Ενημέρωση

Εργαστήριο παραγωγής ιδεών του CODE PATRAS RAIL AND CITY, Φεβρουάριος 2016, Πάτρα

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΣΥΖΗΤΟΥΝ  ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ CODE PATRAS RAIL AND CITY ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Το 2015, οι καθηγητές τριών Πολυτεχνείων, ο καθ. Bernd Scholl από το Πολυτεχνείο ΕΤΗ της Ζυρίχης, ο καθ.Βασίλης Παππάς από το Πανεπιστήμιο Πατρών, και ο καθ. Κώστας Μωραίτης από το Ε.Μ.Π. ανέλαβαν από κοινού την πρωτοβουλία να συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσης για την σιδηροδρομική σύνδεση της Πάτρας, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα την πρωτοποριακή μέθοδο χωρικού σχεδιασμού Test Planning Process(TPP).

H ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, η ανάκτηση του θαλασσίου μετώπου της πόλης και η σιδηροδρομική σύνδεση του νέου λιμένα εφόσον η γραμμή Αθήνα-Πάτρα αποτελεί μέρος του κεντρικού διευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου(ΤΕΝ-Τ Orient-East Med. Corridor) απετέλεσαν  μερικούς  από τους βασικούς  στόχους των διοργανωτών.

Τέσσερα κορυφαία μελετητικά γραφεία από την Ελλάδα, την Ελβετία και την Γερμανία κατέθεσαν τις προτάσεις τους, οι οποίες αξιολογήθηκαν από μία διεθνή επιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων σε θέματα αστικού, χωρικού και συγκοινωνιακού σχεδιασμού και συντάχθηκε ένα κατευθυντήριο πόρισμα-πρόταση προς τους φορείς. Oλη η διαδικασία χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από το Πολυτεχνείο ΕΤΗ της Ζυρίχης και υπεύθυνη για τον συντονισμό ήταν η Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος,κα.Ειρήνη Φρεζάδου.

Οι μελέτες και το επιστημονικό πόρισμα της επιτροπής παρουσιάστηκαν τον Νοέμβριο του 2015 στους πολίτες της Πάτρας, παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων φορέων, πολυάριθμων πολιτών και εκπροσώπων του τοπικού και διεθνούς τύπου στην Αγορά Αργύρη. Κατά την διάρκεια της τριήμερης έκθεσης, 180 πολίτες ξεναγήθηκαν από τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής στα πλαίσια των 6 προγραμματισμένων ξεναγήσεων.

120 πολίτες δήλωσαν ενδιαφέρον για την συμμετοχή στο επικείμενο εργαστήριο ιδεών που προγραμματίστηκε  για τις αρχές του 2016 στην Πάτρα, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών και την συμβολή στην δημιουργία μίας νέας κουλτούρας αστικών μετακινήσεων στην Ελλάδα με επίκεντρο το τραίνο.

Εκ μέρους της επιστημονικής επιτροπής του CODE PATRAS RAIL AND CITY καλούμε τους πολίτες της Πάτρας το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 10.00-16.00 στην Αγορά Αργύρη να συζητήσουν μαζί μας τις ιδέες και  προτάσεις τους  καθώς και τα ανοιχτά τους ερωτήματα σχετικά με το τραίνο στην Πάτρα. Παρακαλώ δηλώστε συμμετοχή έως την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

papamich.the@gmail.com

Υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των θέσεων.Θα δοθεί προτεραιότητα στους 120 πολίτες που δήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής κατά την διάρκεια της έκθεσης του Νοεμβρίου 2015.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του εργαστηρίου θα ανακοινωθεί με νέο Δ.Τ. μία εβδομάδα πριν την εκδήλωση

 

Καθ. Bernd Scholl ΕΤΗ Zürich,

Καθ. Βασίλης Παππάς Πανεπιστήμιο Πατρών,

Καθ. Κώστας Μωραίτης Ε.Μ.Π.

  

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.codepatras.ethz.ch