Ενημέρωση

Ημερίδα και Έκθεση «Αριστείδης Ρωμανός : Ανοιχτά Παράθυρα στην πόλη και την Αρχιτεκτονική», 25 Νοεμβρίου 2023, Χανιά

AΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Ημερίδα  και Έκθεση

25 Νοεμβρίου 2023

Φιλολογικός σύλλογος «Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ», Χανιά

 

Δελτίο Τύπου

“Αριστείδης Ρωμανός: ανοιχτά παράθυρα στην πόλη και την αρχιτεκτονική”.

Ημερίδα, έκδοση, έκθεση και βίντεο στα Χανιά για το έργο του διακεκριμένου αρχιτέκτονα πολεοδόμου

Τα Χανιά, η πόλη με την οποία ο διακεκριμένος αρχιτέκτων – πολεοδόμος συνδέθηκε άρρηκτα παίρνει την πρωτοβουλία για το πρώτο αφιέρωμα στο πολυσχιδές έργο του στο πεδίο της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας αλλά  και στην χαρισματική προσωπικότητά του.

Το αφιέρωμα οργανώνεται από την Αντιπεριφέρεια Χανίων, το ΤΕΕ/ΤΔΚ, τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Χανίων και το Εργαστήριο Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, Πόλης και Πολιτισμού (διευθύντρια Καθηγήτρια Αμαλία Κωτσάκη) του Πολυτεχνείου Κρήτης και περιλαμβάνει ημερίδα, έκδοση, έκθεση και βίντεο.

Η ημερίδα με τίτλο «ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ: Ανοικτά παράθυρα στην πόλη και την  Αρχιτεκτονική» θα πραγματοποιηθεί στις 25 Νοεμβρίου 2023 στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος» στα Χανιά. Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενηθεί Έκθεση με έργα του και ιδιαίτερη αναφορά στην περίφημη μελέτη του για την Προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης των Χανίων  (διάρκεια έως 25 Δεκεμβρίου 2023)  καθώς και με βιβλία του δημιουργού ενώ κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα προβληθεί βίντεο αφιερωμένο σε αυτόν.

Στην ημερίδα θα μιλήσουν διακεκριμένοι Έλληνες αρχιτέκτονες – πολεοδόμου συνεργάτες και φίλοι του Αριστείδη Ρωμανού, όπως οι καθηγητές/τριες  Δημήτρης Φιλιππίδης, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Αλέξανδρος Παπαγεωργίου – Βενετάς  Αμαλία Κωτσάκη, Φανή Βαβύλη και Κωνσταντίνα Κάλφα, οι γνωστοί πολεοδόμοι Ήβη Νανοπούλου, Δημήτρης Πούλιος, Γιάννης Πυργιώτης, ερευνητές και σύμβουλοι όπως ο Άρης Ίκκος και Παναγιώτης Δεληβοριάς οι οποίοι θα επιχειρήσουν να αναδείξουν  πλευρές του έργου του, οι οποίες αποτελούν ουσιαστικά  και μια σύνοψη του μεταπολεμικού προβληματισμού για την πόλη στην Ελλάδα και διεθνώς. Καίρια ζητήματα όπως η εκτός σχεδίου δόμηση, η αυτοστέγαση, η προστασία των ιστορικών πόλεων, το ζήτημα της Αθήνας και του Ελληνικού  μέσα από τις απόψεις και μελέτες του Αριστείδη Ρωμανού περιλαμβάνονται στον τόμο ενώ αυτοτελές κείμενο αποτελεί η αναφορά στην Παλιά Πόλη των Χανίων.

Ιδιαίτερη έμφαση στην ημερίδα θα δοθεί στην μελέτη για την Προστασία και Ανάδειξη της  Παλιάς Πόλης των Χανίων καθότι εκτός από τη σχετική εισήγηση θα ακολουθήσει Στρογγυλό Τραπέζι με συμμετοχή του Δημάρχου Χανίων Π. Σημανδηράκη της Προϊσταμένης ΕΦΑΧ κ. Ελ. Παπαδοπούλου, του Επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων κ. Μιχ. Ανδριανάκη, του Προϊσταμένου Γραφείου παλαιάς Πόλης Χανίων κ. Αντ. Μυλωνά και του αρχιτέκτονα Γ. Βερυκάκη. Συντονίζει ο Πρόεδρος του ΣΑΧ κ. Ζαχ. Πιστόπουλος.

Η έκδοση περιλαμβάνει τις εισηγήσεις των ομιλητών στην ημερίδα ενώ συμπληρώνεται με κείμενα του ιδίου του Ρωμανού, σχέδιά του και ένα συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα. Τον τόμο επιμελήθηκαν οι Αμαλία Κωτσάκη, Ζαχαρίας Πιστόπουλος και Μαρία Ρωμανού  και θα διατίθεται στο χώρο της ημερίδας. Την έκθεση σχεδίασε  Δέσποινα Φαρίδη ενώ δημιουργός του βίντεο είναι ο Μαθιός Φρατζεσκάκης.


Πρόγραμμα Εκδήλωσης

pdf
2 MB
Πρόγραμμα σελίδα 1

png
158 KB
Πρόγραμμα σελίδα 2

png
118 KB
Σκίτσο Λιμάνι Χανίων

png
2 MB
Πρόσκληση Εκδήλωσης

png
700 KB
Πορτραίτο Αριστείδης Ρωμανός

/home/sadaspea/sadas pea.gr/wp content/uploads/2023/10/20231024153153277 page 2 romanos aristidis

jpeg
246 KB