Ενημέρωση

Δελτίο Τύπου σχετικά με την πρόσφατη καταστροφή του ιστορικού μνημείου της Γέφυρας της Πλάκας στην Ήπειρο

Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων εκφράζει την λύπη του για την μεγάλη απώλεια της κατάρρευσης του γεφυριού της Πλάκας στην Ήπειρο.

Το ιστορικό αυτό γεφύρι, στα όρια των νομών Άρτας και Ιωαννίνων, στο συνοικισμό Πλάκας Ραφταναίων στον Άραχθο, ήταν από τα μεγαλύτερα, ωραιότερα και πιο γνωστά πέτρινα γεφύρια στην Ελλάδα, με επιβλητικό τόξο ανοίγματος 40 μέτρων. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, που χτίστηκε το 1868, από μαστόρους, τεχνίτες της πέτρας με πρωτομάστορα τον Κωνσταντίνο Μπέκα.

Αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα του συγκεκριμένου «σημείου αναφοράς» για τον τόπο και τη χώρα, ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ επισημαίνει για άλλη μια φορά ότι μέσω της προστασίας της καταγράφεται και εξελίσσεται η πολιτιστική και φυσική κληρονομιά ενός λαού και δηλώνει:

Την αμέριστη συμπαράστασή του σε όποια προσπάθεια αποκατάστασης δρομολογηθεί,

Τη διάθεση ενεργούς συμμετοχής και παρέμβασης όπου αυτό κριθεί αναγκαίο,

Τη δυνατότητα ουσιαστικής συνεργασίας με τους υπόλοιπους φορείς της επιστημονικής κοινότητας ώστε η αποκατάσταση να είναι ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη.

Την πρόθεσή του εν τέλει, να συνεισφέρει άμεσα και έμπρακτα υπηρεσίες μέσω του επιστημονικά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού του.