Ενημέρωση

Υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου θα πραγματοποιηθεί σημαντική Ημερίδα Αρχιτεκτονικής στην Αθήνα, Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΣΤΙΣ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ Η 9Η ΕΣΩ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου η Ημερίδα ΕΣΩ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020  θα διεξαχθεί για 9η συνεχόμενη χρονιά η ημερίδα ΕΣΩ, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο σημαντικούς εκπροσώπους της Ελληνικής δημιουργικής σκηνής, ενώ έχει καθιερωθεί ως σημαντικός θεσμός προβολής στην Ελλάδα για τις τέχνες και τον σχεδιασμό. Την ημερίδα θα παρουσιάσει ο εικαστικός και ιδρυτής της Athens Biennale, Poka Yio. Η ημερίδα διοργανώνεται  από το περιοδικό archisearch.gr και τον Βασίλη Μπαρτζώκα σε συνεργασία με τον Δημήτρη Φακίνο και την Graphopress απο το περιοδικό +DESIGNΜεταξύ των ομιλητών θα είναι διακεκριμένοι δημιουργοί από τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, την Αθήνα και τη Στοκχόλμη.

Θεματικές όπως Artificial Intelligence, η ταυτότητα του τόπου, η δημιουργία της εμπειρίας, αρχιτεκτονική του κρασιού, σχεδιασμός, η αρχιτεκτονική και η πόλη, σύνθεση κατοικιών και ξενοδοχείων, φιλοξενία, αλλά και έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας είναι κάποια από τα θέματα που θα απασχολήσουν τις ομιλίες του συνεδρίου.

H πρώτη ομιλήτρια στην ΕΣΩ, Μαρία Παπαφίγκου, καθηγήτρια τα τελευταία επτά χρόνια στο Royal Institute of Technology in Stockholm  (KTH) και συνιδρύτρια του γραφείου Ooak Architects με έδρα στη Στοκχόλμη και την Αθήνα, θα μιλήσει για «tailor made» αρχιτεκτονική. Σε μια εποχή που οι αρχιτεκτονικές εικόνες ταξιδεύουν και ενθουσιάζουν γρήγορα, αγνοώντας τα μοναδικά τοπικά χαρακτηριστικά του τόπου και του προγράμματος, το βραβευμένο γραφείο θα παρουσιάσει έργα κάθε κλίμακας με ξεχωριστή ταυτότητα και φυσική θέση, από μια μικρή ξύλινη καμπίνα στη Σουηδία και το Patio House σε ελληνικό νησί, μέχρι τα συγκροτήματα κατοικιών στις Μπαχάμες και στα Νησιά Κέιμαν.

Επόμενος ομιλητής θα είναι ο Πάνος Παρθένιος ο οποίος θα αναφερθεί σε ένα από τα πιο επίκαιρα θέματα στην αρχιτεκτονική και όχι μόνο, την Τεχνητή Νοημοσύνη, ή «Architects against Virtual Worlds, Artificial Intelligence and Real Reality».

Η Μάρθα Τσιγκάρη και ο Μάριος Τσιλιάκος, Partner και Associate Partner αντίστοιχα του Applied Research + Development (ARD) group στο γραφείο Foster + Partners θα αναφερθούν στις δυνατότητες που ανοίγει η καινοτομία για το σχεδιασμό και το δομημένο περιβάλλον. Ο Serdar Kutucu, ceo των DESIGN HOTELS, που περιλαμβάνουν υψηλής ποιότητας και ιδιαίτερης αισθητικής ξενοδοχεία στον κόσμο, έρχεται στην 9η ΕΣΩ για να παρουσιάσει τις νέες τάσεις στο design των ξενοδοχείων και τη φιλοξενία. Ποιες είναι οι σχεδιαστικές προκλήσεις και πώς θα είναι τα ξενοδοχεία στο μέλλον;

Σε περασμένες διοργανώσεις της, η ημερίδα ΕΣΩ έχει προσκαλέσει μεταξύ άλλων ονόματα, όπως ο Τοm Lindblom των Gensler Architects, οι PearsonLlyod από το Λονδίνο, ο Michael Anastassiades, η Carlotta de Bevilacqua, Zaha Hadid Architects, Heatherwick Studio, MKV Design, Henning Larsen κ.ά.

Tα βραβεία συνολικής προσφοράς του Archisearch / Design Ambassador θα απονεμηθούν το βράδυ της 4ης Φεβρουαρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Φέτος θα τιμηθούν τρεις άνδρες – “πυλώνες” της μηχανικής και της αρχιτεκτονικής που έχουν αφήσει έντονο αποτύπωμα στη χώρα μας:

Ο διεθνούς αναγνώρισης καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος, ο πρωτεργάτης του αστικού ιστού της θετικής πλευράς της πόλης Ιωάννης Βικέλας και ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας ο τελευταίος εν ζωή αρχιτέκτονας της γενιάς των μοντερνιστών που δεν είναι μόνο ένα πρόσωπο με ιστορική σημασία αλλά ζωντανό κομμάτι της πραγματικότητας.

 

 

Γιώργος Σκιαδόπουλος Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Γιώργος Περνάρης Αντιπρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Νίκος Ζαρίφης Γ. Γραμματέας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Γιάννης Ματσαμάς Ταμίας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Ανθούλα Τσιώκα Μέλος ΔΣ Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Ανακοίνωση

pdf
444 KB

/home/sadaspea/sadas pea.gr/wp content/uploads/2020/01/65478 is 2020 01 28 11 07 45 sil dodnisou

jpeg
95 KB

/home/sadaspea/sadas pea.gr/wp content/uploads/2020/01/65478 is esw photos 10 sil dodnisou

jpeg
108 KB