Δράσεις

Εκδήλωση «Η Ζαχά Χαντίντ έκλεψε φωτιά από το Δία : Πώς ο Προμηθέας θα Πολεμήσει την Αστική Κρίση σήμερα», 2 Δεκεμβρίου 2016 στην Αθήνα

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 

Η Ζάχα Χαντίντ έκλεψε φωτιά από το Δία :

Πως ο Προμηθέας θα Πολεμήσει την Αστική Κρίση Σήμερα

Στα πλαίσια της φετινής ελληνικής συμμετοχής του #ThisIsACo_op, στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε τη διεξαγωγή της προγραμματισμένης εκδήλωσης /συνέλευσης του συμμετέχοντα στην Μπιενάλε, κ. Παναγιώτη Κ. Κουμουνδούρου, Αρχιτέκτονα.

Η εκδήλωση με τίτλο : “Η Ζάχα Χαντίντ έκλεψε φωτιά από το Δία : Πως ο Προμηθέας θα πολεμήσει την Αστική Κρίση Σήμερα”, είχε αρχικά ανακοινωθεί (βλέπε Ελληνικό κατάλογο “εγκαινίων”), ότι θα διεξαχθεί στο Ελληνικό Περίπτερο στη Βενετία στις 25-11-2016. Λόγω όμως πολλών απρόβλεπτων περιστάσεων, θα διεξαχθεί τελικά στην Αθήνα, στις 2 Δεκεμβρίου 2016, ημέρα Παρασκευή, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ, οδός Νίκης 4, 1ος όροφος, (Σύνταγμα), ώρα 17:30μ.μ.– 20:30μ.μ.

 Σύντομη περίληψη κεντρικής ομιλίας :

1). Θέμα Μεθόδου και Φιλοσοφίας

Η επιστημονική μέθοδος και φιλοσοφία που προσεγγίζει κάποιος ένα θέμα είτε αυτό είναι πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό κ.ο.κ., είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάλυση των αιτίων και τη σύνθεση σωστών συμπερασμάτων.  Στην περίπτωσή μας, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα ( Ε. Β. Ιλιένκοφ, Ε. Μπιτσάκη, I. Katznelson και Γ. Μ. Σαρηγιάννη), θα εξετάσουμε πως πρέπει να προσεγγίζονται τα θέματα της πόλης και της αρχιτεκτονικής γενικά χρησιμοποιώντας τη μαρξιστική διαλεκτική υλιστική μέθοδο.

2). Μπιενάλε και Αυταπάτες

Θα εξετάσουμε κριτικά τις προθέσεις και τους στόχους της 15ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής που έθεσε ο Γενικός Επίτροπος Αραβένα και τι κατάφερε σαν αποτέλεσμα γενικά και με αναφορά σε παράλληλες εκδηλώσεις, με λίγα παραδείγματα και μέσα από το διεθνή και τοπικό ελληνικό τύπο.

3). Η Ελληνική Συμμετοχή

Θα  εξετάσουμε κριτικά τις προθέσεις και τους στόχους (πιο συγκεκριμένα) που έθεσε η Ελληνική Εθνική Συμμετοχή και με μια πρώτη βασική εκτίμηση σε ποιο βαθμό πέτυχε ή απέτυχε και σαν διαδικασία (& συλλογικής & ατομικής) συμμετοχής και σαν αποτέλεσμα της ίδιας και των συμμετεχόντων. Και με σχετικές βασικές κριτικές αναφορές κλπ από τον τοπικό & το διεθνή τύπο.

4). Η συμμετοχή του γράφοντος στην Μπιενάλε…

Θα αναφερθούμε πιο διεξοδικά στη δική μας (& ατομική & συλλογική) συμμετοχή γενικά (μέσα από τα κείμενα, του κολάζμέσω slides, video & επιτελεστική πράξη εγκαινίων). Σε τι αποσκοπούσε η συμμετοχή μας & μια πρώτη (προσωπική) αξιολόγηση & αυτοκριτική επί του αποτελέσματος.

5). Η περίπτωση της Ζάχα Χαντίντ

Θα γίνει μια πρώτη κριτική θεώρηση του δημιουργικού, προμηθεϊκού και “μη ευκλείδειου” έργου της αείμνηστης και μοναδικής Ζάχα Χαντίντ, που αποτελεί όμως ένα θέμα πλέον βαθιάς έρευνας ενός δημιουργικού παραδείγματος για την ανθρωπότητα. Πχ πως αντιμετώπισε τις προκλήσεις της εποχής μας σε ότι αφορά τη λειτουργία, την κατασκευή και τη μορφή της αρχιτεκτονικής, με τους περιορισμούς όμως που (της) επέβαλε η σημερινή κοινωνία & το κυρίαρχο καπιταλιστικό σύστημα;

6). Ο Προμηθέας ως  Κτίστης Πόλεων Σήμερα

Μέσα από το παράδειγμα του “μυθικού” ήρωα/τιτάνα Προμηθέα που προκάλεσε και αντιστάθηκε στο Δία—την κυρίαρχη τάξη—πλουτοκρατία κλπ της αρχαίας κλασσικής εποχής :

Θα εξετάσουμε εν συντομία με ποιες προϋποθέσεις σήμερα η ανθρωπότητα, μπορεί να απαλλαγεί από την προμηθεϊκή τραγωδία (διάβαζε ταξική τυραννία & “τιμωρία”) από το κεφάλαιο και τους λίγους υποστηρικτές του κέρδους, σε βάρος της προόδου της ανθρώπινης εργασίας και ύπαρξης.

———————————————————

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

02 Δεκεμβρίου 2016, ημέρα Παρασκευή,  Αίθουσα Εκδηλώσεων ΤΕΕ,

 οδός Νίκης 4, 1ος όροφος, (Σύνταγμα), ώρα 17:30μ.μ.–20:30μ.μ.

 

—–  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  —–

 

Α.  Προσέλευση συμμετεχόντων : 17:30μ.μ.-18:00μ.μ.

 Β.  Σύντομοι χαιρετισμοί : 18:00μ.μ.–18:20μ.μ.

 Γ.  Προβολή Video  ( “Προμηθέας Πυρφόρος”, 6.25min. ) : 18:20μ.μ.–18:30μ.μ.

της Παρασκευής Ν. Κουμουνδούρου

 Δ.  Κεντρική Ομιλία :  18:30μ.μ. — 19:30μ.μ.

Η Ζάχα Χαντίντ έκλεψε φωτιά από το Δία :

 Πως ο Προμηθέας θα Πολεμήσει την Αστική Κρίση Σήμερα”

Παναγιώτης Κ. Κουμουνδούρος, Αρχιτέκτων

Ε.  Ερωτήσεις — Παρεμβάσεις — Συζήτηση :  19:30μ.μ. — 20:30μ.μ.

 ———————————————————-

 Διοργάνωση / Επικοινωνία :

Παναγιώτης Κ. Κουμουνδούρος, [email protected], 6978104430