Περιοδική Έκδοση

«ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ» Περιοδική έκδοση του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Tεύχος 00 – Περίοδος Γ – Μάρτιος 2013 – Πιλοτικό

Στο τεύχος 00 γράφουν οι:Σημείωμα Σύνταξης:

Έπρεπε λοιπόν να κάτσω να σκεφτώ…

Κάτι ευφάνταστο, επιστημονικό, να περιέχει λέξεις ιδιαίτερες, ιδέες πρωτοποριακές, με επιστημονική χρειά.

Να μιλάει για την πρωτοποριακή αρχιτεκτονική και την σπουδαία πολεοδομία, για ενέργεια και αειφόρο ανάπτυξη, για επιστημονικό έργο και συνδικαλιστικούς αγώνες, να καταγράφει το κλίμα των ημερών, τις δυσκολίες της περιόδου, τους αγώνες των αρχιτεκτόνων. Έπρεπε να τα συνθέσω και να βγει ένα κείμενο «…της Προέδρου…» Ήταν βαρύ και δύσκολο, ή μάλλον μου ήταν δύσκολο, γιατί δεν θα ήταν αληθινό.

Αυτό που ήθελα να γράψω, σε αυτές τις λίγες γραμμές του τεύχους 00 της Γ΄ περιόδου, αυτό που ήθελα να πω στο κόσμο, είναι ότι ο ΣΑΔΑΣ-Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων είναι εδώ.

Ότι τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι τα κατάφερε.

Ένα χρόνο μετά την απουσία, κατάφερε την επανέκδοση του εντύπου του α ρ χ ι τ έ κ τ ο ν ε ς.

Μέσα στο γενικότερο κλίμα κρίσης και ύφεσης, όπου οι δυνατότητες μειώθηκαν και οι οικονομικές προσφορές εξαντλήθηκαν, βρήκε λύσεις και ενδιαφέρον από τους ανθρώπους του να αντιμετωπίσει την πρόκληση.

Κατάφερε μέσα από ένα νέο σχήμα να βρίσκεται παντού, με μια νέα ιδέα να βρίσκεται κοντά σε όλους,

με όρεξη και ανανέωση να παίρνει θέση, να ενημερώνει και να δίνει τη δυνατότατα σε ένα διαρκή διάλογο με την κοινωνία, σε ένα διάλογο για την πόλη…

Σημασία λοιπόν έχει ότι οι α ρ χ ι τ έ κ τ ο ν ε ς είναι πάλι εδώ, κοντά στην κοινωνία, με ελεύθερο πνεύμα, έξω από στεγανά, με πολυμορφία στις ιδέες και στις προσεγγίσεις.

Έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να καταθέτουμε τις απόψεις μας και όταν διαφωνούμε να έχουμε τη δυνατότητα να δημοσιοποιούμε την διαφωνία μας .

Οι α ρ χ ι τ έ κ τ ο ν ε ς ξανακυκλοφορούν, ανανεωμένοι και αισιόδοξοι για το μέλλον τους.

Όλα τα άλλα ας μείνουν για τα Δελτία Τύπου, τις Ημερίδες, τις επίσημες διαλέξεις, την κριτική στην κεντρική εξουσία…

Μυρτώ Δεσποτίδη


Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην  Περιοδική έκδοση “αρχιτέκτονες”, τεύχος 00, Μάρτιος 2013


[gview file=”https://www.sadas-pea.gr/magazine/arxitektones00.pdf”]


Oι «αρχιτέκτονες» διανέμονται δωρεάν στα βιβλιοπωλεία: ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ Αθήνα: Πανεπιστημίου 15, Γλυφάδα: Λαζαράκη 27, Kηφισιά: Λ. Κηφισίας 268, Φιλοθέη: Kαλλιγά 31 ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Χαλάνδρι: Aν. Παπανδρέου 11 FLORAL Αθήνα: Θεμιστοκλέους 80 IΑΝΟΣ Αθήνα: Σταδίου 24, Θεσσαλονίκη: Αριστοτέλους 7 ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ Αθήνα: Στουρνάρη 35 | Πανεπιστημίου 37, Κηφισιά: Κολοκοτρώνη 10, Βόλος: Δημητριάδος και Κουμουνδούρου ΠΛΕΙΑΔΕΣ Αθήνα: Σπ. Μερκούρη 62 ΠΟΛΙΤΕΙΑ Αθήνα: Ασκληπιού 1-3 ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Αθήνα: Γραβιάς 3-5, Θεσσαλονίκη: Λ. Νίκης 3. Επίσης, στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ Αθήνα: Πειραιώς 138, στο ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Αθήνα: Βασ. Γεωργίου Β´ 17-19, στο Τhe Black Duck Garden Αθήνα: Παπαρρηγοπούλου 5-7, Πλατεία Κλαυθμώνος, και στις Βιβλιοθήκες των αρχιτεκτονικών σχολών ή τμημάτων