Ενημέρωση

Συστάσεις ΣΑΔΑΣ–ΠΕΑ προς τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (ΣΑ)

Α.Π. 68795 / Αθήνα 7 Νοεμβρίου 2023

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ (ΣΑ)

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή και να υπογραμμίσουμε τον ιδιαίτερα σοβαρό ρόλο σας ως εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας των Αρχιτεκτόνων στα θεσμοθετημένα από την πολιτεία Συμβούλια, όπως είναι αυτά των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής.

Αποτελεί κρίσιμο στοιχείο η ελεύθερη και ανεξάρτητη άποψή σας να είναι στο πλαίσιο των Οδηγιών για τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (ΣΑ) ΦΕΚ313Β/6-2-2020, σε συνδυασμό με τις σχετικές διατάξεις του Ν4495/17 υπό τον τίτλο ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ όπως τα άρθρα 7 και 11 και να μην παρεμβάλλονται προσωπικές απόψεις για θέματα και ενέργειες αρμοδιότητας άλλων Υπηρεσιών ή γνωμοδοτικών – εγκριτικών Οργάνων.

Η τήρηση της δεοντολογίας και η επίλυση των προβλημάτων όταν αυτά προκύπτουν, θα πρέπει να διευθετούνται αρμοδίως με μέριμνα του Προέδρου και να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του συλλογικού Οργάνου.

Είναι αυτονόητο πως μεταξύ των μελών των συλλογικών οργάνων αλλά και στις επαφές των μελών με τους μελετητές που προσφεύγουν σε αυτά για να λάβουν την απαιτούμενη γνωμοδότηση, θα πρέπει να υπάρχει αλληλοεκτίμηση, ο απαιτούμενος σεβασμός, να γίνεται επιστημονικός διάλογος και η όποια γνωμοδότηση ή παρατήρηση να είναι επαρκώς τεκμηριωμένη.

Τα ΣΑ είναι όργανα αρχιτεκτονικού διαλόγου, δεν ασκούν αρχιτεκτονική, ούτε υποκαθιστούν τους μελετητές, επομένως, δεν επιτρέπεται τα μέλη των ΣΑ να επεμβαίνουν στα σχέδια των μελετητών κάνοντας μονοσήμαντες υποδείξεις και να υπεισέρχονται στον έλεγχο πολεοδομικών διατάξεων.

Ταυτόχρονα εκφράζουμε τη στήριξή μας προς τα μέλη των Συμβουλίων για τις περιπτώσεις που κάποιοι εξωγενείς παράγοντες με απειλές προσπαθούν να επιβάλουν την άποψή τους, σχετικά με αποφάσεις που τυχόν δεν τους είναι αρεστές. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενθαρρύνουμε ισχυρά τα μέλη μας να καταγγέλλουν τέτοιες ενέργειες στα αρμόδια Όργανα.

Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων προς διευκόλυνση της εφαρμογής των προβλεπόμενων διαδικασιών έχει δώσει οδηγίες προς τα μέλη του και έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων www.sadas-pea.gr.

https://www.sadas-pea.gr/ypoyrgiki-apofasi-ypen-me-thema-teychos-odigion-gia-ta-symvoylia-architektonikis-s-a/

https://www.sadas-pea.gr/odigia-sadas-pea-pros-ta-symvoylia-architektonikis-sa-ar-7-toy-n-4495-17-fek-167-a-03-11-2017-opos-ischyei/

https://www.sadas-pea.gr/odigia-sadas-pea-gia-ta-symvoylia-architektonikis-sa/

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ

Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Ξυνομηλάκης

Η Γενική Γραμματέας
Τζούλια Τσαλίκη

 

 


Έγγραφο

pdf
214 KB