Περιοδική Έκδοση

“ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ” Περιοδική έκδοση του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Tεύχος 09 – Περίοδος Γ – Φεβρουάριος 2014 – Προσβασιμότητα

Στο τεύχος 09 γράφουν οι:

Γιάννης Θεοδωράκης: Πόλη προσβάσιμη για όλους
Έρση Φιλιπποπούλου: Πόσο προσβάσιμος είναι ο δημόσιος χώρος;
Γιάννης Πολυχρονίου: Η πρόσβαση και εξυπηρέτηση των ΑμεA σε μουσεία, πολιτιστικούς χώρους και μνημεία της Ελλάδας
Ιωάννης Βαρδακαστάνης: Η ολιστική προσέγγιση της προσβασιμότητας: σύγχρονες αντιλήψεις και τάσεις
Σωτήρης N. Παπαδόπουλος: Προσβάσιμες πόλεις
DVVD Architectes (παρουσίαση): Πεζογέφυρα Villetaneuse
Φωτεινή Γεωργακοπούλου: Στις παρυφές του εξευγενισμού
συνέντευξη Open Korinthos στον Ανθόκοσμο: Σχεδιάζοντας μια διαφορετική πρόσβαση στην πόλη
Χαρίκλεια Χάρη: 2 + 1 σενάρια προσβασιμότητας
Νίκος Σουλιώτης: Προς μια διεύρυνση της πρόσβασης στις αστικές πολιτικές διαδικασίες

 

Σημείωμα της σύνταξης

Προσβασιμότητα versus αποκλεισμός. Η προσβασιμότητα ως όρος πέρασε στο λεξιλόγιό μας κάπως καθυστερημένα. Αναφέρεται στη σχέση μας με το χώρο, δημόσιο και ιδιωτικό, στα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, απ’ όποια θέση και αν βρισκόμαστε, ως πολίτες συμμετέχοντες ισότιμα του «κοινωνικού».

Σχέση πραγματική, σωματική: κίνηση για όλους, προς όλες τις κατευθύνσεις, άρση διαχωρισμών. Σχέση συμβολική: διάβαση, υπέρβαση ορίων γνώσης, συμμετοχή, κοινωνικοποίηση, αναγνώριση του εαυτού και του άλλου, του κόσμου ολάκερου.

Στο κομμάτι του υλικού χώρου και όσο μας αφορά, ως αρχιτέκτονες φέροντες την ευθύνη του σχεδιασμού, στο Τ_09, πέρα από τα εμπεριστατωμένα άρθρα, παρατίθεται μια συμπαγής μάζα βιβλιογραφίας, στην οποία οι ειδικοί μπορούν να ανατρέξουν, να αναζητήσουν λεπτομέρειες στις πηγές, να την εφαρμόσουν. Οι δε πολίτες-χρήστες των χώρων να ενημερωθούν και, σε επόμενο αμέσως βήμα, να απαιτήσουν από την πολιτεία την εφαρμογή εξαιρετικών διατάξεων, οι οποίες μένουν ανενεργές από την αδιαφορία για τον εαυτό και τον διπλανό.

Στο συμβολικό πεδίο, ο όρος της προσβασιμότητας ανοίγεται, πέρα από την εξερεύνηση του εαυτού, του οικείου και του ξένου, και στο πλαίσιο της διακυβέρνησης. Ο δημόσιος χώρος μεταφέρεται πλανητικά μέσα στις πολλαπλασιαστικά αυξανόμενες διαδικτυακές πλατφόρμες. Πόσο η πρόσβαση των πολιτών στα κοινά διευρύνεται; Πόσο και πώς αίρονται οι αποκλεισμοί, εκεί όπου βασικές πολιτικές προσπαθούν να εναρμονίσουν την τοπική αυτοδιοίκηση με ένα ευρύτερο πλαίσιο διευρυμένης διακυβέρνησης; Πόσο προσβάσιμες γίνονται οι διαδικασίες της; Πόσο ενισχύεται η δημιουργία νέων θεσμών συμμετοχής των πολιτών σ’ αυτές; Τα ερωτήματα διαρκώς επαναπροσδιορίζονται. Η συζήτηση παραμένει ανοιχτή.

Θερμές ευχαριστίες στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) για τη συμβολή του στην παρούσα έκδοση.


Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην  Περιοδική Έκδοση “αρχιτέκτονες”, τεύχος 09, Φεβρουάριος 2014

[gview file=”http://sadas-pea.gr/magazine/arxitektones09.pdf”]


Oι «αρχιτέκτονες» διανέμονται δωρεάν στα βιβλιοπωλεία: ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ Αθήνα: Πανεπιστημίου 15, Γλυφάδα: Λαζαράκη 27, Kηφισιά: Λ. Κηφισίας 268, Φιλοθέη: Kαλλιγά 31 ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Χαλάνδρι: Aν. Παπανδρέου 11 FLORAL Αθήνα: Θεμιστοκλέους 80 IΑΝΟΣ Αθήνα: Σταδίου 24, Θεσσαλονίκη: Αριστοτέλους 7 ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ Αθήνα: Στουρνάρη 35 | Πανεπιστημίου 37, Κηφισιά: Κολοκοτρώνη 10, Βόλος: Δημητριάδος και Κουμουνδούρου ΠΛΕΙΑΔΕΣ Αθήνα: Σπ. Μερκούρη 62 ΠΟΛΙΤΕΙΑ Αθήνα: Ασκληπιού 1-3 ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Αθήνα: Γραβιάς 3-5, Θεσσαλονίκη: Λ. Νίκης 3. Επίσης, στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ Αθήνα: Πειραιώς 138, στο ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Αθήνα: Βασ. Γεωργίου Β´ 17-19, στο Τhe Black Duck Garden Αθήνα: Παπαρρηγοπούλου 5-7, Πλατεία Κλαυθμώνος, και στις Βιβλιοθήκες των αρχιτεκτονικών σχολών ή τμημάτων