… αυτοί που φεύγουν

Γιώργος Απότσος – Μια μεγάλη απώλεια

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ

                Ο Γιώργος Απότσος, γνωστός αρχιτέκτονας και ζωγράφος, μας άφησε στις 15 Ιανουαρίου 2022. Οι δικοί του κι όλοι εμείς, συνάδελφοι, φίλοι και σύντροφοί του, θα στερηθούμε μια σπάνια προσωπικότητα που τίμησε όσο λίγοι την πόλη της Θεσσαλονίκης την Αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό. Με την ίδια αξιοσύνη και συνέπεια υπηρέτησε τους συλλογικούς φορείς και πολιτικούς χώρους στους οποίους είχε ενταχθεί. Μέχρι και τώρα, στα 71 χρόνια του, η προσφορά του εξακολουθούσε να είναι το ίδιο μεγάλη, όπως και παλαιότερα. Η συμμετοχή και η δραστηριοποίησή του στα κοινά είχε αρχίσει την περίοδο 1970-1975, τότε που σπούδαζε Αρχιτεκτονική στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και παρακολουθούσε μαθήματα ζωγραφικής στο Νίκο Σαχίνη.

Διακρίθηκε στη συνέχεια ως άξιος αρχιτέκτονας και ταλαντούχος ζωγράφος. Εικαστικά έργα του παρουσιάστηκαν σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Πολλά από αυτά κοσμούν δημόσιες-δημοτικές πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του “Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας (ΣΚΕΤΒΕ)”,  μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), του ΣΑΔΑΣ και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης (ΣΑΘ) και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

ΕΝΑΣ ΟΔΥΝΗΡΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Καθώς με συνδέανε πολλά με τον Γιώργο, έχω την αίσθηση ότι η απώλειά του μου στερεί ένα κομμάτι γόνιμης ζωής… Βρεθήκαμε μαζί επί πολλές δεκαετίες σε κοινωνικούς αγώνες, σε χώρους της επιστήμης και της Τέχνης, σε συνδυασμούς ίδιων παρατάξεων στο ΣΑΘ και στο ΤΕΕ, ακόμη και σε δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη. Μας συνέδεε η αλληλοεκτίμηση και με τιμούσε πάντα η ειλικρινής φιλία και η νηφαλιότητά του, μου έδιναν κουράγιο και δύναμη να ξεπερνώ τις δύσκολες καταστάσεις.

Εύχομαι το ταλέντο του, η ανυστερόβουλη και καθαρή πορεία του στους χώρους που δραστηριοποιήθηκε και ξεχώρισε η προσωπικότητά του, να αποτελέσουν για τους νεότερους υποδείγματα ζωής. Οι πίνακες ζωγραφικής του, δημιουργήματα του μοναδικού ταλέντου και της ευαισθησίας του, θα κοσμούν πάντα το σπίτι μας, θα μας φέρνουν  στο νου και την ψυχή ένα αληθινό φίλο, τον Γιώργο του χαμόγελου και της αλληλεγγύης, τον Γιώργο που πάντα πρόσφερε, χωρίς ποτέ να διεκδικεί και το παραμικρό αντάλλαγμα.

Οι δικοί του άνθρωποι, όσοι τον γνώριζαν, η πόλη μας, η Τέχνη και η επιστήμη έχασαν ένα σπάνιο άνθρωπο, ένα αγωνιστή της ζωής και της Αριστεράς, ένα άδολο και μοναδικό φίλο. Είμαι συγκλονισμένος…

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του και σ’ όσους τον αγάπησαν!

Γιώργο καλό σου ταξίδι, πάντα θα αποτελείς ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής!

Γιάννης Κύρκου Αικατερινάρης

αρχιτέκτων

{υ.γ. Το επισυναπτόμενο έργο του είναι από την συλλογή της Δημοτικής πινακοθήκης Θεσσαλονίκης. Φιλοτεχνήθηκε το 1984 και έχει τίτλο “σώμα” }


1984_Απότσος_Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

/home/sadaspea/sadas pea.gr/wp content/uploads/2022/01/1984 apotsos dimotiki pinakothiki thessalonikis g

jpeg
176 KB