Ο Σύλλογος

Πρόταση ΔΚΜ-ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ για τη νέα θητεία του ΣΑΔΑΣ – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

 Αθήνα 30/04/2015

ΠΡΟΤΑΣΗ Δ.Κ.Μ-ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ

για τη νέα θητεία του

ΣΑΔΑΣ-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

 

Σε συνέχεια της προσπάθειας της Δ.Κ.Μ-Αρχιτέκτονες για συντονισμό και συνεργασία των δυνάμεων που έχουν κοινούς προβληματισμούς για την μέχρι σήμερα πορεία του συλλογικού μας οργάνου, αλλά και κοινά ενδιαφέροντα και ιδέες για τον τρόπο αναδιοργάνωσης (επιστολές 15/01/15 & 26/03/15), θεωρούμε απαραίτητο, 6 μήνες μετά τον απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης, ως πρώτη παράταξη να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Με αφορμή την πρόσκληση για 2η συνεδρίαση συγκρότησης του νέου ΔΣ, και δεδομένου ότι η πρώτη ήταν άγονη και εδώ και 6 μήνες ο σύλλογος υπολειτουργεί, δημοσιοποιούμε την παρούσα ανοιχτή επιστολή θέλοντας να κάνουμε σαφή την πρόθεσή μας για τη νέα θητεία του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ.

Πιστεύουμε ότι ο σύλλογος, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, έχει ανάγκη την καλύτερη δυνατή σύνθεση ανθρώπων, που θα καταφέρουν να εμπνεύσουν και με τον τρόπο συνεισφοράς τους να αναδιοργανώσουν τη δομή του.

Σεβόμενοι τις αρχές ίδρυσης του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ προτείναμε ένα τρόπο λειτουργίας, που θα δώσει κίνητρα ενασχόλησης στους νέους συναδέλφους και θα αποκαταστήσει την χαμένη αξιοπιστία των παλαιότερων.

Σήμερα 2 μήνες μετά την εκλογική Αντιπροσωπεία, οι εκλεγμένοι στο ΔΣ και δια μέσου αυτών, οι παρατάξεις που ενεργοποιούνται στο σύλλογο αρχιτεκτόνων, δεν «μπορούν» να βρουν έναν κοινό τόπο συμφωνίας σε βασικές αρχές και πρόσωπα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη εκτός από την απογοήτευση που δημιουργεί, αποδεικνύει την έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος για τον σύλλογο και τον φόβο ανάληψης ευθύνης σε δύσκολους καιρούς.

Επειδή θεωρούμε ότι υπήρξε ο απαιτούμενος χρόνος για τη μελέτη, επεξεργασία και διαβούλευση των προγραμματικών θέσεων και αρχών, ζητάμε την άμεση τοποθέτηση των μελών του ΔΣ, προκειμένου να συγκροτηθεί το προεδρείο, ο σύλλογος να αποκτήσει νέα διοίκηση και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την ενεργοποίηση του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ.

Κάθε άλλη διαπραγμάτευση, με κομματικό, παραταξιακό ή προσωπικό συμφέρον που, δημιουργεί προβλήματα λειτουργίας, οδηγεί σε μακροχρόνια αδράνεια και τελικά απαξίωση του συλλόγου, δεν μας εκφράζει και δεν θα μας βρει πλέον σύμφωνους.

 Πιστεύουμε σε ένα τρίπτυχο που διαμορφώνει έναν σύλλογο ισοδύναμα επιστημονικό, επαγγελματικό και συνδικαλιστικό.

 Οι βασικοί άξονες στους οποίους θεωρούμε ότι πρέπει να επικεντρωθούν άμεσα τα όργανα διοίκησης στη νέα θητεία είναι αλληλένδετοι μεταξύ τους

  • Η τροποποίηση/βελτίωση του Καταστατικού
  • Η οικονομική επιβίωση και αυτοτέλεια του συλλόγου
  • Η σχέση του συλλόγου με τα μέλη του,

και πιστεύουμε ότι οι βασικές αρχές για την ουσιαστική λειτουργία του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, είναι:

  • Άμεση αντιπροσώπευση της κοινότητας όλων των αρχιτεκτόνων Πανελλαδικά.
  • Παραγωγή επιστημονικού έργου μέσω Επιτροπών και Ομάδων Εργασίας, προσφορά αυτού του έργου προς την κοινωνία με ευέλικτα σχήματα σε περιφερειακό επίπεδο.
  • Λειτουργία του συλλόγου ως δεξαμενή ανταλλαγής σκέψεων, μέσα από εποικοδομητικό διάλογο, με σκοπό την παραγωγή θέσεων και προτάσεων σε βασικά θέματα που αφορούν στον κλάδο

Ένας τέτοιος σύλλογος μπορεί,

  • να διεκδικήσει επάξια «την αρχιτεκτονική στους αρχιτέκτονες»,
  • να διευρύνει τους ορίζοντες των νέων συναδέλφων,
  • να στηρίξει επαγγελματικά τους πληττόμενους αρχιτέκτονες,
  • να σταθεί ως ισότιμος συνομιλητής απέναντι στην πολιτεία,
  • να οργανώσει και να συνδέσει τους αρχιτέκτονες εντός & εκτός συνόρων.

Έχουμε τονίσει πολλές φορές, την αναγκαιότητα της επεξεργασίας, επικαιροποίησης, αλλαγής του καταστατικού. Για εμάς βασική προϋπόθεση, για μία ουσιαστική αλλά και αποτελεσματική νέα θητεία για την αναβάθμιση του συλλογικού μας οργάνου, είναι η καταστατική δομική διόρθωση και επανασυγκρότησή του.

Η συζήτηση για τη δομή του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ πρέπει να ξεκινήσει «σήμερα», και να αποτελέσει μοναδικό θέμα στην πρώτη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του συλλόγου, σε άμεσο διάστημα 3 μηνών.

Η αναβάθμιση του οργάνου είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη, ώστε ο σύλλογος να καταφέρει να ενεργοποιήσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό συναδέλφων και να μπορέσει να εκπροσωπήσει άξια τον κλάδο των αρχιτεκτόνων.

Με γνώμονα τις παραπάνω αρχές, καλούμε σήμερα σε συνεργασία όσους θέλουν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης, διεύρυνσης και αναβάθμισης του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, σε κάθε άλλη περίπτωση θεωρούμε ότι μία μόνο τυπική ενασχόληση στο ΔΣ του συλλόγου δεν πρεσβεύει τις βασικές μας αρχές και δεν εκπροσωπεί τον θεσμικό ρόλο του επίσημου φορέα των αρχιτεκτόνων.

 

Δ.Κ.Μ. – Αρχιτέκτονες