Περιοδική Έκδοση

“ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ” Περιοδική έκδοση του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Tεύχος 01 – Περίοδος Γ – Απρίλιος 2013 – Συλλογικές Ερμηνείες

Σημείωμα της σύνταξης

Δυστυχώς η παρούσα έκδοση σφραγίζεται από την άδικη και αναπάντεχη απώλεια ενός εξαίρετου ανθρώπου και συνάδελφου δημιουργού, του Γεράσιμου Ζακυνθινού. Πρόκειται για τις δραματικές σε ένταση στιγμές , όπου αποκαλύπτεται γυμνή η αλήθεια της ζήσης μας, τότε η κρίση και οι κρίσεις μοιάζουν μηδαμινές και καλούμαστε να συνεχίσουμε με πείσμα και δύναμη και κυρίως μνήμη.

Οι κοινωνίες επιβιώνουν όταν αυτοαναγνωρίζονται, αφυπνίζονται από το καταναλωτικό μασκάρεμα της μίας και μόνης αλήθειας, του ενός και μοναδικού μοντέλου ζωής. Είναι τότε που με συλλογικές δράσεις αφουγκράζονται το χώρο τους, συμβολικό και υλικό. Κατανοώντας τον, αναζητούν και διεκδικούν καλύτερες συμβιωτικές συνθήκες.

Ο πολιτισμός χτίζεται με λιθαράκι τη συμμετοχή, την προσωπική συμβολή, μακριά και έξω από τα αποξενωμένα κέντρα αποφάσεων. Δεν κονσερβοποιείται σε κακέκτυπα μοντέλα εισαγωγής που ευαγγελίζονται ωραιοποιήσεις τηλεοπτικής κοπής και προωθούνται από ιδιωτικά συμφέροντα.

Με συμμετοχικές διαδικασίες καλούμαστε να στοχεύσουμε, να σχεδιάσουμε, να δράσουμε ως αρχιτέκτονες σ’ αυτή την κατεύθυνση. Τα κοινά αγαθά, η ενεργοποίηση των γειτονιών, των κενών ιστορικών χώρων –όπως το τυπογραφείο-θέατρο Εμπρός– η επανανοηματοδότηση των σταθερών αξιών-σημάτων των πόλεών μας συγκροτούν τα νέα κέντρα ουσίας, χαράζουν τη νέα κινητικότητα, το νέο πεδίο εστίασης της δυναμικής μας. Καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, επιστήμονες, συλλογικότητες ερμηνεύουν in situ στο χώρο και το χρόνο.

Οι δράσεις «Φαντάσου την πόλη» και Urban Transcripts επιχειρούν την καταγραφή της ανάγκης για όσμωση ειδικών και κατοίκων, τη διεπιστημονική προσέγγιση της πραγματικής ζωής, την έξοδο στο δρόμο και την κοινότητα, εκεί όπου δίνεται η μάχη και κερδίζεται μόνον από τις συλλογικά συνειδητοποιημένες υποκειμενικότητες.


Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην  Περιοδική έκδοση  “αρχιτέκτονες”, τεύχος 01, Απρίλιος 2013


[gview file=”http://sadas-pea.gr/magazine/arxitektones01.pdf”]


Oι «αρχιτέκτονες» διανέμονται δωρεάν στα βιβλιοπωλεία: ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ Αθήνα: Πανεπιστημίου 15, Γλυφάδα: Λαζαράκη 27, Kηφισιά: Λ. Κηφισίας 268, Φιλοθέη: Kαλλιγά 31 ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Χαλάνδρι: Aν. Παπανδρέου 11 FLORAL Αθήνα: Θεμιστοκλέους 80 IΑΝΟΣ Αθήνα: Σταδίου 24, Θεσσαλονίκη: Αριστοτέλους 7 ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ Αθήνα: Στουρνάρη 35 | Πανεπιστημίου 37, Κηφισιά: Κολοκοτρώνη 10, Βόλος: Δημητριάδος και Κουμουνδούρου ΠΛΕΙΑΔΕΣ Αθήνα: Σπ. Μερκούρη 62 ΠΟΛΙΤΕΙΑ Αθήνα: Ασκληπιού 1-3 ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Αθήνα: Γραβιάς 3-5, Θεσσαλονίκη: Λ. Νίκης 3. Επίσης, στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ Αθήνα: Πειραιώς 138, στο ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Αθήνα: Βασ. Γεωργίου Β´ 17-19, στο Τhe Black Duck Garden Αθήνα: Παπαρρηγοπούλου 5-7, Πλατεία Κλαυθμώνος, και στις Βιβλιοθήκες των αρχιτεκτονικών σχολών ή τμημάτων