Ο Σύλλογος

Η Προεκλογική Διακήρυξη της συσπείρωσης αριστερών αρχιτεκτόνων – Εκλογές ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ 14.12.14

Εκλογές ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, 14 Δεκέμβρη 2014

Να σχεδιάσουμε τον κόσμο με τα δικά μας υλικά

 

Σήμερα, για να σταματήσουμε τα σχέδιά τους 

Σήμερα, γιατί κάθε αναβολή κάνει το σκοτάδι πυκνότερο

Σήμερα, ο Σύλλογος μπορεί και πρέπει να γίνει η φωνή  των πληττόμενων αρχιτεκτόνων

 

Για τις εκλογές του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ

Το τοπίο των εκλογών

Η δικομματική μας κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, συνέχεια των ενδόξων κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, η κυβέρνηση της καταστροφής για την κοινωνία και τη δημοκρατία, μοιάζει να αγγίζει τα όριά της. Ζούμε ήδη τις επιπτώσεις της πολιτικής της, που εμφανίζεται ως αντίδοτο αλλά αδυνατεί να αντιμετωπίσει την ύφεση που μαστίζει το σύνολο των Ευρωπαϊκών οικονομιών. Εκτός άλλων, στα ζητήματα  του χώρου και του επαγγέλματός μας, αυτές οι επιπτώσεις είναι δραματικές:

 • Η ανεργία των αρχιτεκτόνων διογκώνεται και καταπατώνται πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα στον ιδιωτικό τομέα.
 • Απορυθμίζεται το εργασιακό πλαίσιο στο δημόσιο με περικοπές και εργασιακή ανασφάλεια.
 • Πλήθος νομοθετήματα, ευτελίζουν το επάγγελμα (αυθαίρετα κλπ), το κατακερματίζουν με συνένοχο το ΤΕΕ και χωρίς αντίδραση από τον  ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ (πιστοποιήσεις, ελεγκτές, επιθεωρητές, κλπ), πλήττουν τη λειτουργία των Πολυτεχνείων, οδηγούν στην υποβάθμιση του αρχιτεκτονικού έργου, το αφήνουν έρμαιο σε αποφοίτους τριετών σπουδών, κολλεγίων κλπ ώστε ο χώρος των αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων να αποτελέσει φτηνή λεία μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων.
 • Διαλύεται το θεσμικό πλαίσιο του χωρικού σχεδιασμού. Υπέρτατο νομοθετικό κριτήριο, αναγορεύεται η εξυπηρέτηση των μεσιτών, των μεγάλων εργολαβικών συμφερόντων, των τραπεζών και των κάθε λογής ασύδοτων κερδοσκόπων.
 • Μεθοδεύεται η απαξίωση και η αρπαγή του δημόσιου φυσικού και οικιστικού πλούτου της χώρας. Δεν είναι μόνον το ΤΑΙΠΕΔ: μετά την άλωση στρατηγικών στοιχείων της εθνικής μας κυριαρχίας από ιδιώτες (συχνότητες, δίκτυα ΔΕΚΟ κλπ), φτάσαμε πλέον στην παραχώρηση των αεροδρομίων της χώρας στο Γερμανικό Κράτος! Έπεται ο ιδιωτικός  οικιστικός πλούτος, με στόχο τους μικρο«οφειλέτες» παντός τύπου, (συντριπτική πλέον πλειοψηφία των πολιτών, τη στιγμή που οι μεγαλοοφειλέτες δημοσίου και ασφαλιστικών ταμείων παραμένουν στο απυρόβλητο).

Να μη γίνει ο ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ τόπος πλαστού διχασμού των αρχιτεκτόνων

Με πρόσχημα την κρίση του δημόσιου χρέους, το πολιτικό προσωπικό των μνημονίων και τα ΜΜΕ που το υπηρετούν, υπό την αιγίδα του ΔΝΤ και της ΕΕ, προσπάθησαν να μας πείσουν ότι η επίθεση είναι μονόδρομος. Η πραγματικότητα όμως δεν κρύβεται: πρόκειται για δρόμο διπλής κατεύθυνσης. Με βάση τα επίσημα στοιχεία και πλέον με το 30% της κοινωνίας κάτω από το όριο της φτώχειας, οι Έλληνες Κροίσοι αυξήθηκαν τα τρία προηγούμενα χρόνια κατά 10%!

Οι πλειοψηφίες που διαμορφώθηκαν στις απελθούσες διοικήσεις του ΣΑΔΑΣ, σκέπασαν τα προβλήματα της πλειοψηφίας των συναδέλφων, που εξωθούνται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα (ή και τη χώρα), με πέπλο σιωπής. Προτίμησαν να διαχειριστούν τα προβλήματα των λίγων, όσων ακόμα επιβιώνουν, και των λιγότερων, που είναι σε θέση να επωφελούνται από την κρίση.

Ένας τέτοιος διχασμός των αρχιτεκτόνων, ανάμεσα στους «εξοβελισμένους» από το επάγγελμα και τους «σωσμένους», έστω και αν στους τελευταίους συναθροίζονται εκ του πονηρού, αρχιτέκτονες του μόχθου με τα «γκόλντεν μπόυς» του επαγγέλματος, είναι μια δοκιμασμένη πολιτική, ευρείας κλίμακας, με την οποία μεθοδεύεται ο διχασμός των κατεστραμένων από τους «σωσμένους», ακόμα και κείνους που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Χάρη σε αυτήν καταφέρνουν να μένουν αλώβητοι οι εγκληματικοί υπαίτιοι της κρίσης (με ηγεμονικό το χρηματιστικό κεφάλαιο), μια πολιτική που ασκείται διεθνώς και από παλιά (από τη Θάτσερ ως τον Ομπάμα). Στα καθ’ ημάς, ο διχασμός των αρχιτεκτόνων δεν οφείλεται μόνο στην ύφεση αλλά και στην αποκλειστική ενασχόληση της πλειοψηφίας των απερχομένων διοικήσεων του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ με τους εναπομείναντες «σωσμένους».

Με πρόσχημα τις υπαρκτές καταστατικές εκκρεμότητες στη λειτουργία του Συλλόγου όσο και τα σοβαρότατα οικονομικά αδιέξοδα, στα οποία τον οδήγησε η αδιαφορία του για τα προβλήματα της πλειοψηφίας των αρχιτεκτόνων, οι ίδιες πλειοψηφίες στην απερχόμενη διοίκηση επεχείρησαν, να εκχωρήσουν βίαια, τις θεσμικές του αρμοδιότητες όσο και τα περιουσιακά του στοιχεία, σε ανεξέλεγκτες εταιρικές δράσεις που οριακά αποτρέψαμε με την σύμπραξη όσων επιμένουμε στη συλλογικότητα και τη δημοκρατία ως καταστατικά κεκτημένα του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ.

Ένας άλλος ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ είναι εφικτός

Μέσα στην κοίτη των παλιότερων αγωνιστικών δημοκρατικών του παραδόσεων, ο ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ μπορεί να διεκδικήσει την οικονομική του αυτοτέλεια και τον θεσμικό του ρόλο, μπορεί να εγγράψει την ανάπτυξη ενός μεγάλου κινήματος για την δουλειά και την αξιοπρέπεια των αρχιτεκτόνων, αλλά και για μια αρχιτεκτονική προσανατολισμένη στις νέες κοινωνικές ανάγκες, από τα αιτήματα των συλλογικοτήτων που αγωνίζονται μαζί μας για τη στέγη, τις γειτονιές, το περιβάλλον, από τη ριζοσπαστική σκέψη που γεννιέται σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Τα προτάγματα της Συσπείρωσης Αριστερών Αρχιτεκτόνων.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ μας χωρίζει μια άβυσσος από όσους βλέπουν την κρίση σαν ευκαιρία πλουτισμού και εκμετάλλευσης και μας ενώνουν ισχυροί δεσμοί με όλες και όλους εκείνους  τους συναδέλφους που μέσα από σωματεία και συλλόγους, μέσα από συλλογικές διαδικασίες (Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών κλπ) μέσα από κινητοποιήσεις, αλλά και με τις προσωπικές τους αντιστάσεις και την αξιοπρέπεια, κρατούν ζωντανό ένα άλλο όραμα για τη ζωή και για τη δουλειά μας.

Για μας δεν υπάρχουν ιδεολογικές περιχαρακώσεις και μικροκομματικές προτεραιότητες.

Υπάρχουν κόκκινες γραμμές

Για εργασιακά δικαιώματα και ενάντια στην μαύρη εργασία

Για να αποτρέψουμε την άλωση του χώρου των μικρών επαγγελματιών από τα μεγάλα γραφεία και τις κατασκευαστικές εταιρίες

Για να υπερασπιστούμε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα που απειλούνται με διάλυση από ποικίλους μηχανισμούς «πιστοποιήσεων» και από την μεθοδευμένη υπεξαίρεσή τους

Για το δικαίωμα στην περίθαλψη για όλους

Για την προστασία του ασφαλιστικού  ταμείου και των αποθεματικών του

Για μια κοινωνική αρχιτεκτονική με ανθρώπινο πρόσωπο που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες

Για την δημοκρατική, με κοινωνικά κριτήρια και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη των πόλεων, με προστασία του περιβάλλοντος

Για ένα θεσμικό πλαίσιο που θα διευκολύνει την άσκηση του επαγγέλματος χωρίς δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές περιπέτειες

Για ένα σύλλογο δημοκρατικό στο πλευρό των πολλών και όχι ένα εργαλείο στα χέρια λίγων που εξυπηρετεί μόνο κυβερνητικές πολιτικές και ειδικά συμφέροντα

Ένας δημοκρατικός σύλλογος μπορεί να συμβάλλει :

 • Στην ενδυνάμωση του δημόσιου διαλόγου για τον χώρο
 • Στην επαφή με φορείς κινηματικής δράσης και κινήματα πόλης συμβάλλοντας στην  επιστημονική τους υποστήριξη και αναδεικνύοντας νέες ιδέες
 • Στην διάχυση της γνώσης και της πληροφορίας χωρίς στεγανά και εμπορευματοποιημένες διαδικασίες
 • Στην στήριξη των συναδέλφων με όσα διαθέσιμα αλλά και νέα εργαλεία μπορεί να προσφέρει, για την εύρεση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
 • Στην υποστήριξη πρωτοβουλιών μικρών ομάδων, συνεταιριστικών σχημάτων κλπ για να στηριχθούν οι συνάδελφοι, να διασωθούν και να αναπτυχθούν οι επαγγελματικές δεξιότητες που υποβαθμίζονται  και αποδομούνται στις συνθήκες της σημερινής κρίσης
 • Στην εκπόνηση κριτικών θέσεων και προτάσεων για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τον χώρο και το επάγγελμα.

Η Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων έχει δώσει εδώ και τριάντα χρόνια αγώνες για όλα τα παραπάνω, με σταθερή στράτευση, χωρίς συναλλαγές. Παρέμεινε ανοιχτή σε κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο από όλο τον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς και της οικολογίας, ανένταχτους ή και με διαφορετικές κομματικές εντάξεις.

Επιμένουμε σε μια ενωτική πρόταση για το σύνολο των δυνάμεων της Αριστεράς και της οικολογίας.

Θέλουμε και μπορούμε να συναντηθούμε.

Σήμερα, για να σταματήσουμε τα σχέδιά τους

Σήμερα, γιατί κάθε αναβολή κάνει το σκοτάδι πυκνότερο

Σήμερα, ο Σύλλογος μπορεί και πρέπει να γίνει η φωνή των πληττόμενων αρχιτεκτόνων.

συσπειρωση αριστερων αρχιτεκτονων

Δεκέμβρης 2014

Η προεκλογική διακήρυξη της συσπείρωσης αριστερών αρχιτεκτόνων

http://syspirosiaristeronarxitektonon.blogspot.gr/2014/12/14122014.html

Η προεκλογική αφίσα της συσπείρωσης αριστερών αρχιτεκτόνων

http://syspirosiaristeronarxitektonon.blogspot.gr/2014/12/141214.html

Το Ψηφοδέλτιο της συσπείρωσης αριστερών αρχιτεκτόνων για Αντιπροσωπεία και Τμήμα Αττικής

http://syspirosiaristeronarxitektonon.blogspot.gr/2014/12/14-2014.html