Ενημέρωση

Υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου η σημαντικότερη Ημερίδα Αρχιτεκτονικής, Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ DESIGN ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 

ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΑΥΛΑΙΑ ΤΗΣ Η 8Η «ΕΣΩ»

 

Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων έγινε αποδεκτή η επίσημη αίτηση Αιγίδας για την 8η Ημερίδα «ΕΣΩ».

Την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου Αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, διακοσμητές, γραφίστες και καλλιτέχνες από το Λονδίνο, την Αθήνα, τη Νέα Υόρκη, το Μιλάνο και την Κοπεγχάγη έρχονται στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο της 8ης διοργάνωσης της ημερίδας ΕΣΩ.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα Αρχιτεκτονικής Archisearch.gr και τον κ Βασίλη Μπαρτζώκα, σε συνεργασία με τον κ Δημήτρη Φακίνο από το περιοδικό +DESIGN.

Η προπώληση εισιτηρίων έχει ξεκινήσει. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν το εισιτήριό τους στην σύνδεση www.esw.gr  ή στο https://www.eventora.com/el/Events/esw19.

Η 8η ΕΣΩ αναμένεται να αποκρυσταλλώσει την πολυετή εμπειρία των περασμένων διοργανώσεων, σε ένα πρόγραμμα το οποίο παρουσιάζει και συντονίζει ο εικαστικός και ιδρυτής της Athens Biennale, Poka Yio.

Πρώτος ομιλητής στην ΕΣΩ από την Κοπεγχάγη, ο Κώστας Πουλόπουλος, ο οποίος πριν ιδρύσει το γραφείο του, SQ-1, έχει εργαστεί με τον Kengo Kuma στην Ιαπωνία και σε όλο τον πλανήτη με τους Henning Larsen Architects.

Ακολουθεί από το Μιλάνο, ο συνιδρυτής του CTRLZAK Art & Design Studio, Θάνος  Ζακόπουλος, του οποίου η δουλειά συνδυάζει την ομορφιά και τη λειτουργικότητα με τη σκέψη και τη δημιουργία νοήματος.

Επόμενος ομιλητής, ο πολυβραβευμένος creative director Γιάννης Καρλόπουλος, που έχει συνδέσει το όνομά του, μεταξύ άλλων, με την αισθητική του τύπου και του digital τύπου στην Ελλάδα θα μας μιλήσει για την ταυτότητα του GRAIL.

Οι τέταρτοι ομιλητές, αφιχθέντες από το Λονδίνο, όπου έχει την έδρα τους το γραφείο τους, LC Architects. Ο λόγος για τη Νατάσα Λιανού και τον Ερμή Χαλβατζή που πριν ιδρύσουν το δικό τους γραφείο έχουν δουλέψει στο πλευρό της Zaha Hadid ενώ αυτή την στιγμή σχεδιάζουν δύο από τα πιο φιλόδοξα έργα στην Αθήνα. Το κτίριο της BEAT στην Κηφισίας και τα Cosmote Studios για τα οποία και θα μας μιλήσουν.

O πέμπτος ομιλητής, Ιάσων Τσάκωνας, είναι γνωστός για την καινοτόμο προσέγγιση της ανάπτυξης του real estate στην Ελλάδα με την εταιρεία του OLIAROS Properties για το έργο AntiparosDesignProperties. Έχει συνεργαστεί με νέους αρχιτέκτονες σε Ελλάδα και Εξωτερικό ενώ  θα μας μιλήσει για το παράδειγμα της Αντίπαρου και θα μας παρουσιάσει σε αποκλειστικότητα μερικά από τα τελευταία του έργα που βρίσκονται αυτή την στιγμή σε εξέλιξη.

Ο έκτος ομιλητής της ΕΣΩ, ο αυτοδίδακτος στο σχέδιο Γιάννης Τσεκλένης. Οι δημιουργίες του έχουν πρωταγωνιστήσει σε περισσότερες από 30 χώρες σε χιλιάδες πολυκαταστήματα στον κόσμο, μεταξύ του 1965 και του 1991. Το βραβείο συνολικής προσφοράς του ARCHISEARCH.gr για την συνολική του προσφορά στον χώρο του Design θα επιδώσει στον Γιάννη Τσεκλένη o χαρισματικός κύριος Τάσιος Θεοδόσης, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου – Επίτιμος Πρόεδρος, στην Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία & Πρόεδρος στην Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.

Οι επόμενοι δύο ομιλητές αναγνωρίζονται μεταξύ άλλων και για την κοινωνική διάσταση της δουλειάς τους.

Ο Χρήστος Αλεφαντής, ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» οργανώνει το κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόγραμμα «σχεδία αρτ», στο πλαίσιο του οποίου δημιουργούνται χειροποίητα αντικείμενα υψηλής αισθητικής και ποιότητας από το χαρτί των απούλητων τευχών του περιοδικού.

Ακολουθεί ο αρχιτέκτονας Σωτήρης Ανυφαντής. Με το γραφείο του A2 Architects, αφού διακρίθηκε μεταξύ άλλων στα project θερινών κατοικιών, ολοκλήρωσε το πρώτο design ΚΕΠ στην καρδιά της Αθήνας, το οποίο φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο που ο πολίτης βιώνει την επαφή του με το κράτος.

Ο ένατος ομιλητής έχει πολλά να διηγηθεί γύρω από την έννοια του Co-Living. Πρόκειται για τον πολυβραβευμένο αρχιτέκτονα Ηλία Παπαγεωργίου, ο οποίος με το γραφείο του SO – IL στη Νέα Υόρκη έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πληθώρα έργων σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, έχει παρουσιάσει τη δουλειά τους στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, και διδάσκει στην Αρχιτεκτονική σχολή του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη.

Τον διαδέχεται στη σκηνή της 8ης ΕΣΩ ο Ερμής Αδαμαντίδης από το λονδρέζικο γραφείο Not A Number Architects o οποίος θα μας παρουσιάσει την συνεργασία του με το brand Bulgary.

Τελευταίος ομιλητής ο διεθνής καλεσμένος της 8ης ΕΣΩ, ο Τοm Lindblom των Λονδρέζων Gensler Architects, οι οποίοι εξειδικεύονται στο σχεδιασμό ξενοδοχείων και μουσείων σε όλο τον πλανήτη, με βαθιά γνώση των κανόνων της διεθνούς αγοράς. Ένα γραφείο με χιλιάδες αρχιτέκτονες και γραφεία σε όλο τον κόσμο.

« Σκοπός μας φέτος δεν είναι μόνο να καταδείξουμε τη βαθιά σύνδεση ανάμεσα σε όλους τους τομείς του σχεδιασμού και της δημιουργίας. Θέλουμε να αναλύσουμε – και όχι απλά να αναδείξουμε- τις νέες τάσεις στο σχεδιασμό, σε σχέση με τον άνθρωπο και την αναβάθμιση της ζωής του. Φιλοδοξούμε να προβλέψουμε όλα όσα έρχονται στο μέλλον, με σταθερές βάσεις αναφοράς τα σπουδαία πράγματα που ο ελληνικός σχεδιασμός έχει κατακτήσει στο παρελθόν και τις νέες προκλήσεις ενός παγκόσμιου περιβάλλοντος. Θέλουμε να εμπνεύσουμε περισσότερες νέες ιδέες, συνεργασίες και συμμετοχικές διαδικασίες που θα προχωρήσουν την επιστήμη, την τέχνη και πάνω απ’ όλα θα βελτιώσουν τη ζωή μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διοργανωτής της ΕΣΩ, Βασίλης Μπαρτζώκας.

 

 

 

Γιώργος Σκιαδόπουλος Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Γιώργος Περνάρης Αντιπρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Νίκος Ζαρίφης Γ. Γραμματέας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Γιάννης Ματσαμάς Ταμίας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Ανθούλα Τσιώκα Μέλος ΔΣ Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου