Δράσεις

Η τρίτη συνάντηση των αρχιτεκτονικών ομάδων που συμμετέχουν στην Biennale της Βενετίας

Το Σάββατο 26 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου του ΣΑΔΑΣ η τρίτη συνάντηση των αρχιτεκτονικών ομάδων που λαμβάνουν μέρος στην ελληνική συμμετοχή της Biennale της Βενετίας, στο κομμάτι των προτάσεων και του σχεδιασμού.
Στόχος των προτάσεων αυτών είναι να αναδειχθούν διαφορετικές οπτικές σχεδιασμού χώρων φιλοξενίας τουριστών στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη το ελληνικό τοπίο αλλά και τα είδη τουρισμού που φιλοξενεί η Ελλάδα. Ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχει στις προτάσεις μια ποικιλία προσεγγίσεων και όσο αφορά τις διαφορετικές μορφές τουρισμού που προτείνεται να φιλοξενήσουν τα τουριστικά καταλύματα που σχεδιάζονται, αλλά και όσο αφορά το βαθμό επέμβασης στις περιοχές που επιλέχθηκαν (αναφορικά με το τοπίο, αλλά και σε συνάρτηση με το αν επαναχρησιμοποιούνται υπάρχουσες υποδομές ή προτείνεται κάτι νέο, με εξ αρχής σχεδιασμό). Αναδείχθηκαν εξάλλου ζητήματα που αφορούν την επίδραση του τουρισμού σε διάφορες κλίμακες (από την αρχιτεκτονική κλίμακα, μέχρι τον αστικό και πολεοδομικό σχεδιασμό).

Η συζήτηση που ακολούθησε της παρουσίασης της κάθε πρότασης βοήθησε στην επίτευξη μεγαλύτερης συνοχής ανάμεσα στις προτάσεις, αλλά και στη γρηγορότερη και εντονότερη εμβάθυνση στο σχεδιασμό, λειτουργώντας σε μεγάλο βαθμό καταλυτικά στην ωρίμανση τους.

Κείμενο: Νεκτάριος Κεφαλογιάννης
Φωτογραφίες: Λεωνίδας Καλπαξίδης