Εργαστήριο “Καταφύγια” από την Ομάδα Μπουλούκι, Τζουμέρκα 1 έως 6.5.2019
Το Περιοδεύον Εργαστήριο για τις Παραδοσιακές Τεχνικές Δόμησης Μπουλούκι, διοργανώνει την εκπαιδευτική δράση ‘Καταφύγια’ που θα πραγματοποιηθεί στην ορεινή περιοχή των Τζουμέρκων μεταξύ 1-6 Μαΐου 2019.
Πρόκειται για δύο 6ήμερα εργαστήρια που θα διεξαχθούν παράλληλα, στο Ορεινό Καταφύγιο Μελισσουργών και το Ορειβατικό Καταφύγιο Πραμάντων, το κάθε ένα αφιερωμένο σε διαφορετικά υλικά και κατασκευαστικές τεχνικές. Παράλληλα με τα πρακτικά μαθήματα, το πρόγραμμα των εργαστηρίων θα υποστηριχθεί από διαλέξεις τεχνικού και θεωρητικού περιεχομένου, από έγκριτους ακαδημαϊκούς, οι οποίες αφορούν τους συμμετέχοντες και των δύο εργαστηρίων, και θα είναι ανοιχτές στο κοινό.
Η δράση απευθύνεται σε επαγγελματίες της κατασκευής και ερευνητές από πεδία συναφή με την παραγωγή του χώρου, που επιθυμούν να εμβαθύνουν στις ξύλινες κατασκευές, την πέτρινη δόμηση και τη δόμηση με χώμα· καθώς και ευρύτερα σε όσες και σε όσους ενδιαφέρονται για προσεγγίσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς υπό το πρίσμα των καθημερινών πρακτικών και των παραδοσιακών τεχνικών.
Στο φετινό εργαστήριο, παράλληλα με την πρακτική εξάσκηση συμπεριλαμβάνονται και πάλι διαλέξεις ανοικτές στο κοινό.
Ενδεικτικά, θα μιλήσουν οι κάτωθι:
– Συμεών Αγαθόπουλος (καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Π. Ιωαννίνων)
– Μαρία Αρακαδάκη (αναπλ. καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ)
– Σταύρος Απότσος (υποψ. διδάκτορας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ)
– Γιώργος Καρβέλας (αρχιτέκτων-ξυλουργός, πρώην εντεταλμένος λέκτορας Π. Πατρών και ΤΕΙ Αθηνών)
– Γιώργος Μαντάνης (καθηγητής, Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου-Επίπλου ΤΕΙ Θεσσαλίας)
– Βασίλης Νιτσιάκος (καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Π. Ιωαννίνων)
– Ελευθερία Τσακανίκα (επικ. καθηγήτρια Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ)
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, θα βρείτε στην ιστοσελίδα boulouki.org.
Πληροφορίες για την ομάδα Μπουλούκι:
Είμαστε μια διεπιστημονική συλλογικότητα που ασχολείται με τη μελέτη των παραδοσιακών τεχνικών δόμησης, τα ζητήματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, της ανανέωσης και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος, καθώς και την κριτική διερεύνηση των στρατηγικών που εκδιπλώνονται στα εν λόγω πεδία. Με επίκεντρο τους θεματικούς αυτούς άξονες, η δράση της ομάδας περιλαμβάνει τη διεξαγωγή έρευνας, τη διοργάνωση εργαστηρίων, συνεδρίων και ευρύτερων δράσεων, την προώθηση έργων, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και τους φορείς τους.
* Η λέξη Μπουλούκι αναφέρεται στα σινάφια των μαστόρων που μετακινούνταν από τόπο σε τόπο σε αναζήτηση εργασίας, διαδίδοντας τις παραδοσιακές μορφές και βαθαίνοντας τη γνώση τους.