Ο Σύλλογος

ΑΚΕΑ : Ανακοίνωση για την συγκρότηση του Προεδρείου του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Ανακοίνωση για την συγκρότηση του Προεδρείου του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ.

Τα πεπραγμένα της προηγούμενης θητείας των εκλεγμένων οργάνων του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ανέδειξαν ένα σοβαρό έλλειμμα στοιχειώδους δημοκρατικής λειτουργίας με ευθύνη των καθεστωτικών παρατάξεων, το οποίο μάλιστα με το πρόσχημα των μέτρων ενάντια στην πανδημία κατέληξε να αποτελεί έως και έλλειμμα λειτουργίας του συλλόγου συνολικά.

Συγκεκριμένα, στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ οι Αντιπροσωπείες απλά δεν συγκαλούνταν κατά το μεγαλύτερο διάστημα της προηγούμενης θητείας με πρόσχημα την πανδημία, ενώ η προκήρυξη εκλογών αναβλήθηκε πραξικοπηματικά δύο φορές, μία όταν σχετική απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ ανατράπηκε στην πράξη από τη μειοψηφία, μέσω της μη σύγκλισης εκλογοαπολογιστικής Αντιπροσωπείας, και μία δεύτερη, όταν η προκηρυγμένη από την Αντιπροσωπεία ημερομηνία των εκλογών άλλαξε αντικαταστατικά, με απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ. Με τον τρόπο αυτό, η προβλεπόμενη 3ετης θητεία λίγο έλλειψε να γίνει 5ετης, παραβιάζοντας τόσο τις προβλέψεις του καταστατικού, όσο ακόμα και τις δυνατότητες παράτασης που έδιναν οι ΚΥΑ για τον COVID-19.

Στο τμήμα Αττικής, η αντιδημοκρατική εκτροπή είχε ακόμα πιο ακραίο χαρακτήρα: ένα εκλεγμένο προεδρείο μειοψηφίας μπλόκαρε συστηματικά τις αποφάσεις της πλειοψηφίας (μη εκδίδοντας, μη δημοσιεύοντας, μη αποστέλλοντας τις στα μέλη), φτάνοντας στο σημείο να μπλοκάρει συνολικά την λειτουργία του ΔΣ και να μην συγκαλεί ποτέ Γενικές Συνελεύσεις, επειδή δεν ελέγχει τις αποφάσεις τους. Τη δυνατότητα αυτή την έδωσαν στις καθεστωτικές παρατάξεις μεταξύ άλλων και διαπιστωμένα κενά στον κανονισμό λειτουργίας του τμήματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παραβιάζονταν και ο ίδιος ο κανονισμός.

Στις πρόσφατες εκλογές, ενώ στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ η παράταξη της ΝΔ και οι σύμμαχοί της κατέκτησαν την πλειοψηφία και σχημάτισαν προεδρείο, στο τμήμα Αττικής οι ίδιες δυνάμεις (ΔΚΜ (ΝΔ)-ΣΑΕ (ΠΑΣΟΚ)-ΕΛΕΜ) κατέλαβαν 6 έδρες από τις 15 του ΔΣ, ενώ ΑΚΕΑ, Πανεπιστημονική και Συσπείρωση κατέχουν αθροιστικά απόλυτη πλειοψηφία 8 εδρών (3 έδρες ΑΚΕΑ, 3 έδρες Πανεπιστημονική, 2 έδρες Συσπείρωση). Εμείς ως ΑΚΕΑ, κάνοντας μία υποχώρηση από την πολιτική πρότασή μας σχηματισμού αριστερού προγραμματικού προεδρείου, ακριβώς επειδή στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων τίθενται κατ’ αρχάς ζητήματα δημοκρατίας, προτείναμε, δεδομένης της αριστερής πλειοψηφίας, τον σχηματισμό προεδρείου συγκροτημένου από όσες πολιτικές δυνάμεις δεσμεύονται στους στοιχειώδεις κανόνες δημοκρατικής λειτουργίας: το ΔΣ θα λειτουργεί, οι όποιες αποφάσεις παίρνει η εκάστοτε πλειοψηφία θα εκδίδονται και θα δημοσιεύονται, οι Γενικές Συνελεύσεις θα συγκαλούνται, κ.λπ. Σημειώνουμε εδώ ότι κρίνουμε απαραίτητη στην τρέχουσα θητεία και την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του τμήματος Αττικής, ώστε να εξασφαλίζεται ότι αφενός το Διοικητικό Συμβούλιο δεν θα μπορεί να μπλοκάρει τη σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων και αφετέρου ότι ο εκάστοτε πρόεδρος δεν θα μπορεί να μπλοκάρει τη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στην πρόταση αυτή ανταποκρίθηκε η Συσπείρωση και η Ριζοσπαστική Συνεργασία Αρχιτεκτόνων (ΣΥΡΙΖΑ), η τελευταία κάνοντας μία θετική πολιτική μετατόπιση, καθώς επί της προηγούμενης θητείας στήριζε τα πεπραγμένα των ΔΚΜ-ΣΑΕ-ΕΛΕΜ. Η Πανεπιστημονική επέμεινε στην άποψή της σχηματισμού «αναλογικού προεδρείου», δηλαδή η 1η δύναμη (ΔΚΜ) να εκλέξει πρόεδρο, η 2η δύναμη (ΑΚΕΑ) να εκλέξει γραμματέα, η 3η δύναμη (Πανεπιστημονική) αντιπρόεδρο, κ.ο.κ. Με αυτή τη λογική έκτοτε στην εκλογή του προεδρείου ψηφίζει λευκό.

Με τον τρόπο αυτό προέκυψε αδιέξοδο στην εκλογή προεδρείου στο τμήμα Αττικής (ΑΚΕΑ-Συσπείρωση-ΡΣΑ 6 έδρες, ΔΚΜ-ΣΑΕ-ΕΛΕΜ 6 έδρες και τρία λευκά η Πανεπιστημονική). Στο σημείο αυτό, προτείναμε τη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου χωρίς συγκροτημένο προεδρείο, γεγονός που υλοποιήθηκε και οδήγησε μέχρι τον Ιούνη στην ομαλή και δημοκρατική λειτουργία του, για πρώτη φορά μετά από χρόνια. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, εκδόθηκαν μεταξύ άλλων αποφάσεις ενάντια στις απολύσεις συναδελφων/ισσών στην εταιρεία Green Properties, υποστήριξης των κινητοποιήσεων στον χώρο του πολιτισμού, ψήφισμα για τη διατήρηση των ιστορικών κινηματογράφων του αθηναϊκού κέντρου, ενάντια στη χωροθέτηση μουσείου στο άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος, υποστήριξης των κινητοποιήσεων των κατοίκων στην πλατεία Πρωτομαγιάς, υποστήριξης της διεκδίκησης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ενάντια στην προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τον σταθμό μετρό στα Εξάρχεια, κ.ά.

Μέχρι που η παράταξη της ΝΔ, με την υποστήριξη των ΣΑΕ (ΠΑΣΟΚ) και ΕΛΕΜ, αλλάζοντας τη μέχρι τότε στάση της, μπλόκαρε πραξικοπηματικά την έκδοση οποιασδήποτε νέας απόφασης του ΔΣ πριν τη συγκρότηση του προεδρείου, μπλοκάροντας πρακτικά τη λειτουργία του τμήματος συνολικά. Παρόλα αυτά, η στάση της Πανεπιστημονικής δεν άλλαξε και συνέχισε να προτείνει τη συγκρότηση «αναλογικού προεδρείου», φτάνοντας στο παράδοξο να προτείνει πρακτικά την εκλογή προέδρου από τη ΔΚΜ, την ίδια στιγμή που και αυτή καταγγέλλει τις τρέχουσες αντιδημοκρατικές πρακτικές της. Καθώς όμως οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες της Πανεπιστημονικής γνωρίζουν και οι ίδιοι πολύ καλά ότι η υλοποίηση της πρότασής τους συνεπάγεται τη διαρκή ομηρία της πλειοψηφίας του ΔΣ στις διαθέσεις της ΔΚΜ και των συμμάχων της και τη δυνατότητά των τελευταίων να μπλοκάρουν ό,τι δεν ελέγχουν, δεν ψηφίζουν καν το προτεινόμενο από τους ίδιους «αναλογικό προεδρείο», αν σε αυτό δεν πάρουμε μέρος και εμείς και η Συσπείρωση που διαφωνούμε. Αξίζει να σημειωθεί, ότι την πρακτική αυτή οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΚΚΕ δεν την ακολούθησαν σε μία σειρά από άλλα σωματεία και φορείς (ΕΙΝΑΠ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ), όπου συγκρότησαν «αναλογικό προεδρείο» μαζί με την παράταξη της ΝΔ χωρίς την παρουσία του δικού μας πολιτικοσυνδικαλιστικού χώρου. Ταυτόχρονα, σε άλλες περιπτώσεις (ΕΚΑ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ) δεν συμμετείχαν στην συγκρότηση προεδρείων. Όπως φαίνεται, η συγκρότηση των προεδρείων για τις δυνάμεις του ΚΚΕ δεν σχετίζεται με κάποιες θέσεις αρχών, αλλά αλλάζει κατά το δοκούν.

Εμείς από την πλευρά μας, δεν καλούμε τους συναδέλφους/ισσες της Πανεπιστημονικής να «μινιμάρουν» καθ’ οποιονδήποτε τρόπο τις θέσεις τους για να έρθουν μαζί μας σε προγραμματική συμφωνία, αλλά να συμβάλουν, έστω και την τελευταία στιγμή, στη συγκρότηση ενός προεδρείου που θα διασφαλίζει το στοιχειώδες, δηλαδή τη δημοκρατική λειτουργία του Συλλόγου και την αποτροπή οποιασδήποτε αντιδημοκρατικής διολίσθησης, σεβόμενοι και τον συσχετισμό των εκλογών. Στη συγκρότηση αυτή θα προσέλθουν με το σύνολο των θέσεών τους, όπως και όλοι/ες μας.

Θεωρούμε ότι η δημοκρατική λειτουργία του Συλλόγου είναι κρίσιμη σε μία περίοδο με ανοιχτά πολλά και σημαντικά ζητήματα, για τα οποία οι αρχιτέκτονες/ισσες που ζουν από τη δουλειά τους μπορούν να πάρουν θέση συλλογικά. Τέτοια είναι το επερχόμενο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, η συνεχιζόμενη προσπάθεια σύναψης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο, το διαχρονικό έλλειμμα πολιτικής προστασίας το οποίο αποτελεί κίνδυνο για το φυσικό και δομημένο περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή, η κρίση στο ζήτημα της κατοικίας, η διαμόρφωση του χώρου της πόλης απευθείας από ισχυρά συμφέροντα αγνοώντας την γνώμη των κατοίκων, ο κυβερνητικός αυταρχισμός όπως εκδηλώνεται λ.χ. με την απόπειρα έξωσης του Συλλόγου Αρχαιολόγων επειδή οι απόψεις που εκφράζει ενοχλούν την κυβέρνηση, κ.ά. Στις μάχες αυτές επιζητούμε να δώσουμε το παρόν. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να δοθούν συλλογικά, στο πλαίσιο ενός ζωντανού και μαχητικού Συλλόγου.