… αυτοί που φεύγουν

Σπύρος Παπαδόπουλος: Ένας εμβληματικός, πολυτάλαντος Αρχιτέκτονας και Δάσκαλος 

Σπύρος Παπαδόπουλος: Ένας εμβληματικός, πολυτάλαντος Αρχιτέκτονας και Δάσκαλος 

Ο Καθηγητής Σπύρος Παπαδόπουλος υπήρξε ένα από τα πρώτα στελέχη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Υπηρέτησε μία μεγάλη γνωστική περιοχή που βρισκόταν ακόμη στα σπάργανα και μεταλλασσόταν ραγδαία, τις οπτικοακουστικές αναπαραστάσεις και τα ψηφιακά μέσα. Η δουλειά του αναφέρεται και στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, δίνοντας δείγματα σπουδαίου αρχιτεκτονικού έργου. Ήταν επίσης ένας από τους συνιδρυτές του διεθνούς, αρχιτεκτονικού περιοδικού « Metalocus » στη Μαδρίτη.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, (2014-16), Διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης (ΕΠΕΟΤ) από το 2015, Επιστημονικός Υπεύθυνος (2010-2023) του ερευνητικού εργαστηρίου “EscapeLab” (Laboratory of Multimodal Design and Research on Hybrid Environments), Διευθυντής του Διιδρυματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση» από το 2017.

Εκτός από την πολύπλευρη επιστημονική και καλλιτεχνική του δραστηριότητά, υπήρξε από τους ένθερμους υποστηρικτές της κινητικότητας φοιτητών και διδασκόντων , μέσα από τα προγράμματα Erasmus και πλήθος από διδακτικές και ερευνητικές διεθνείς συνεργασίες και εργαστήρια, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην εξωστρέφεια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών αλλά και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Μαδρίτης στο Πανεπιστήμιο του Alcalá και στο Πανεπιστήμιο Camilo José Cela. Έδωσε πλήθος διαλέξεων στο πλαίσιο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. (Universidad Nacional del Litoral, Santa Fe, Argentina, Universidad Nacional Autónoma de México, Mexico DF, Universidad La Salle, Mexico DF, Universidad Iberoamericana, Mexico DF,Universidad de Alcalá, Madrid, Universidad S.E.K., Segovia, Universitat International de Catalunya, Barcelona, Università degli Studi Mediterranea di Reggio Calabria).

Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.