Ο Σύλλογος

ΕΛΕΜ για τη συγκρότηση ΔΣ ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ

 

ΕλΕΜ-Αρχιτέκτονες  Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί

 

Διαχρονικά μέχρι σήμερα, τα στελέχη και τα μέλη της ΕλΕΜ υπηρετήσαμε τον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ προτείνοντας δράσεις και παρεμβάσεις και συμβάλλοντας σε κάθε προσπάθεια που δρομολογήθηκε με προτεραιότητες: την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της αναβάθμισης του συλλόγου σε συνδυασμό με την ανάπτυξη μιας δυναμικής για την προσέγγιση των προβλημάτων και την προβολή των αναγκών των μελών του. Όποτε η εμπιστοσύνη των συναδέλφων μας έδωσε τη δυνατότητα,  θέσαμε τις βάσεις για να κατακτηθούν  άμεσα ακόμη περισσότερα. 

Ωστόσο σήμερα, ένα χρόνο μετά τις εκλογές στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, ο σύλλογος βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση αναμονής για τη συγκρότηση νέου ΔΣ, κινδυνεύοντας να χάσει την προοπτική και τη δυναμική του. Επισημάναμε από την πρώτη στιγμή ότι ο σύλλογος όφειλε να αποκτήσει άμεσα διοίκηση και να βρεί το βηματισμό του μέσα από ένα σχήμα σύμπνοιας και συνέργειας που θα συνέβαλε σε αυτή την κατεύθυνση και κάναμε την προσπάθειά μας επ’ αυτού. Παρ’ ότι η κατάσταση στην κοινωνία και στον κλάδο δεν αφήνει περιθώρια για εσωστρέφεια και διαδικασίες μικροπολιτικής συναλλαγής τέτοιας διάρκειας, δεν καταφέραμε να πείσουμε στην κατεύθυνση της υπέρβασης των επιρροών από τους κομματικούς μηχανισμούς. 

Συναισθανόμενοι την πίεση από τον κλαδικό και κοινωνικό μας περίγυρο αλλά και τις ευθύνες με τις οποίες η ψήφος των συναδέλφων μας έχει επιφορτίσει, οι Αρχιτέκτονες-ΕλΕΜ, μετά τη διαπίστωση ότι η πρότασή μας προσέκρουσε σε κομματικές αγκυλώσεις που οδηγούν σε αδιέξοδο αλλά και με την πεποίθηση ότι ο σύλλογος δεν έχει κανένα πλέον περιθώριο αναμονής, δηλώσαμε ότι: 

  • θα ανταποκριθούμε, όπως πάντα, στις ευθύνες μας συμβάλλοντας στo έργο του συλλόγου ως μέλη του ΔΣ, της Αντιπροσωπείας, των Μόνιμων Επιτροπών και των Ομάδων Εργασίας του,
  • δε θα συμπορευτούμε σε καμία ενέργεια του συλλόγου εάν θα διακυβεύονται τα ζητήματα αρχών μας* που αφορούν στους ελεύθερους επαγγελματίες αρχιτέκτονες και στο σύλλογο και
  • δε θα μετέχουμε σε διεκδίκηση θέσεων ευθύνης στην διοίκηση του συλλόγου 

(*) Οι βασικές μας θέσεις και προτεραιότητες για το μέλλον του συλλόγου, όπως αυτές διατυπώθηκαν στις προεκλογικές μας τοποθετήσεις και στις μέχρι σήμερα συνεδριάσεις του ΔΣ, έχουν αναρτηθεί αναλυτικά στο διαδίκτυο (βλ. κείμενο θέσεων της ΕλΕΜ  στα site του συλλόγου και της παράταξης). 

Η ΕλΕΜ, διαπιστώνοντας την αδυναμία συγκρότησης ενός λειτουργικού σχήματος διοίκησης (προεδρείου) σύμφωνα με τις προτάσεις που κατατίθενται, επισημαίνει ότι όποιοι ζητούν και αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις σε ένα σύλλογο πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για την επίλυση των προβλημάτων και των αδιεξόδων και να μην περιμένουν την λύση από εκείνους που οι ίδιοι στρατηγικά προσπαθούν να αποκλείουν. 

 

 

ΕλΕΜ-Αρχιτέκτονες                                                                                                        www.elem.tee.gr