Αρχιτεκτονική

Ακαδημία Πλάτωνος | “αρχιτέκτονες”

1| Το 1929 ο Aιγυπτιώτης αρχιτέκτονας Παναγιώτης Αριστόφρων διέθεσε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στην Ακαδημία Αθηνών για την απαλλοτρίωση οικοπέδων της περιοχής, ώστε να αρχίσουν ανασκαφές υπό την επίβλεψη του αρχαιολόγου Κ. Κουρουνιώτη. Οι έρευνες διήρκεσαν έως το 1939, οπότε ανακαλύφθηκαν το Γυμνάσιο, τμήματα από το Ιππάρχειον Τείχος και αρκετοί τάφοι. Από το 1955 έως το 1963 ο αρχαιολόγος Φοίβος Σταυρόπουλος διεξήγαγε νέες ανασκαφές, στις οποίες βρέθηκαν η Οικία του Ακάδημου και τα θεμέλια οικίας της πρωτοελλαδικής περιόδου (2300-2200 π.Χ.), την οποία ονόμασε Ιερά Οικία.

pe04_akadimia-platonos_parko

2| Το 1965 ο χώρος κηρύσσεται αρχαιολογικός και το 1979 άλσος.

pe04_img-8705-thumb-large

3| Από το 1991 έως το 1993 η Γ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων περιφράσσει τις ανασκαφικές ανακαλύψεις.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4| Το βιομηχανικό κτήριο της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη. Το Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών του ΥΠΕΚΑ εισηγήθηκε ότι το κτήριο πρέπει να διατηρηθεί και να αποκατασταθεί, αφού συντελεί στη διατήρηση της αρχιτεκτονικής και βιομηχανικής κληρονομιάς της περιοχής, ενώ η MOnuMENTA ζητά από το ΥΠΠΟΤ και το ΥΠΕΚΑ το χαρακτηρισμό των συγκροτημάτων Μουζάκη και Λαναρά ως διατηρητέων μνημείων. Τα δύο υπουργεία ουδέποτε εξέτασαν το αίτημα. Το 2011 ξεκίνησε η κατεδάφισή του, ενώ το 2013, έπειτα από απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του ΟΡΣΑ και τη συγκατάθεση του Δήμου Αθηναίων, τροποποιήθηκε το σχέδιο πόλεως στο Ο.Τ. 75/124 της Ακαδημίας Πλάτωνος σε Βιοτεχνικό Πάρκο προς εξυγίανση.

pe04_mall2

5| Η πρόταση του επενδυτικού οργανισμού MGPA για την κατασκευή του πολυκέντρου πολιτισμού, αναψυχής και εμπορίου Αcademy Gardens, συνολικής έκτασης 55.000 τ.μ. (!) –που θα υλοποιηθεί από την Artume ΑΕ–, παρουσιάζεται στα σχέδια του Re-launching Athens του Δήμου Αθηναίων.

pe04_Reds-Akadimia

6| Το οικόπεδο της Reds ΑΕ μετά την ανασκαφή, όπου το 2007 –με υπουργικές αποφάσεις– είχε εγκριθεί η ανέγερση πενταώροφου κτηρίου γραφείων. Έπειτα από αγώνες δύο ετών της επιτροπής κατοίκων, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφασίζει να το απαλλοτριώσει.

pe04_alysida- apothiki

7| Ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας για το Πάρκο. «Εδώ που λειτούργησε το πρώτο δωρεάν πανεπιστήμιο του κόσμου από τον Πλάτωνα, υπάρχει ο χώρος εντός και εκτός αρχαιολογικού πάρκου ο οποίος πρέπει να αναδειχθεί ως σημείο αναφοράς για την παραγωγή πολιτισμού και γνώσης» δηλώνει η Α. Παπαγεωργίου από την Επιτροπή Κατοίκων (Ελευθεροτυπία, 1/4/13).

pe04_panw3

8| Η Επιτροπή Κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος –που μέχρι σήμερα αγωνίζεται για τη διεκδίκηση του δημόσιου χώρου– ζητάει να παραμείνει το Πάρκο ανοιχτό, δημόσιο, ελεύθερο, με αναβάθμιση του αρχαιολογικού του χαρακτήρα, να κατασκευαστεί άμεσα το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στις αποθήκες με τα 250.000 αρχαιολογικά ευρήματα για αρχαιολόγους, ερευνητές κ.λπ., να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων συμπεριλαμβάνοντας στις ζώνες του και το χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, να μην κατασκευαστεί το εμπορικό κέντρο στο χώρο του πρών συγροτήματος Μουζάκη κ.ά.

[Έρευνα: O. Σημαιοφορίδου]


Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην  Περιοδική Έκδοση, τεύχος 04, Ιούλιος/Αύγουστος 2013