Περιοδική Έκδοση

“ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ” Περιοδική έκδοση του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Tεύχος 10 – Περίοδος Γ – Μάρτιος 2014 – Μορφολογικά

Στο  τεύχος 10 γράφουν οι:

Σημείωμα της σύνταξης:

Το δομημένο περιβάλλον της χώρας, μέσα από τη μακραίωνη και δαιδαλώδη πορεία συγκρότησής του, διαμόρφωσε και μας παρέδωσε ένα πλούσιο αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο. Το μορφολογικό φορτίο που παραλαμβάνει ο αρχιτέκτονας μελετητής είναι τις περισσότερες φορές άυλο, συγκροτείται από το «πνεύμα του τόπου» και δεν είναι εύκολο αλλά ούτε και δόκιμο να στριμωχθεί μέσα σε πλαίσια κανόνων και νομοθετικών διατυπώσεων.

Προκειμένου να καταστεί διαχειρίσιμο, κρίνεται απαραίτητη η καταγραφή κτισμάτων, οικισμών, τοπίων με σκοπό τη δημιουργία μιας ευρείας βάσης δεδομένων για εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες που το αφορούν. Μελετώντας τα δεδομένα μπορούν να διατυπωθούν γενικά πλαίσια δόμησης, που θα δίνουν στον εκάστοτε αρχιτέκτονα μελετητή πρόσβαση στα διαφορετικά ιδιώματα, ακόμα και σε εκείνα που δεν αξιολογούνται ως ιδιαίτερα.

Σε ποιο βαθμό όμως επιτρέπεται οι εντός των πλαισίων κανόνες να προσδιορίζουν την αρχιτεκτονική δημιουργία και τη συνακόλουθη αρχιτεκτονική λύση; Πώς μπορεί να προστατευθεί το προϋπάρχον, αλλά και να αναδειχθεί το νέο;

Η ουσιαστική μεταξύ τους «συνομιλία» οφείλει να βρίσκεται στη δημιουργική ευχέρεια του κάθε ειδικού μελετητή αρχιτέκτονα. Το μέτρο απαιτείται ώστε να αναδείξει τη δημιουργικότητα και τη ζωντανή παλλόμενη μορφή του νέου. Να αποτραπεί η στείρα μίμηση, που αναπαράγει κτίσματα κενά νοήματος και λειτουργεί μόνο ως πεδίο δράσης εμπλεκομένων χωρίς καμία ειδίκευση στο αντικείμενο.

Οι συνεργαζόμενοι φορείς, προκειμένου να θεσπιστεί ένα ουσιαστικά πρωτοποριακό νομοθετικό πλαίσιο που να αφορά την πολιτιστική κληρονομιά στοχευμένα, με αισιοδοξία και γόνιμες θέσεις για το μέλλον, είναι υποχρεωμένοι να αφουγκραστούν την πραγματική ουσία των τόπων και των τοπίων. Να αφήσουν χώρο στους κατοίκους τους για την κάλυψη των ανθρώπινων, κοινωνικών, συμβιωτικών αναγκών. Να λάβουν σοβαρά υπόψη τούς ειδικούς οι οποίοι μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες με τις ντόπιες κοινωνίες θα αναλάβουν να αναδείξουν τη συντονισμένη και επίπονη ενέργεια που απαιτεί η καθημερινή πάλη για το κοινό και το κύριο.


Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην  Περιοδική έκδοση “αρχιτέκτονες”, τεύχος 10, Μάρτιος 2014

[gview file=”http://sadas-pea.gr/magazine/arxitektones10.pdf”]


Oι «αρχιτέκτονες» διανέμονται δωρεάν στα βιβλιοπωλεία: ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ Αθήνα: Πανεπιστημίου 15, Γλυφάδα: Λαζαράκη 27, Kηφισιά: Λ. Κηφισίας 268, Φιλοθέη: Kαλλιγά 31 ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Χαλάνδρι: Aν. Παπανδρέου 11 FLORAL Αθήνα: Θεμιστοκλέους 80 IΑΝΟΣ Αθήνα: Σταδίου 24, Θεσσαλονίκη: Αριστοτέλους 7 ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ Αθήνα: Στουρνάρη 35 | Πανεπιστημίου 37, Κηφισιά: Κολοκοτρώνη 10, Βόλος: Δημητριάδος και Κουμουνδούρου ΠΛΕΙΑΔΕΣ Αθήνα: Σπ. Μερκούρη 62 ΠΟΛΙΤΕΙΑ Αθήνα: Ασκληπιού 1-3 ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Αθήνα: Γραβιάς 3-5, Θεσσαλονίκη: Λ. Νίκης 3. Επίσης, στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ Αθήνα: Πειραιώς 138, στο ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Αθήνα: Βασ. Γεωργίου Β´ 17-19, στο Τhe Black Duck Garden Αθήνα: Παπαρρηγοπούλου 5-7, Πλατεία Κλαυθμώνος, και στις Βιβλιοθήκες των αρχιτεκτονικών σχολών ή τμημάτων