Ενημέρωση

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων, στην Αθήνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΚΤΑΚΤΩΣ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

ΕΝΤΟΝΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

 

Τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) κ Γιώργο Στασινό και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ) κ Δημήτρη Ξυνομιλάκη θα συναντήσει στην Αθήνα ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου.

Κεντρικό θέμα συζήτησης θα είναι η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθ. 99/2018 (ΦΕΚ 187/Α’) «Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα», για το οποίο ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου έχει εκφράσει την έντονη αγανάκτησή του για τη δρομολογούμενη, μέσω του συγκεκριμένου Π.Δ., προσπάθεια ισοπέδωσης και ευτελισμού των επιστημονικών και επαγγελματικών αντικειμένων των Αρχιτεκτόνων μελών του και την εκχώρησή τους σε επαγγελματίες άλλων κλάδων.

Επιπλέον θέματα στην ατζέντα του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων είναι :

  • Ευρύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Αρχιτεκτόνων.
  • Ασφαλιστικό – εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών.
  • Απαλοιφή υποχρέωσης προσκόμισης ενημερότητας ιδιοκτήτη για την έκδοση αδειών.
  • Απαλοιφή υποχρέωσης προσκόμισης σε επεξεργάσιμη μορφή των διαγραμμάτων δόμησης για την έκδοση αδειών.
  • Απλοποίηση της διαδικασίας των Πανελλήνιων Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών.
  • Θεσμικές και επιστημονικές συνεργασίες για την εξέλιξη των Συνεδρίων Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού. 

Οι συναντήσεις ορίστηκαν κατόπιν της επικοινωνίας του κ Σκιαδόπουλου με τους κκ Στασινό και Ξυνομιλάκη. Οι θεσμικές σχέσεις του ΣΑΔ τόσο με το ΤΕΕ, όσο και με τον ΣΑΔΑΣ στην Αθήνα, βρίσκονται σε άριστα επίπεδα, ενώ υπάρχει η προσδοκία για περεταίρω εξέλιξη των μεταξύ τους συνεργασιών.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου διεκδικεί :

  • Την άμεση απαλοιφή των απαράδεκτων σχετικών διατάξεων του Π.Δ. 99/2018 και θέτει την Πολιτεία προ των ευθυνών της για τα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν από την ενδεχόμενη εφαρμογή τους.
  • Τον διαχωρισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων: η Αρχιτεκτονική για τους Αρχιτέκτονες, τα Στατικά για τους Πολιτικούς Μηχανικούς, τα Τοπογραφικά για τους Τοπογράφους μηχανικούς, κ.ο.κ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου αποφάσισε ομόφωνα πως δεν θα δεχθεί τη δημιουργία τετελεσμένων και ότι στο πλαίσιο της προάσπισης των επιστημονικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών του, θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με σκοπό την ακύρωση των συγκεκριμένων διατάξεων.

 

 

Γιώργος Σκιαδόπουλος Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Γιώργος Περνάρης Αντιπρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Νίκος Ζαρίφης Γ. Γραμματέας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Γιάννης Ματσαμάς Ταμίας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Ανθούλα Τσιώκα Μέλος ΔΣ Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου