Ενημέρωση

Καίτη Δημητσάντου – Κρεμέζη, Νεοκλασική αρχιτεκτονική στην Καλαμάτα Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών

Καίτη Δημητσάντου – Κρεμέζη, Νεοκλασική αρχιτεκτονική στην Καλαμάτα

Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών

Αθήνα, 2016

Μόλις κυκλοφόρησε από την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών το βιβλίο της ομότιμης καθηγήτριας αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Καίτης Δημητσάντου-Κρεμέζη, Νεοκλασική αρχιτεκτονική στην Καλαμάτα. Ο αστικός χαρακτήρας της Καλαμάτας ανάμεσα στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου  αιώνα καθορίστηκε από τις δημιουργίες της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Εστιάζοντας στη σημαντική αυτή φάση της ιστορίας της νεότερης αρχιτεκτονικής της πόλης, το βιβλίο παρουσιάζει τα πρωτότυπα χειροποίητα γραμμικά σχέδια των αποτυπώσεων είκοσι έξι κτηρίων, που έχουν είτε αμιγή νεοκλασικά χαρακτηριστικά είτε επιρροές από άλλα νεότερα καλλιτεχνικά ρεύματα, που εδώ, συμβατικά, εντάσσονται όλα στον νεοκλασικισμό. Οι αποτυπώσεις έγιναν από ισάριθμες ομάδες σπουδαστών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ το 1987, στη προσπάθεια να διασωθεί ένα, τουλάχιστον, μέρος από την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Καλαμάτας που είχε βαριά τραυματιστεί από τον καταστροφικό σεισμό ένα χρόνο πριν.

Η παρουσίαση του αρχιτεκτονικού υλικού συνοδεύεται από ορισμένα ιστορικά δεδομένα αναφορικά με την εξελικτική πορεία της Καλαμάτας και τις επιπτώσεις των μεταλλαγών τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Στη Καλαμάτα όπως και στις άλλες ελληνικές πόλεις, ο ευδιάκριτος τοπικός χαρακτήρας που καθόριζε τη φυσιογνωμία της άρχισε να θολώνει από τις αναμοχλεύσεις που δημιουργούσαν οι αντιθέσεις του παραδοσιακού, του λαϊκού, του τοπικού, με το νέο, το αστικό, το διεθνές (δυτικοευρωπαϊκό). Ο νεοκλασικισμός  σήμανε την απαρχή του τέλους της μακραίωνης μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής παράδοσης αλλά ανανέωσε δημιουργικά την εικόνα των πόλεων και ταυτόχρονα έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στη μετάβαση από τον παραδοσιακό στον σύγχρονο πολιτισμό.

Στο εικονογραφικό υλικό του βιβλίου έχουν προστεθεί πέντε δείγματα ανάλογης αρχιτεκτονικής έκφρασης από τις πελοποννησιακές πόλεις Ναύπλιο, Άργος, Τρίπολη και Πάτρα, με τα οποία διευρύνεται το πεδίο αναφοράς, συσχετισμών και συγκρίσεων.

 

Το βιβλίο διατίθεται στα γραφεία της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις προορίζονται για την ενίσχυση του έργου των ανασκαφών και των αναστηλώσεων στην αρχαία Μεσσήνη. 

Τιμή: 25 ευρώ (λιανική πώληση)

Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών
Ψαρομηλίγκου 33, 10553 Αθήνα
Τηλ/Φαξ: 210 3251481
e-mail: [email protected]
www.ancientmessene.gr