Δράσεις

Εκδήλωση #ThisIsACo-op: ”AKALYPTOS SKG_ The Hybrid Hortus Conclusus”, 20-24 Σεπτεμβρίου 2016 Θεσσαλονίκη, 1η Οκτωβρίου 2016 Ελληνικό Περίπτερο Βενετία

Εκδηλώσεις στο Ελληνικό Περίπτερο στην 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας

AKALYPTOS SKG_ The Hybrid Hortus Conclusus

Η συλλογική διαχείριση της φετινής ελληνικής συμμετοχής του #ThisIsACo-op φιλοδοξεί να αφήσει το αποτύπωμά της με μια σειρά συζητήσεων, συναντήσεων, εργαστηρίων και δρώμενων προσκαλώντας την κοινωνία αλλά και την διεθνή αρχιτεκτονική κοινότητα της Μπιενάλε σε ενεργή συμμετοχή και συνεργασία.

Σε περιόδους κρίσης, ο αρχιτέκτονας καλείται να επαναφέρει τον ‘άνθρωπο’ στο επίκεντρο του αρχιτεκτονικού αντικειμένου και να εστιάσει στις συνθήκες ζωής, βελτιώνοντας την ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα Akalyptos SKG, μέλος του #ThisIsACo-op, επινοεί έναν μηχανισμό ενεργοποίησης της ελληνικής πόλης και των κατοίκων της. Αποκαλύπτοντας μια ‘άγνωστη’ πλευρά της πόλης και τη δυναμική της, απαντά στα κρίσιμα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα για: α) ανάκτηση της ανθρώπινης επαφής και της σχέσης των πολιτών με την πόλη και για β) αύξηση και αναβάθμιση των πράσινων κοινόχρηστων χώρων της. Διοργανώνει δύο συμπληρωματικά δρώμενα: ένα εργαστήριο πειραματικού σχεδιασμού και κατασκευής στη Θεσσαλονίκη και μια ημερίδα στο Ελληνικό Περίπτερο, στη Βενετία.

Τρίτη 20 – Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου  

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης & επιλεγμένος ακάλυπτος της πόλης 

Εργαστήριο πειραματικού σχεδιασμού και κατασκευής

Στο πλαίσιο της έρευνας ‘AKALYPTOS SKG’, τα ιδρυτικά της μέλη 40.22.Architects και συγκεκριμένα η δρ. Αναστασία Παπαδοπούλου, η δρ. Βενετία Τσακαλίδου και η Ελευθερία Δισλή σε συνεργασία με τον Παντελή Πετρίδη συντονίζουν ένα εργαστήριο πειραματικού σχεδιασμού και κατασκευής, με θέμα ‘Aκάλυπτος _ ένας υβριδικός hortus conclusus’.  Σκοπός του συγκεκριμένου εργαστηρίου είναι η διερεύνηση και η υλοποίηση μιας διαδραστικής πλατφόρμας για συνάντηση, ανταλλαγή, συζήτηση και παιχνίδι σε ένα εκτεταμένο υπαίθριο περίκλειστο καθιστικό που θα λειτουργεί ως κεντρικό σημείο αναφοράς του Ακαλύπτου. Το πρωτότυπο αυτό αντικείμενο (prototype) δημιουργεί μια κοινωνική συνθήκη μέσα από μια χωρική συνθήκη. Αναπαράγει ένα θραύσμα της ‘άγνωστης πόλης’, που μεταφέρει τις χωρικές ποιότητες του ακάλυπτου ενός τυπικού ελληνικού Ο.Τ. με έμφαση στο κατακόρυφο όριο που τον περιβάλλει. Ταυτόχρονα, ενεργοποιεί τις κρυμμένες δυνατότητες του ακάλυπτου ως πεδίου ανάπτυξης κοινωνικών δεσμών.

Πρόκειται για ένα προϊόν συλλογικής εργασίας, με τη συμμετοχή φοιτητών αρχιτεκτονικής, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την ευγενική χορηγία της Masterwood.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ. Θα ολοκληρωθεί με την εγκατάσταση της κατασκευής στον επιλεγμένο ακάλυπτο της Θεσσαλονίκης και τα εγκαίνια της χρήσης της από τους κατοίκους του οικοδομικού τετραγώνου. Το σύνολο της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων του εργαστηρίου θα καταγραφεί με οπτικοακουστικά μέσα και θα παρουσιαστεί στην ομώνυμη ημερίδα, που θα λάβει χώρα στη Βενετία.

 

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 

Ελληνικό Περίπτερο Βενετίας | 12.00 μμ 

Ημερίδα 

Θα παρουσιαστεί το σύνολο των δράσεων και η έρευνα της ομάδας AKALYPTOS SKG, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014.

Συντονιστές / ομιλητές της εκδήλωσης, αρχιτέκτονες: δρ. Αναστασία Παπαδοπούλου,  δρ. Βενετία Τσακαλίδου, Ελευθερία Δισλή και Παντελής Πετρίδης.

Προσκεκλημένοι ομιλητές της εκδήλωσης: Λίνα Λιάκου [Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Δήμος Θεσσαλονίκης], δρ. Νικόλαος Καλογήρου [καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, Πολυτεχνική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης], Αλκμήνη Πάκα [επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πολυτεχνική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης], δρ. Απόστολος Κυριαζής [επίκουρος καθηγητής, Πανεπιστήμιο Abu Dhabi].

Οι παραπάνω ομιλητές θα αναφερθούν σε ζητήματα όπως η αστική ανθεκτικότητα, ο συμμετοχικός σχεδιασμός, οι μετασχηματισμοί και η εξέλιξη του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ακαλύπτων των Ο.Τ. και οι ευκαιρίες για την ανάπλασή τους. Στη συνέχεια, θα γίνει η αναλυτική περιγραφή του εργαστηρίου ‘The Hybrid Hortus Conclusus’. Έμφαση θα δοθεί στην παρουσίαση της υλοποιημένης εγκατάστασης [προϊόντος του εργαστηρίου] και του ιδιαίτερα συμβολικού χαρακτήρα της, ως αφορμής για περαιτέρω συζήτηση και ανταλλαγή σκέψεων, με τη συμμετοχή των ομιλητών και του ακροατηρίου.

Περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα AKALYPTOS SKG: http://www.4022architects.gr/akalyptos-skg

 

 

Αυτό είναι το link που μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες και πληροφορίες για το Ελληνικό Περίπτερο & την φετινή ελληνική συμμετοχή #ThisIsACo-op

https://www.dropbox.com/sh/ujleoycz5fha6l8/AABVcJNKs1TvjfgjOtoNlkLLa?dl=0

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ_akalyptos-skg_-the-hybrid-hortus-conclusus

pdf
477 KB
PRESS RELEASE_akalyptos-skg_-the-hybrid-hortus-conclusus

pdf
876 KB
ΑΦΙΣΑ_akalyptos-skg_the-hybrid-hortus-conclusus

/home/sadaspea/sadas-pea.gr/wp content/uploads/2016/09/poster invitation akalyptos skg the hybrid hortus conclusus

jpeg
520 KB