Ο Σύλλογος

Ανακοίνωση ΔΚΜαρχ και ΕΜΠ για τον βανδαλισμό αρχιτεκτονικού γραφείου

Η ΔΚΜ αρχιτεκτόνων επανέρχεται στην από 20/6/2023 ανακοίνωση της  για τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και καταδικάζει  για άλλη μια φορά οποιαδήποτε μορφή βίας και βανδαλισμών.

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ του ΕΜΠ.

Ψήφισμα αλληλεγγύης στον Τηλέμαχο Ανδριανόπουλο, Αναπλ. Καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ.

Τη Δευτέρα 5.2.2024, o συνάδελφός μας Tηλέμαχος Ανδριανόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, δέχθηκε για δεύτερη φορά επίθεση βανδαλισμού στο αρχιτεκτονικό του γραφείο. Χθες, 21.2.2024, δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα κείμενο ανάληψης ευθύνης της βίαιης αυτής ενέργειας. Σύμφωνα με το κείμενο της ανάρτησης, που περιλαμβάνει στην κατάληξή του σαφείς απειλές, η επίθεση αφορά στη βράβευσή του στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ‘Ανάπλαση της Πλατείας Εξαρχείων’.

Στη σχολή μας, τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, γενιές φοιτητών και καθηγητών υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα στην πόλη, το δικαίωμα των κατοίκων να συμμετέχουν στον σχεδιασμό, αλλά και το απαραβίαστο δημοκρατικό δικαίωμα της διατύπωσης ελεύθερης γνώμης και επιστημονικής άποψης.

Γι’ αυτό, στεκόμαστε ξεκάθαρα απέναντι σε τυφλές, σκοταδιστικές, βίαιες ενέργειες και απειλές που στοχοποιούν την ελευθερία του λόγου και της δημιουργίας.

Οι διδάσκουσες και διδάσκοντες της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ

  1. Υπερασπιζόμαστε το απαραβίαστο δημοκρατικό δικαίωμα της ελεύθερης διατύπωσης γνώμης και επιστημονικής άποψης, απέναντι σε οποιουδήποτε τύπου τρομοκρατικές ενέργειες.
  2. Καταδικάζουμε κατηγορηματικά κάθε ενέργεια εκφοβισμού με επιθέσεις και απειλές ενάντια στον συνάδελφό μας, αλλά και σε κάθε συνάδελφο αρχιτέκτονα μηχανικό που διακρίνεται ή/και συμμετέχει σε θεσμικές διαδικασίες κατά την άσκηση του επαγγελματικού και επιστημονικού του έργου.
  3. Βρισκόμαστε δίπλα και στηρίζουμε τον συνάδελφό μας Τηλέμαχο Ανδριανόπουλο. Η επίθεση και οι απειλές στο πρόσωπό του είναι επίθεση εναντίον όλων των μελών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ.»