Ενημέρωση

Συζήτηση με θέμα «Νέο Χωροταξικό Σχέδιο Τουρισμού», στο Εκθεσιακό Κέντρο “Metropolitan Expo”, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών

 

 

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Νέο Χωροταξικό Σχέδιο Τουρισμού», την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017, στις 11 το πρωί, στο πλαίσιο της 4ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού  «Greek Tourism Expo 2017», στο εκθεσιακό κέντρο «Metropolitan Expo» της Αθήνας (δίπλα στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών).

Η εκδήλωση του ΤΕΕ εντάσσεται στο πλαίσιο των συνεχών παρεμβάσεων και εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου για το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας γενικά αλλά και ειδικά του Τουρισμού. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε σχετικά:

«Το ζήτημα της χωροταξικής πολιτικής και των χρήσεων γης είναι κορυφαίο ζήτημα από το οποίο εξαρτάται η αληθινή ανάπτυξη της χώρας και χρειάζεται σοβαρή αντιμετώπιση, με ρεαλισμό, από τους κορυφαίους επιστήμονες της χώρας. Και θέλει συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για να μην γίνονται συνεχώς ανατροπές και για να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη. Ειδικά ο Τουρισμός, που αποτελεί ισχυρό πυλώνα της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, έχει άμεση ανάγκη να ξεφύγει από την υπάρχουσα παθογένεια στα ζητήματα χωροταξικού σχεδιασμού. Οφείλουμε όλοι να προσπαθήσουμε και να φέρουμε άμεσα αποτελέσματα ώστε η χώρα να αποκτήσει επιτέλους ένα Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, όπου θα εμφανίζεται ξεκάθαρα για όλους τι επιτρέπεται και τί απαγορεύεται, σε ολόκληρη την επικράτεια. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για άλλες καθυστερήσεις. Η χώρα έχει ανάγκη και από τουριστικές επενδύσεις και από οργανωμένη ανάπτυξη».

Στην εκδήλωση θα τοποθετηθούν πολλοί και αξιόλογοι ομιλητές (επιστήμονες, εκπρόσωποι φορέων και της κυβέρνησης) και θα ακολουθήσει συζήτηση. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ομιλητές θα είναι οι:

  • Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ
  • Γιώργος Τζιάλλας, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής &  Ανάπτυξης
  • Ειρήνη Κλαμπατσέα, Γενική Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος
  • Αναστάσιος Καλλιτσάντζης, Αντιπρόεδρος ΣΕΒ, Πρόεδρος Επιτροπής Χωροταξίας και Δικτύων ΣΕΒ
  • Γιώργος Τσακίρης, Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας
  • Χάρης Κοκκώσης, Καθηγητής Πολεοδοµίας – Χωροταξίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τ. Πρόεδρος ΕΤΑΑ
  • Κων/νος Καρατσώλης, Νομικός Συνεργάτης ΤΕΕ
  • Τόνια Κατερίνη, Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών-Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων
  • Σοφία Αυγερινού Κολώνια, Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων & Χωροτακτών
  • Ιωάννης Λαϊνάς, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Μηχανικών, Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφ. Ανάπτυξης

Το ΤΕΕ συμμετέχει στην έκθεση Greek Tourism Expo τόσο μέσω της διοργάνωσης της επιστημονικής αυτής συζήτησης όσο και με τη λειτουργία περιπτέρου για την ενημέρωση των επισκεπτών για το έργο του Επιμελητηρίου, ενώ παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε ήδη από το ΤΕΕ, στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζεται κατασκευή πρότυπου βιοκλιματικού δωματίου με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με τίτλο «Ημιυπαίθριος βίος δίπλα στο νερό» (της Ευτυχίας Ηλιοπούλου) που επιδεικνύεται και είναι επισκέψιμο κατά τη διάρκεια της έκθεσης.