… αυτοί που φεύγουν

Ιωάννης Τσουδερός

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΟΥΔΕΡΟΣ

Σε ηλικία 75 ετών έφυγε ξαφνικά πριν λίγες ημέρες από τη ζωή ο αρχιτέκτονας, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ιωάννης Τσουδερός.

Ο εκλιπών γόνος της ιστορικής οικογένειας διακρίθηκε από μικρός στο χώρο της επιστήμης του, την οποία υπηρέτησε με αγάπη και ως ακαδημαϊκός.

Διετέλεσε πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αρχιτεκτόνων (ACE/CAE), καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων.

Αγαπούσε ιδιαίτερα τη γενέτειρά του το Σπήλι όπου είχε αναστυλώσει την ιστορική κατοικία των Τσουδερών και φρόντιζε να περνά τακτικά χρόνο στην πρωτεύουσα του Αγίου Βασιλείου.

Ο Γιάννης Τσουδερός προερχόταν από μια οικογένεια επαναστατών και ηρώων της Κρήτης, αλλά και πολιτικών από την πιο πρόσφατη ιστορία (Εμμ. Τσουδερός Πρωθυπουργός – Βιργινία Τσουδερού Υπουργός Εξωτερικών).  Χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του που θέλουμε να κρατήσουμε είναι όταν o Γιάννης απαντούσε στο ερώτημα «πώς γκρεμίζουμε το κατεστημένο;», «Με την Παιδεία. Το μεγαλύτερο όπλο που φοβούνται όλες οι κυβερνήσεις» έλεγε.

Λίγο πριν τον προδώσει η καρδιά του πρόλαβε να κυκλοφορήσει πολυσέλιδο τόμο αφιερωμένο στη συμμετοχή της Κρήτης στον Επαναστατικό αγώνα του 1821. Άλλωστε πρωτεργάτης της Επανάστασης ήταν και ο προπάππους του Μελχισεδέκ Τσουδερός.

Το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Τσουδερό θα απευθύνουν συγγενείς και φίλοι την Τρίτη στις 2 το μεσημέρι από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.