Περιοδική Έκδοση

“ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ” Περιοδική έκδοση του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Tεύχος 07 – Περίοδος Γ – Νοέμβριος 2013 – Βιοκλιματικά

Σημείωμα της σύνταξης

Σε  συνέχεια και των προβληματισμών που εκφράζονται μέσω εκθέσεων, ημερίδων και συνεδρίων, στα οποία και ο ΣΑΔΑΣ συμμετέχει, το τεύχος αυτό είναι αφιερωμένο στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική.

Το ενδιαφέρον μας εστιάζεται κυρίως στα αποτελέσματα της εφαρμογής της σύγχρονης ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο ελληνικό περιβάλλον και στα προβλήματα που προκύπτουν από την ασυμβατότητα των μοντέλων όσο και από την εφαρμογή και προώθηση βέλτιστων αποτελεσμάτων, για ένα θέμα που έχει μεγάλο ενδιαφέρον: από οικονομική, λειτουργική, αισθητική, περιβαλλοντική άποψη, αλλά κυρίως για τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει στην ποιότητα ζωής του χρήστη αυτών των κτηρίων.

Παράλληλα παρουσιάζονται και παραδείγματα που εφαρμόζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για να καταδείξουμε την ανάγκη εφαρμογής των κριτηρίων με αρχιτεκτονικό και αποτελεσματικό τρόπο, θέλοντας να επισημάνουμε ταυτόχρονα την επίπτωση στο κόστος εφαρμογής λύσεων που επιβάλλονται από τον ΚΕΝΑΚ χωρίς την απαραίτητη αποτελεσματικότητα για την κλιματική ζώνη στην οποία βρισκόμαστε.

Οι παραδοσιακές μέθοδοι σχεδιασμού ενός κτηριού που ανταποκρίνεται στα κριτήρια του βιοκλιματικού σχεδιασμού για την κλιματική ζώνη στην οποία βρισκόμαστε δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν στην ισχύουσα νομοθεσία, με αποτέλεσμα, αντί των φυσικών (αρχιτεκτονικών) κριτηρίων για τον φυσικό φωτισμό, αερισμό, δροσισμό και τη θέρμανση των κτηρίων, να επιβάλλονται μηχανικοί τρόποι που αυξάνουν το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας αυτών σε ένα κτήριο.

Ανοίγουμε λοιπόν διάλογο για την αναζήτηση των λύσεων που θα ανταποκρίνονται τόσο στα αρχιτεκτονικά κριτήρια σχεδιασμού όσο και στην ανάγκη της οικονομικής λειτουργίας ενός σύγχρονου κτηρίου με συμβολή στην αειφόρο διαχείριση του περιβάλλοντος.


Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην  Περιοδική έκδοση “αρχιτέκτονες”, τεύχος 07, Νοέμβριος 2013

[gview file=”http://sadas-pea.gr/magazine/arxitektones07.pdf”]


Oι «αρχιτέκτονες» διανέμονται δωρεάν στα βιβλιοπωλεία: ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ Αθήνα: Πανεπιστημίου 15, Γλυφάδα: Λαζαράκη 27, Kηφισιά: Λ. Κηφισίας 268, Φιλοθέη: Kαλλιγά 31 ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Χαλάνδρι: Aν. Παπανδρέου 11 FLORAL Αθήνα: Θεμιστοκλέους 80 IΑΝΟΣ Αθήνα: Σταδίου 24, Θεσσαλονίκη: Αριστοτέλους 7 ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ Αθήνα: Στουρνάρη 35 | Πανεπιστημίου 37, Κηφισιά: Κολοκοτρώνη 10, Βόλος: Δημητριάδος και Κουμουνδούρου ΠΛΕΙΑΔΕΣ Αθήνα: Σπ. Μερκούρη 62 ΠΟΛΙΤΕΙΑ Αθήνα: Ασκληπιού 1-3 ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Αθήνα: Γραβιάς 3-5, Θεσσαλονίκη: Λ. Νίκης 3. Επίσης, στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ Αθήνα: Πειραιώς 138, στο ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Αθήνα: Βασ. Γεωργίου Β´ 17-19, στο Τhe Black Duck Garden Αθήνα: Παπαρρηγοπούλου 5-7, Πλατεία Κλαυθμώνος, και στις Βιβλιοθήκες των αρχιτεκτονικών σχολών ή τμημάτων