Αρχιτεκτονική

Αναφορά στον Ελ/ Le Corbusier . Δέσμη εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Le Corbusier | “αρχιτέκτονες”

Με πρωτοβουλία της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και τη συνεργασία πολιτιστικών και επιστηµονικών φορέων, οργανώνεται δέσµη εκδηλώσεων και άλλων δράσεων για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Le Corbusier υπό τον γενικό τίτλο «Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier». Οι εκδηλώσεις θα πραγµατοποιηθούν το φθινόπωρο του 2015 και την άνοιξη του 2016 µε τη στήριξη του Ιδρύµατος Le Corbusier και εντάσσονται στο ευρύτερο σύνολο εκδηλώσεων που οργανώνονται διεθνώς µε την ίδια αφορµή.

Ο Charles Edouard Jeanneret, που έγινε παγκόσµια γνωστός µε το όνοµα Le Corbusier, γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1887 στην ορεινή Ελβετία και έφυγε από τη ζωή στις 27 Αυγούστου 1965, κολυµπώντας στο παραθαλάσσιο Roquebrune Cap Martin της Γαλλίας. Στο πρόσωπό του εκφράστηκε ιδανικά η νεωτερικότητα του 20ού αιώνα, µε όλες τις αντιφάσεις και τις αντιπαραθέσεις της. Υπήρξε ένας οικουµενικός άνθρωπος των γραµµάτων και των τεχνών, που συνδύασε τη θεωρία µε την πράξη και δηµιούργησε ταυτόχρονα ως αρχιτέκτονας, ζωγράφος και πολεοδόµος, χτίζοντας σε τρεις ηπείρους και γράφοντας βιβλία που µεταφράστηκαν σε δεκάδες γλώσσες. Η επιρροή του γεφύρωσε πολιτικές αντιθέσεις, διαµόρφωσε γενιές µαθητών και βεβαίως γενιές επικριτών. Η σχέση του µε την Ελλάδα ήταν µια σχέση µαγείας και µαθητείας, µε διαρκείς και αµοιβαίες ανταλλαγές. Δεκαοκτώ Έλληνες δούλεψαν στο αρχιτεκτονικό εργαστήρι του από τη δεκαετία του 1930 ως το 1965. Σήµερα, 50 χρόνια από το θάνατό του, νέοι και λιγότερο νέοι αρχιτέκτονες, δηµιουργοί και στοχαστές επιστρέφουν στην ακτινοβολία του έργου του µε µια σύγχρονη διάθεση ανακάλυψης και κριτικής.

Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου µε τη στήριξη του Ιδρύµατος Le Corbusier συνδιοργανώνονται ή στηρίζονται στο σύνολο ή κατά περίπτωση από το Γαλλικό Ινστιτούτο, την Ελβετική Πρεσβεία, το ελληνικό Docomomo, το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου και άλλους πολιτιστικούς και επιστηµονικούς φορείς.

Τον γενικό σχεδιασµό και τον συντονισµό των εκδηλώσεων τον έχουν αναλάβει οι Παναγιώτης Τουρνικιώτης, καθηγητής ΕΜΠ, Νικόλαος-Ίων Τερζόγλου, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ, Κώστας Τσιαµπάος, λέκτορας ΕΜΠ, Ρίβα Λάββα, λέκτορας ΕΜΠ, µαζί µε τους: Μυρτώ Κιούρτη (εντεταλµένη διδάσκουσα Τµ. Αρχιτεκτόνων Παν. Πατρών), Φάνη Καφαντάρη, Σταύρο Μαρτίνο, Παναγιώτη Φαραντάτο, Πέτρο Φωκαΐδη (υποψήφιους διδάκτορες ΕΜΠ), Δήµητρα Βογιατζάκη (υποψήφια διδάκτορα Χάρβαρντ και Νίκο Μαγουλιώτη (µεταπτυχιακό σπουδαστή ΕΜΠ).

/home/sadaspea/sadas-pea.gr/wp content/uploads/2015/10/pe16 lecorbusier2

Το πρόγραµµα των εκδηλώσεων

Η πρώτη δέσµη εκδηλώσεων, που ανακοινώνεται σήµερα, περιλαµβάνει εννέα χωριστές δράσεις οι οποίες οργανώνονται από τον Οκτώβριο του 2015 ως τον Ιανουάριο του 2016.
Για καθεµία από τις εκδηλώσεις αυτές θα εκδοθεί αναλυτικό δελτίο τύπου.
Το πρόγραµµα της δεύτερης δέσµης εκδηλώσεων, που θα οργανωθούν από τον Φεβρουάριο ως τον Αύγουστο του 2016, θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο.
Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις, στην ιστοσελίδα: http://lecorbusier.arch.ntua.gr και στις διευθύνσεις επικοινωνίας που αναφέρονται σε κάθε εκδήλωση χωριστά.
Στο Όνοµα του Le Corbusier
Οµαδική έκθεση εικαστικών, Οικία Σπητέρη/Προβελέγγιου, οδός Κυκλάδων 6, Κυψέλη, 6 Οκτωβρίου – 8 Νοεµβρίου 2015
Η οµαδική έκθεση «Στο όνοµα του Le Corbusier» προσκαλεί δηµιουργούς να στήσουν ένα διάλογο πάνω στο ερώτηµα: «Ποιος είναι τελικά ο Le Corbusier;». Τα έργα θα φιλοξενηθούν στην οικία Σπητέρη της οδού Κυκλάδων την οποία σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Αριστοµένης Προβελέγγιος, συνεργάτης του Le Corbusier.
Συµµετέχουν µε έργα τους οι: Κ. Βελώνης & Λ. Λυκουριώτη, Φ. Γιαννίση και Ζ. Κοτιώνης, Γ. Γρηγοριάδης, Γ. Γυπαράκης, Θ. Ιωαννίδου, Π. Κούρος, Β. Ξένου, Μ. Παπαδηµητρίου, Α. Ψυχούλης
Επιµέλεια: Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Φάνης Καφαντάρης
Συνδιοργάνωση: Workshop-S Διονύσης Σοτοβίκης

Le Corbusier / Μοdulor
Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, Γαλλικό Ινστιτούτο, 22 Οκτωβρίου 2015
Η συζήτηση οργανώνεται µε αφορµή τη µετάφραση στα ελληνικά των δύο βιβλίων του Le Corbusier Modulor και Modulor 2, που εκδόθηκαν το 1950 και το 1955 αντίστοιχα.
Συµµετέχουν: Δηµήτρης Αντωνακάκης, Jacques Sbriglio, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Άλκηστις Κωσταβάρα-Παπαρρήγα και Παναγιώτης Φαραντάτος
Συνδιοργάνωση: Γαλλικό Ινστιτούτο, Εκδόσεις Παπασωτηρίου

Μοντέρνες Κυκλάδες
Οπτικοακουστική Συναυλία / Αφιέρωµα στον Le Corbusier και τον Albert Jeanneret
ARTéfacts Ensemble, µουσική επιµέλεια και διεύθυνση: Κορνήλιος Σελαµσής
Θέατρο Πόρτα, 27 Οκτωβρίου 2015
Πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα του αδηµοσίευτου και µη ηχογραφηµένου ορχηστρικού έργου «Ταξίδι στις Κυκλάδες» του Albert Jeanneret, αδελφού του Le Corbusier, που συνόδευε τη χαµένη οµώνυµη κινηµατογραφική ταινία του 1931. Θα προηγηθεί η προβολή της ταινίας L’architecture d’aujourd’hui, που παρουσίασε έργα του Le Corbusier το 1930, µε µια νέα σύνθεση του Κορνήλιου Σελαµσή στη θέση της χαµένης πρωτότυπης µουσικής του Albert Jeanneret. Θα ακολουθήσουν έργα των Ιάννη Ξενάκη και Olivier Messiaen, και το οπτικοακουστικό Poème électronique των Edgar Varese, Le Corbusier και Ιάννη Ξενάκη.
Επιµέλεια: Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Παναγιώτης Φαραντάτος

Ελ/Le Corbusier: Γενεαλογίες
Συνέδριο, Αίθουσα Καυταντζόγλου, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, 29-31 Οκτωβρίου 2015
Τρεις γενιές Ελλήνων αρχιτεκτόνων, διδασκόντων και ερευνητών επιχειρούν να απαντήσουν στο ερώτηµα «αν και γιατί µας αφορά σήµερα, ακόµα, ο Le Corbusier».
Επιµέλεια: Νικόλαος-Ίων Τερζόγλου, Κώστας Τσιαµπάος

Ο Ελ(ληνικός) Corbusier
Έκθεση, Αίθουσα Καυταντζόγλου, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, 29 Οκτωβρίου – 28 Νοεµβρίου 2015
Η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο την πολυδιάστατη σχέση του Le Corbusier µε την Ελλάδα µέσα από αρχειακό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό υλικό της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.
Επιµέλεια: Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Κώστας Τσιαµπάος, Πέτρος Φωκαΐδης, Νίκος Μαγουλιώτης
Στα ίχνη του Le Corbusier: Αρχιτεκτονικοί περίπατοι στην Αθήνα
Οκτώβριος 2015 – Ιούνιος 2016
Διοργάνωση περιπάτων για µικρές οµάδες που θα ιχνηλατήσουν τις πραγµατικές και τις φανταστικές πορείες του Le Corbusier στην Αθήνα.
Επιµέλεια: Νίκος Μαγουλιώτης, Παναγιώτης Τουρνικιώτης
Συνεργασία: Big Olive

Le Corbusier / Αναγνώσεις
Λεξικοπωλείο, Στασίνου 13, Παγκράτι, 12 Νοεµβρίου 2015
Μαραθώνια ανάγνωση και σχολιασµός κειµένων του Le Corbusier για την Ελλάδα και την αρχιτεκτονική, µε τη συµµετοχή αρχιτεκτόνων, σπουδαστών και άλλων δηµιουργών.
Συνδιοργάνωση: Λεξικοπωλείο

DeCorbuziers
Εκθεσιακός χώρος του Ροµάντσο, 20-27 Δεκεµβρίου 2015
Τα εγγόνια του Le Corbusier διοργανώνουν ένα εναλλακτικό ‘µνηµόσυνο’ για τον µεγάλο δάσκαλο, προσκαλώντας νέους αρχιτέκτονες, δηµιουργικά γραφεία, καλλιτέχνες και φοιτητές από όλο τον κόσµο να τον αποχαιρετήσουν, αποδοµώντας την persona, την κληρονοµιά και τα ιδανικά του µέσα από διαδραστικά-διαδικτυακά-πολυµεσικά έργα, performances κ.ά.
Επιµέλεια: Συµεών Μπανός, Βάσω Πλαβού, Δήµητρα Βογιατζάκη, Archstudies.gr, Μαρούλα Μπαχαρίδου
Facebook: https://www.facebook.com/decorbuziers

Τέλος και µέλλον στο έργο του Le Corbusier
Ανοιχτός διάλογος στο Γαλλικό Ινστιτούτο, 11 Ιανουαρίου 2016
Συµµετέχουν ο Mario Botta, καθηγητής της Ακαδηµίας Αρχιτεκτονικής της Ελβετίας, που εργάστηκε στο γραφείο του LC το 1965, και ο Antoine Picon, καθηγητής του Χάρβαρντκαι πρόεδρος του Ιδρύµατος Le Corbusier.
Συντονισµός διαλόγου: Παναγιώτης Τουρνικιώτης
Συνδιοργάνωση: Ελβετική Πρεσβεία, Γαλλικό Ινστιτούτο


Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Περιοδική έκδοση “αρχιτέκτονες”, τεύχος 16, Οκτώβριος 2015