Δράσεις

Εκδήλωση #ThisIsACo-op: ”Οι δημόσιοι-ελεύθεροι χώροι, κοινά αγαθά – Ένα Πάρκο για όλους στο Ελληνικό”, 25 Σεπτεμβρίου 2016 Ελληνικό Περίπτερο Βενετία

######Οι δημόσιοι-ελεύθεροι χώροι, κοινά αγαθά – Ένα Πάρκο για όλους στο Ελληνικό ######

Η συλλογική διαχείριση της φετινής ελληνικής συμμετοχής του #ThisIsACo-op φιλοδοξεί να αφήσει το αποτύπωμά της με μια σειρά συζητήσεων, συναντήσεων, εργαστηρίων και δρώμενων προσκαλώντας την κοινωνία αλλά και την διεθνή αρχιτεκτονική κοινότητα της Μπιενάλε σε ενεργή συμμετοχή και συνεργασία.

Στην Ελληνική πόλη, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι το μέλλον των δημόσιων ελεύθερων χώρων. Οι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι αντανακλούν την κρίση της ελληνικής κοινωνίας: αποξένωση, έλλειψη συλλογικότητας και πολιτισμού, καταναλωτισμός. Αποτελούν ένα ιδιότυπο noman’s land.

Στην Ελλάδα της κρίσης, οι πολίτες ξαναανακαλύπτουν τον δημόσιο ελεύθερο χώρο και τον διεκδικούν ως κοινωνικό αγαθό. Ομάδες πολιτών, πρωτοβουλίες γειτονιάς, τοπικές συλλογικότητες οικειοποιούνται το δημόσιο χώρο και αναπτύσσουν τη δράση τους σε αυτόν. Μέσα από συλλογικές πρακτικές αναδεικνύεται ένα πλήθος δυνατοτήτων και προοπτικών για το δημόσιο χώρο που βασίζεται σε ένα άλλο μοντέλο κοινωνικών σχέσεων, παραγωγικών διαδικασιών και οργάνωσης του αστικού χώρου. Ένα μοντέλο στο οποίο οι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι είναι κοινό αγαθό.

Στην Ελλάδα της κρίσης διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια ένα «μέτωπο» αντίστασης στα σχέδια ιδιωτικοποίησης, εκποίησης και υπερ-δόμησης δημόσιων χώρων. Το «Ελληνικό» αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο δημόσιο, ελεύθερο, αδόμητο χώρο της Αθήνας και ένα από τα σημαντικότερα «μέτωπα».

Το θέμα της πρόσκλησης της φετινής Μπιενάλε στη Βενετία είναι: “Reporting from the front” – “Ανταπόκριση από το μέτωπο”. Επισημάναμε ότι το “μέτωπο” δεν είναι ένα, αλλά πολλά, μεταξύ των οποίων και η υπεράσπιση των δημόσιων χώρων από την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση. Το “μέτωπο” ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας γης και περιουσίας, είναι ένα ευρύτερο-ευρωπαϊκό- διεθνές “μέτωπο”.

Με την συμμετοχή μας στην Biennale, θέλουμε να προβάλλουμε την ιδέα της αντίστασης στο ξεπούλημα του Ελληνικού, που αποτελεί τον πιο σημαντικό ελεύθερο-δημόσιο χώρο της Αττικής και ταυτόχρονα να προβάλλουμε την εναλλακτική μας πρόταση.

Θεωρούμε ότι το Ελληνικό πρέπει σταδιακά να μετατραπεί σε ένα δημόσιο Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πράσινου, με επανάχρηση υφιστάμενων κτιρίων για πολιτιστικές, αθλητικές και εν γένει κοινωφελείς δραστηριότητες, ανοιχτό στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αττικής, με εξασφαλισμένη την συμμετοχή στον φορέα διαχείρισής του συνεργατικών δράσεων και αυτοδιαχειριζόμενων εγχειρημάτων.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου  
Ελληνικό Περίπτερο Βενετίας | 11.00

Α.Εισαγωγική ομιλία

Β.Ομιλητές / Προβολές:
1. «Ο (δημόσιος) χώρος ως κοινό αγαθό»
Σταύρος Σταυρίδης, Δρ. αρχιτέκτων (Αν. Καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων, ΕΜΠ)

2. «Public-Free Spaces, Common Goods – A Park for All at Hellinikon»
Προβολή του 10λεπτου βίντεο της “Ομάδας Αρχιτεκτόνων για το Ελληνικό”

3. «Ο δημόσιος χώρος στην Ελλάδα σε Κίνδυνο  – Το «μέτωπο» του Ελληνικού
Άννα Καράπα – Λαβασά, Νατάσσα Τσιρώνη, αρχιτέκτονες (Ομάδα Αρχιτεκτόνων για το Ελληνικό)

4. «Σχέδιο FOSTER: Μια Ιδιωτική Πόλη στο Ελληνικό»
Προβολή του 5λεπτου βίντεο / PowerPoint της «Δημοτικής Συνεργασίας Ελληνικού-Αργυρούπολης»

5. «Από το “Δημόσιο” στο “Κοινό” : Η περίπτωση του Ελληνικού»
Κωνσταντίνος Σαββίδης – Πάνος Τότσικας, αρχιτέκτονες (Ομάδα Αρχιτεκτόνων για το Ελληνικό)

6. «Η παρέμβαση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων-Τμήμα Αττικής για το Ελληνικό»
Αντώνης Μαούνης, αρχιτέκτων (πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Τμήμα Αττικής)

Γ.Ερωτήσεις -Παρεμβάσεις -Συζήτηση

Διοργάνωση: “Ομάδα Αρχιτεκτόνων για το Ελληνικό” Φερενίκη Βαταβάλη, Μέλπω Δάνου, Άννα Καράπα-Λαβασά, Κωνσταντίνος Σαββίδης, Πάνος Τότσικας, Νατάσσα Τσιρώνη
Eπικοινωνία: Βαταβάλη Φερενίκη – [email protected] / Σαββίδης Κωνσταντίνος – [email protected]