Δομή

Furnidec Business – Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης – 17-19/03/2017

Ο ΣΑΘ με την υποστήριξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης – Helexpo, οργανώνει δυναμικά την προβολή της δράσης του και του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα.

Με αφετηρία τη Furnidec Business 2017, εγκαινιάζουμε την παρουσία μας στις κλαδικές εκθεσιακές διοργανώσεις της πόλης μας. Στόχος μας είναι η προβολή του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα στο κοινό της Θεσσαλονίκης όσο και η επαφή με τους επαγγελματικούς κλάδους που δραστηριοποιούνται στο χώρο του σχεδιασμού και της κατασκευής.

Το φετινό περίπτερο του Συλλόγου αναλύετε σε τρεις ενότητες όπου σε συνεργασία με επαγγελματίες αρχιτέκτονες της πόλης και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προσεγγίζουμε και παρουσιάζουμε διαφορετικές κλίμακες σχεδιασμού.

 

1.Επαγγελματικός κατάλογος αρχιτεκτόνων

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης προχωρά σε ετήσια έκδοση προβολής του έργου και των υπηρεσιών που προσφέρει ένας επαγγελματίας αρχιτέκτονας.
Ο οδηγός απευθύνεται σε ιδιώτες, οργανισμούς και επιχειρήσεις  που σκοπεύουν να ανακαινίσουν, να επεκτείνουν ή να κατασκευάσουν εξ’ αρχής το χώρο τους.   Αποσαφηνίζει τις διαδικασίες του σχεδιασμού και της κατασκευής κτιρίων κατοικίας ή επαγγελματικής χρήσης και περιλαμβάνει συμβουλές για την επιλογή του κατάλληλου αρχιτέκτονα και την οικοδόμηση της σωστής σχέσης επικοινωνίας και συνεργασίας.

 

2. Designed and made by architects

Κεντρικό έκθεμα του περιπτέρου θα αποτελούν δημιουργίες αρχιτεκτόνων της Θεσσαλονίκης που δραστηριοποιούνται στο χώρο του βιομηχανικού σχεδιασμού – σχεδιασμού αντικειμένου. Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης ξεκινάει με αφετηρία τη Furnidec Business 2017, τη συστηματική καταγραφή και προβολή των συναδέλφων – δημιουργών με στόχο από τη θέση του να προβάλει το έργο τους στο κοινό αλλά και σε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη κατασκευή αντικειμένων αντίστοιχης κλίμακας και στοχεύουν να επενδύσουν στο ελληνικό design

 

3. Fabrication Protocols / Modulated Surfaces
Παρουσίαση των αποτελεσμάτων συνθετικής/σχεδιαστικής άσκησης του εργαστηρίου: Fabrication Protocols / Modulated Surfaces. Στόχος της άσκησης ήταν να διερευνήσει τρόπους με τους οποίος ο σχεδιαστής/αρχιτέκτονας μπορεί να ‘διαντιδράσει’ με τα μηχανήματα ψηφιακής κατασκευής. Αντί μίας διαδικασίας όπου τα μηχανήματα έρχονται στο τέλος απλά για να κατασκευάσουν αυτό που έχει ήδη σχεδιαστεί, προτείνεται μία εναλλακτική προσέγγιση όπου ο σχεδιασμός προκύπτει μέσα από τον συνεχή πειραματισμό με τις δυνατότητες των μηχανημάτων και τις ιδιότητες του υλικού.

 

Για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν πρωτόκολλα επικοινωνίας μεταξύ μηχανής και σχεδιαστή που παρακάμπτουν τους προκαθορισμένους τρόπους λειτουργίας τους δημιουργώντας custom εργαλεία και αναπτύσσοντας τεχνικές που ανταποκρίνονται κάθε φόρα στης απαιτήσεις της κατασκευής.

Ο ΣΑΘ σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων παρουσιάζει την δουλειά νεότερων συναδέλφων που αποτελεί βέλτιστο δείγμα του χειρισμού των δυνατοτήτων του ψηφιακού σχεδιασμού και της κατασκευής. Στο περίπτερο θα παρουσιαστούν πλέον των 30 προπλασμάτων και σχέδια.

Στοιχεία συμμετοχής:
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Σχεδιασμός Αιχμής: Καινοτομία και Διεπιστημονικότητα στον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό’. Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ.
Υπεύθυνος Μαθήματος: Σταύρος Βεργόπουλος
Διδάσκον: Δημήτρης Γουρδούκης
Φοιτητές: Α. Μεχίλη, Γ. Χίνης, Β. Γαϊσερλίδου, Λ. Στέλιου, Γ. Ιλιάδη, Α. Δαμβοπούλου, Ε. Σαββουλίδου, Γ. Χαραλαμπίδης, Β. Γκερλιώτου, Α. Αραμπάτζογλου, Σ. Οικονόμου, Ζ. Σιώνη, Ν. Ραβανίδου, Σ. Μιττάλ, Α. Νούσιας, Β. Φραγκιά, Τ. Ντρενογιάννη

 

 

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης ευχαριστεί θερμά τόσο τη διοίκηση της ΔΕΘ-ΗELEXPO όσο και τους διοργανωτές της Furnidec Business 2017 για την φιλοξενεία και τη δυνατότητα προβολής της αρχιτεκτονικής και του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα μέσα από τη φετινή διοργάνωση.