Ενημέρωση

Σχετικά με υπόμνημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων προς το ΤΣΝΜΑ

ΑΠ. 68363 / Αθήνα 12 Μαΐου 2023

Προς:

  • Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού
    – Υπουργό, κα Λίνα Γ. Μενδώνη
    – Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού, κο Γεώργιο Διδασκάλου
  • Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας
    – Υπουργό, κο Κώστα Σκρέκα
    – Υφυπουργό Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος, κο Νικόλαο Ταγαρά
    – Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, κο Ευθύμιο Μπακογιάννη
  • ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ
  • ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής
  • Πρόεδρο ΤΕΕ, κο Γιώργο Στασινό

Κοινοποίηση:

  • Πρόεδρο Δ.Ε. Τμήματος ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής του ΥΠΠΟΑ, κο Σταύρο Τσάβαλο
  • Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Θέμα:  Σχετικά με υπόμνημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων προς το ΤΣΝΜΑ

Αξιότιμοι κ.κ.,

Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με την ένταξη των κατασκευών και των επεμβάσεων στο ανθρωπογενές περιβάλλον, σε συνέχεια συμπερασμάτων, καταγραφών, ανασκαφών και ερευνών των καθ’ ύλην αρμόδιων Αρχαιολόγων, είναι αποκλειστικά αντικείμενο των Αρχιτεκτόνων που βασίζεται σε πολύχρονες σπουδές στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Η αρμοδιότητα αυτή, βασισμένη καθαρά στο γνωσιολογικό αντικείμενο, καταγράφεται και στο αρ.4 του ΠΔ 99/18.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), όπως εκφράζεται δια του υπομνήματος της Προέδρου του προς το ΤΣΝΜΑ (συνημμένο 1), υποστηρίζει ότι η προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος εξασφαλίζεται με την πλειοψηφική παρουσία των Αρχαιολόγων στα τοπικά συμβούλια!!!

Η θέση αυτή του ΣΕΑ είναι αντιεπιστημονική και αντιδεοντολογική γιατί προσπαθεί να αποδώσει αρμοδιότητες στα μέλη του, για τις οποίες δεν έχουν την επάρκεια, το επιστημονικό και γνωσιολογικό αντικείμενο.

Η τοποθέτηση αυτή του ΣΕΑ υιοθετεί πλήρως τη νοοτροπία της «αυθεντίας» που επικρατεί στην διοίκηση του ΥΠΠΟΑ, που επιβάλει λύσεις εκτός θεσμικών διαδικασιών όπως καταδεικνύει η περίπτωση του «Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου» και καθιστά τις όποιες σχετικές αντιδράσεις του υποκριτικές.

Η νοοτροπία αυτή που εμφανίζεται στο εν λόγω υπόμνημα του ΣΕΑ, βασίζεται σε ατέλειες του «αρχαιολογικού νόμου» που καθημερινά ανακύπτει η ανάγκη ριζικής αναθεώρησής του, παράλληλα είναι προσβλητική για τους Έλληνες Αρχιτέκτονες ελεύθερους επαγγελματίες και δημόσιους λειτουργούς και γενικά την Ελληνική Αρχιτεκτονική.

Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων θεωρεί ότι η συγκεκριμένη παράγραφος 1Α του αρ. 72 του Ν. 5021/23 ανταποκρίνεται στα χρονίζοντα προβλήματα της λειτουργίας των τοπικών συμβουλίων του ΥΠΠΟΑ, προστατεύει την πολιτιστική κληρονομιά ως στοιχείο του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και τελικά το δημόσιο συμφέρον όπως επιβάλει το Σύνταγμα.

Με τα δεδομένα αυτά ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ δεν μπορεί να υιοθετήσει κανένα από τα επιχειρήματα του ΣΕΑ και συντάσσεται επί της ουσίας με τις από 09-04-23 σχετικές απόψεις της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ Αττικής / Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού (συνημμένο 2).

 

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ

Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Ξυνομηλάκης

Η Γενική Γραμματέας
Τζούλια Τσαλίκη