Ενημέρωση

Ετήσια Διάλεξη στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου του αρχιτέκτονα Anthony Vidler, Τετάρτη 17 Απριλίου, ώρα 7 μμ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ

στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου 

Η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου συνεχίζει τον θεσμό της Ετήσιας Διάλεξης με την πρόσκληση του Αρχιτέκτονα Anthony Vidler, Καθηγητή Ιστορίας και Κριτικής της Μοντέρνας και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής στην Cooper Union Irwin S. Chanin School of Architecture της Νέας Υόρκης. Η δημόσια ομιλία του έχει τίτλο “Second Best Architecture: Design between Utopia and Catastophe”, «Η Αμέσως Καλύτερη Αρχιτεκτονική: Σχεδιάζοντας ανάμεσα στην Ουτοπία και την Καταστροφή». Η διάλεξη είναι ανοικτή στο κοινό και θα διεξαχθεί στο Μεγάλο Αρσενάλι την Τετάρτη 17 Απριλίου, ώρα έναρξης 7 μμ.

Αντικείμενο της διάλεξης είναι μια μακροσκοπική θεώρηση των πλέον πρόσφατων εξελίξεων στην διεθνή αρχιτεκτονική με έμφαση στην παρατηρούμενη κρίση κλίμακας και γιγαντοποίησης των υλοποιούμενων ή μη έργων. Ο Anthony Vidler υιοθετεί την έννοια του «ανθρωπόκαινου», της τρέχουσας δηλαδή γεωλογικής περιόδου που χαρακτηρίζεται από τον ορατό όσο και καθοριστικό πλέον αντίκτυπο της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον, προκειμένου να αξιολογήσει το σύγχρονο ηθικό πλαίσιο επιλογών της αρχιτεκτονικής κουλτούρας αλλά και του ευρύτερου πολιτισμού μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Anthony Vidler έχει διατελέσει Κοσμήτορας, Πρόεδρος και Καθηγητής στην Cooper Union, το UCLA, το Cornell, το Yale και το Princeton. To εκτενέστατο συγγραφικό του έργο έχει δημοσιευτεί από το MIT Press και τον ελβετικό οίκο Birkhauser ενώ έχει μεταφραστεί στα γαλλικά, τα ιταλικά, τα ισπανικά και τα ελληνικά. Κριτικές του μελέτες έχουν παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, στα σημαντικότερα περιοδικά αρχιτεκτονικής και τέχνης, όπωςArchitectural Design, Perspecta, Oppositions, Princeton Arts Journal, Artforum, Skyline, Lotus International, Art Criticism, AA Files, Quaderns d’Arquitectura i Urbanisme, Domus, Assemblage, Cahiers du CCI, A+U, Ottagono, Progressive Architecture, Journal of Architectural Education, ANY, Art Bulletin, Grey Room, October, Architectural Review, Log, Critique κ.ά.

Η διάλεξη και η επακόλουθη συζήτηση με το κοινό θα διεξαχθούν στα αγγλικά με ταυτόχρονη απόδοση–μετάφραση στα ελληνικά από τον αρχιτέκτονα Νίκο Πατσαβό, επιμελητή της ελληνικής έκδοσης του “Warped Space: Architecture, Art and Anxietyin Modern Culture”, ενός από τα πιο επιδραστικά βιβλία του προσκεκλημένου ομιλητή.

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ