Ενημέρωση

7 φιναλιστς για το Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική Mies van der Rohe Award 2024

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ίδρυμα Mies van der Rohe ανακοίνωσαν  τα 7 έργα που προκρίθηκαν και θα διαγωνισθούν για το Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική – Mies van der Rohe Award  

5 στην κατηγορία Αρχιτεκτονική και

2 στην κατηγορία Αναδυόμενη Αρχιτεκτονική.

Η κριτική επιτροπή έκρινε ότι τα 7 έργα των φιναλίστ ενθαρρύνουν και γίνονται πρότυπα και αναφορές για τις τοπικές πολιτικές της πόλης.

Τα 5 επιλεγμένα έργα Αρχιτεκτονικής είναι το Plato Contemporary Art Gallery στην Ostrava, Τσεχία (Moravia-Silesia, CZ) του KWK το Promes στην Πολωνία (Katowice, PL), το Study Pavilion on the Campus of the Technical University του Braunschweig στην Γερμανία (Lower Saxony, DE) των Gustav Düsing & Max Hacke (Berlin, DE), το Reggio School στην Μαδρίτη/Ισπανία, (Community of Madrid, ES) του ANDRES JAQUE / OFFICE FOR POLITICAL INNOVATION (Madrid, ES), το Rebirth of the Convent SaintFrançois στο SainteLuciedeTallano / Santa Lucia de Tallà, στην Κορσική / Γαλλία (Corsica, FR) των Amelia Tavella Architectes (Aix en Provence, FR) και το Häge στην Lund / Σουηδία (Scania County, SE) των Brendeland & Kristoffersen architects (Oslo, NO).

Τα 2 έργα της Αναδυόμενης Αρχιτεκτονικής που επιλέχθηκαν είναι η Gabriel García Márquez Library στη Βαρκελώνη / Ισπανία (Catalonia, ES) των SUMA arquitectura (Madrid, ES) και το Square and Tourist Office στο Piódão / Πορτογαλία (Central Portugal, PT) του Branco del Rio (Coimbra, PT).

Τον Μάρτιο η Κριτική Επιτροπή θα επισκεφθεί τα πέντε έργα για να αναδείξει τον νικητή. Οι νικητές και των δύο κατηγοριών θα ανακοινωθούν στις 25 Απριλίου 2024, σε εκδήλωση στο CIVA (Centre for Information, Documentation and Exhibitions on the city, architecture, landscape and urban planning in Brussels), στις Βρυξέλλες, όπου θα παραστούν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής του the EU Prize for Contemporary Architecture, Frédéric Druot, η διευθύντρια του Ιδρύματος Mies Van Der Rohe, Anna Ramos και ο διευθυντής του CIVA, Nikolaus Hirsch.

H τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαΐου 2024 στο Mies van der Rohe Pavilion στη Βαρκελώνη και στο Palau Victòria Eugènia.

Κατά τη διάρκεια ημερίδας που θα περιλαμβάνει διαλέξεις των υποψηφίων μελετητών και των νικητών, συζητήσεις με τους κριτές, με πελάτες και φορείς, καθώς και έκθεση του συνόλου των 362 έργων που διαγωνίστηκαν για τα EUmies Awards 2024.

Τα προεπιλεγμένα έργα θα είναι ανοικτά στο κοινό, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Out & About που οργανώνεται με ξεναγούς αρχιτέκτονες για να μπορέσει ο καθένας να γνωρίσει περισσότερα γι’ αυτά παρουσία των δημιουργών και των κριτικών τους.

Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στο www.eumiesawards.com

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο : mies.link/PressKit_Finalists2024