Ο Σύλλογος

Ανακοίνωση της ΕλΕΜ σχετική με την Εκλογή Προεδρείου στο Τμήμα Αττικής – ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

το Ιστορικό της ντροπής

 

Συνάδελφοι Αρχιτέκτονες

Πριν ένα χρόνο έγιναν οι εκλογές του Συλλόγου που ανέδειξαν στο 15μελές ΔΣ του Τμήματος: 3 μέλη της ΔΚΜ (ΝΔ), 3 μέλη της ΑΚΕΑ, (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), 3 μέλη της Πανεπιστημονικής (ΚΚΕ), 2 μέλη της Συσπείρωσης Αριστερών Αρχιτεκτόνων (ΣΑΑ ανεξάρτητη αριστερή παράταξη), 2 μέλη της ΕλΕΜ Αρχιτέκτονες (ακομμάτιστη παράταξη των Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών), 1 μέλος της ΣΑΕ (ΠΑΣΟΚ) και 1 μέλος της ΡΣΑ (ΣΥΡΙΖΑ).

Από μία απλή ανάγνωση των αποτελεσμάτων είναι ευκρινές ότι, παρόλο που η ΔΚΜ (ΝΔ) αναδείχθηκε σε πρώτη δύναμη, υπήρχε άνετη πλειοψηφία των αριστερών δυνάμεων, και θα ήταν εύκολη η εκλογή Προεδρείου προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία του Τμήματος. Στο πλαίσιο αυτό τέθηκαν δύο υποψηφιότητες για Πρόεδρο, μία από την ΑΚΕΑ και μία από την ΔΚΜ, με το εξής απίθανο αποτέλεσμα: 6 ψήφοι (ΔΚΜ, ΕλΕΜ, ΣΑΕ), 6 ψήφοι (ΑΚΕΑ, ΣΑΑ, ΡΣΑ) και 3 ψήφοι λευκό (Πανεπιστημονική), αποτέλεσμα που συνεχίζεται για 10 μήνες μέχρι σήμερα.

Ενδιαμέσως έγιναν και κάποιες προσπάθειες για το ξεπέρασμα της παγιωμένης αδιέξοδης κατάστασης αυτής όπως:

 

  1. Η πρόταση της Πανεπιστημονικής για αναλογικό προεδρείο με την οποία συντάχθηκε αμέσως η ΕλΕΜ και μετέπειτα η ΑΚΕΑ. Με την οποία ωστόσο διαφώνησε εξ εξαρχής η ΣΑΑ άρα δεν είχε την απαιτούμενη ομόφωνη συνεννόηση και απορρίφθηκε.
  2. Η πρόταση της ΕλΕΜ για συμφωνία μεταξύ ΑΚΕΑ, ΕλΕΜ και Πανεπιστημονικής για την σύσταση Προεδρείου από αυτές τις παρατάξεις που πλειοψηφούσαν και για το αναλογικό Προεδρείο, που ωστόσο απορρίφθηκε αμέσως από την Πανεπιστημονική.
  3. Και η μόνιμη πρόταση από την ΣΑΑ για την λειτουργία του Τμήματος χωρίς Προεδρείο που παρά την αντικαταστατική της μορφή, συμφώνησαν όλες οι παρατάξεις αλλά δεν γινόταν δεκτή από την ΔΚΜ μέχρι πρότινος, που ωστόσο την αποδέχθηκε στην προ-προηγούμενη συνεδρίαση και στην τελευταία την άλλαξε γνώμη.

 

Όλη αυτή η εξευτελιστική κατάσταση για επιστημονικό συλλογικό όργανο δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί και η μόνη λύση που έχουν να προτείνουν αυτοί που απέρριψαν κάθε λύση στο αδιέξοδο είναι ακόμα πιο εξευτελιστική: η προσφυγή σε εκλογές μόλις ένα χρόνο από τις προηγούμενες.

Η ΕλΕΜ είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και η θέση της είναι γνωστή, δεν θα συνταχθεί ποτέ με δυνάμεις που η μόνη τους έννοια είναι η παραγωγή πολιτικών καταγγελτικών ψηφισμάτων, μακριά από κάθε εφικτή πρόταση επίλυσης των προβλημάτων της επαγγελματικής ζωής των Ελευθέρων Επαγγελματιών Αρχιτεκτόνων που βάλλεται παντοιοτρόπως από κάθε κυβέρνηση εδώ και πολλά χρόνια με κατεύθυνση την εξαφάνιση των αυτοαπασχολουμένων μηχανικών και κυρίως των Αρχιτεκτόνων.

ΕλΕΜ