Ο Σύλλογος

ΝΕΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ : Πρόταση για Συνέδριο με θέμα “Η Αρχιτεκτονική Επαγγελματικό Δικαίωμα – Η Αρχιτεκτονική δικαίωμα του Πολίτη”

ΝΕΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: 

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

 

Σκαρίφημα θεματολογίας

  1. Παρουσίαση των θέσεων του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων στο πέρασμα του αιώνα της ύπαρξής του για τον ρόλο και την άσκηση της αρχιτεκτονικής.
  2. Η σχετική νομοθεσία της χώρας μας.
  3. Στοιχεία από τη διεθνή εμπειρία και το σχετικό υφιστάμενο καθεστώς.
  4. Η διαχρονική θεσμική υποβάθμιση της αρχιτεκτονικής και των αρχιτεκτόνων και η διάλυση των εννοιών της αρχιτεκτονικής μελέτης της επίβλεψης και του πενταετούς πτυχίου, που κλιμακώνεται την τελευταία εικοσαετία.
  5. Η σχέση της πραγματικής άσκησης της αρχιτεκτονικής με το δημόσιο συμφέρον και η επιπτώσεις της διαχρονικής και πολύπλευρης υποβάθμισής της. Η επιστημοτεχνική, η καλλιτεχνική και η πολιτιστική συνιστώσα του θέματος.
  6. Οι προοπτικές, οι δυνατότητες, τα σημερινά αιτήματα των αρχιτεκτόνων και η δυνατότητα συντονισμού με τα αντίστοιχα αιτήματα της κοινωνίας εν όψει των προκλήσεων της εποχής (εκρηκτικές κοινωνικές ανισότητες, νέες τεχνολογίες, κλιματική αλλαγή κ.λπ.)

 

Οργανωτική επιτροπή (ΟΕ): Να είναι μια πραγματική οργανωτική επιτροπή εργασίας. Να είναι ανοιχτή η δήλωση συμμετοχής και να οριστικοποιηθεί η σύνθεσή της μετά από τις 10 πρώτες συνεδριάσεις, με την συμπερίληψη σε αυτήν όσων θα έχουν συμμετοχή τουλάχιστο στο 60% από τις 10 αυτές συνεδριάσεις. Να μην υπάρχει “επιστημονική” ή “τιμητική” επιτροπή. Όλες οι αποφάσεις οι σχετικές με το συνέδριο, η εισήγηση της οριστικής θεματολογίας, και η παραλαβή και έγκριση των εισηγήσεων ως προς την ένταξή τους στη θεματολογία να γίνουν από την οργανωτική επιτροπή. Τα οικονομικά να αντιμετωπιστούν με ευθύνη του ΔΣ.

Τεχνικά ζητήματα: Το συνέδριο να διοργανωθεί απολύτως οικονομικά, σε μεγάλο αμφιθέατρο της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ (κέντρο βάρους της χώρας) και να ζητηθεί τεχνική υποστήριξη από το ΤΕΕ (βιντεοσκοπήσεις, πρακτικά κ.λπ.). Να μην διοργανωθούν τελετές και γεύματα. Να δημοσιευτούν σε ψηφιακή μορφή οι εισηγήσεις δυο βδομάδες πριν το συνέδριο για να διευκολυνθεί η μελέτη και αλληλοκατανόηση μεταξύ των εισηγητών και των συνέδρων και ο πραγματικός διάλογος επί της ουσίας.

Στόχος χρόνου διεξαγωγής:. Αν έχουν γίνει πρόωρα οι βουλευτικές εκλογές, το συνέδριο να γίνει το φθινόπωρο, αλλιώς να γίνει πριν το τέλος του 2019.

Έγκριση των αιτημάτων: Τα αιτήματα του πορίσματος να εισαχθούν για έγκριση στην Αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ.

 

Πρόταση Συνεδρίου από Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων