Ενημέρωση

Έντονη αντίδραση του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων σε τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας

ΑΠ 66422 / Αθήνα 19 Δεκεμβρίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Έντονη αντίδραση του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων σε τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας

Το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων διαμαρτύρεται έντονα για την υποτίμηση των πτυχίων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με βάση την πρόσφατη προκλητική και απαράδεκτη απόφαση ισοτιμίας και εξίσωσης με τα πτυχία των Κολεγίων και μάλιστα με διαδικασίες χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και εν μέσω πανδημίας.

Με αυτό το τρόπο υποβαθμίζεται με προκλητικό τρόπο, τόσο το επιστημονικό κύρος, όσο και το ίδιο το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα και κατ’ επέκταση όλων των Μηχανικών.

Πρόκειται για μια αιφνιδιαστική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, που προσπαθεί με την επίκληση ανεδαφικών δεδομένων και ΄΄χρησιμοποιώντας΄΄ ακόμα και το Κοινοτικό Δίκαιο και τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να δικαιολογήσει μια προκλητική πράξη.

Η απαξίωσης της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, η διαφαινόμενη παραπλάνηση των Βουλευτών και των πολιτών της χώρας καθώς και η υποβάθμιση αξιών και εννοιών είναι ορατή και προσβλητική.

Η αριστεία την οποία δήθεν στηρίζετε και επικαλείστε από καιρού εις καιρόν, το δημόσιο συμφέρον, η υγεία, η ασφάλεια και η προστασία της ανθρώπινης ζωής έχουν ακυρωθεί ανεπιστρεπτί.

Το Υπουργείο Παιδείας περιέργως ξεχνά πως η Ευρώπη έχει και Σύνταγμα και ιδρυτικές συνθήκες. Χωρίς κανένα διάλογο με τους επιστημονικούς φορείς, με συνεχή ατοπήματα, ειδικά στα θέματα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και με θλιβερή προϊστορία στον τομέα αυτό, θα έπρεπε να μην προκαλεί τη μήνιν των επιστημόνων και των σκεπτόμενων πολιτών.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ

Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Ξυνομηλάκης