Εκπαίδευση

Πρόσκληση στην εναρκτήρια τελετή του Συνεδρίου “ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ +20. Εκπαίδευση, Έρευνα και Εφαρμοσμένο Έργο” από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, 2 – 4 Νοεμβρίου 2023, Θεσσαλονίκη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Αρχιτεκτονική Τοπίου ΑΠΘ των Τμημάτων, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής και Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, συμπληρώνει 20 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας και διεθνούς αναγνώρισης.

Έχει διοργανώσει σειρά εκδηλώσεων, συνέδρια, εκθέσεις, ημερίδες, φοιτητικούς διαγωνισμούς και εργαστήρια (http://land-arch.web.auth.gr/).

Οι απόφοιτοί του εργάζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεισφέροντας ουσιαστικά στον σχεδιασμό τοπίου, δημόσιων και ιδιωτικών έργων, την εκπαίδευση και έρευνα.

Το νέο Συνέδριο, με τίτλο “ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ +20. Εκπαίδευση, Έρευνα και Εφαρμοσμένο Έργο”, θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2023 ως συνέχεια του πρώτου Συνεδρίου με τον ομώνυμο τίτλο που έλαβε χώρα το 2005, δύο μόλις χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του πρώτου Μεταπτυχιακού Αρχιτεκτονικής Τοπίου στην Ελλάδα.

Αντιμετωπίζουμε το τοπίο ως καθρέφτη της κοινωνίας, της οικολογίας και του πολιτισμού, μέσα από την εκπαίδευση, την έρευνα και τα υλοποιημένα έργα, αλλά και ως πρίσμα υπό το οποίο μπορεί κάποιος να οραματιστεί και να πραγματώσει την ολοκληρωμένη αναγέννηση χώρων κάθε κλίμακας, με αυξημένη κοινωνική, οικολογική και πολιτισμική αξία.

Το Συνέδριο “ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ +20. Εκπαίδευση, Έρευνα και Εφαρμοσμένο Έργο.” αποτελεί παράλληλα απολογισμό 20ετίας, μελέτης και δράσεων στον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο και εφαλτήριο για το μέλλον.

Απευθύνεται σε:

  • συνάδελφους, διδάσκοντες/ουσες και ερευνητές/τριες αρχιτεκτονικής τοπίου
  • αρχιτέκτονες, γεωπόνους, δασολόγους, χωροτάκτες, πολιτικούς μηχανικούς, καλλιτέχνες που ασκούν αρχιτεκτονική τοπίου μέσω του έργου τους
  • αποφοίτους σπουδών αρχιτεκτονικής τοπίου και το έργο τους
  • φοιτητές/τριες και τα οράματά τους

Η ιδιαιτερότητα του κλάδου, η διεπιστημονικότητα ενασχόλησης με το αντικείμενο, η διαφορετικότητα της αρχιτεκτονικής τοπίου στην αντιμετώπιση κλίμακας, προγράμματος, σφαιρικής προσέγγισης, αναμένουμε να εκφραστούν στις ακόλουθες θεματικές ενότητες: πολιτική τοπίου, προγραμματισμός και σχεδιασμός τοπίου, φυσικό, αγροτικό και περιαστικό τοπίο, αειφόρα και ανθεκτικά τοπία, ιστορικά και πολιτισμικά τοπία, επικράτεια/περιφέρεια, αστικές στρατηγικές, τεχνικά έργα και τοπίο, δημόσιος χώρος, πράσινες και γαλάζιες υποδομές, πάρκα και κήποι.

Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν καταξιωμένοι διεθνώς, προσκαλεσμένοι ομιλητές.

Όπως το πρώτο Συνέδριο άνοιξε προοπτικές για την αρχιτεκτονική τοπίου στην Ελλάδα, έτσι και αυτό, ελπίζουμε να καθρεφτίσει στο μέλλον την αφοσίωσή μας στο Τοπίο και τον Σχεδιασμό του (βλ. πρακτικά Συνεδρίου, 2005) σύμφωνα και με τις ανειλημμένες διεθνώς δεσμεύσεις (βλ. πρακτικά Συμποσίου, 2020, ευρωπαϊκή σύμβαση για το τοπίο).

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στο Συνέδριο, τις παράλληλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις και προσβλέπουμε για όλους, συμμετέχοντες και ομιλητές, σε μια πραγματικά διαδραστική εμπειρία που θα αποτυπωθεί σε πρακτικά, πολύτιμο τεκμήριο για το μέλλον.

Για την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου

Δημήτρης Φράγκος

Καθηγητής Τμ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΠΣ

Διευθυντής ΔΠΜΣ Αρχιτεκτονική Τοπίου ΑΠΘ

 

ΥΓ : Συνημμένα θα βρείτε την πρόσκληση και το πρόγραμμα της εκδήλωσης.