Ενημέρωση

ΑΠΘ : Διάλεξη / Plan Comun, Felippe de Ferrari, Kim Courreges / Common Architecture Knowledge / Κοινή Αρχιτεκτονική Γνώση / Τρίτη, 8/11, 7μμ, αίθουσα 301

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ σας προσκαλεί στη

Διάλεξη του γραφείου Plan Comun, Felippe de Ferrari, Kim Courreges

με τίτλο

Common Architecture Knowledge / Κοινή Αρχιτεκτονική Γνώση

που θα δοθεί την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022, ώρα 7 μμ στην αίθουσα 301, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, ΑΠΘ.

 

Το γραφείο Plan Común ιδρύθηκε το 2012 και παρέχει στρατηγικές σχεδιασμού που ενισχύουν το δημόσιο και συλλογικό χώρο. Ο παραπάνω, θεωρείται παράγοντας-κλειδί της αρχιτεκτονικής, ανεξάρτητα της κλίμακας ή του προγράμματος. Οι προτάσεις τους συνδυάζουν απλά αρχιτεκτονικά εργαλεία με την κριτική, την έρευνα, το σχεδιασμό και την κατασκευή. Πιστεύουμε ότι ριζοσπαστικές, πρωταρχικές – ακόμη και “σιωπηλές” μορφές είναι πιθανόν πιο συναφείς και οικουμενικές, υπηρετώντας και υποβοηθώντας τη συλλογική χρήση και φαντασία. Χρησιμοποιούμε μια κριτική και στρατηγική προσέγγιση όσον αφορά τις περιγραφές των θεμάτων και των έργων που αναλαμβάνουμε, έτσι ώστε να αμφισβητήσουμε και να αναμορφώσουμε χωρικές ιεραρχίες και χρήσεις. Επιθυμούμε να δουλεύουμε με γνώμονα μια ηθική του συλλογικού, με σκοπό το κοινό καλό.

 

Από τον Σεπτέμβριο του 2018, η έδρα του Plan Común βρίσκεται στο Παρίσι.

Η διάλεξη θα δοθεί από τους Felippe de Ferrari (συν-ιδρυτή) και Kim Courrèges (partner) του γραφείου.

 

Ο Felippe είναι αρχιτέκτονας, απόφοιτος του Universidad Católica de Chile (2010), και συνιδρυτής των OnArchitecture και Plan Común. Έχει δώσει διαλέξεις και συμμετάσχει σε σεμινάρια σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στην 10η Μπιενάλε του Σάο Πάολο, και στα Mendrisio Academy of Architecture, Harvard Graduate School of Design, Universidad Católica de Chile, Haus der Architektur Graz, Swiss Architecture Museum, Zagreb School of Architecture, Bauhaus-Weimar University, KU Leuven, Architectural Association, TU Wien and Universidad Torcuato di Tella. Άρθρα και συνεντεύξεις του έχουν δημοσιευθεί στα 2G Magazine, AA Files, Architectural Review, Archithese, ARQ, ARCH+, Materia και San Rocco. Έχει υπάρξει συν-επιμελητής της έκθεσης ‘Forum Basel’ στο Swiss Architecture Museum (2017), του Conference Program 2020-2022 στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Λισαβόνας και στο Centro Cultural de Belém (CCB). Έχει διδάξει στα Universidad Católica de Chile (2014-2018) και MARQ UC (2020- σήμερα).

 

Η Kim είναι αρχιτεκτόνισσα. Αποφοίτησε από την Μarne-la-Vallée Architecture School (Γαλλία) in 2010, ενώ είναι κάτοχος Maitrise Mathematics and Computer Science, από το Πανεπιστήμιο Paris 7 (2005). Έχει εργαστεί στον Eric Lapierre (2010-2011) στο Paris, για το Estudio America (2012) στο Sao Paulo, για τον Pezo von Ellrichshausen (2012-2013), τον Roberto Gutierrez (2013-2014) και τους Elemental (2014-2015) στη Χιλή. Έχει δώσει διαλέξεις μεταξύ άλλων στο Swiss Architecture Museum, στη UC Architecture School, στο REA Summer School του Ghent, στην Kolektiv Gallery στο Βελιγράδι και το Canadian Centre for Architecture. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Mayor (2017-2018) και τη Σχολή Αρχιτεκτονικής της Marne-la-Vallée (2018-2021).

http://www.plancomun.com/