Ο Σύλλογος

Τοποθέτηση ΔΚΜ – ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ για τα γεγονότα και τους βανδαλισμούς σε δημόσιους χώρους & μνημεία

Το τελευταίο διάστημα είμαστε μάρτυρες ενός φαινομένου το οποίο έχει να κάνει με μια σειρά καταλήψεων σε πανεπιστημιακούς χώρους (Νομική Αθηνών, ΑΠΘ, κτήριο Πρυτανείας του Πανεπιστημίου κλπ) που είναι δυστυχώς, συνυφασμένες με καταστροφές και λεηλασίες τόσο του εξοπλισμού όσο και των υποδομών και της περιουσίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Όμως αυτήν τη φορά το φαινόμενο αυτό έχει και ένα άλλο περιεχόμενο όπως αυτό εκφράστηκε στο πολυσυζητημένο graffiti του Πολυτεχνείου, αλλά και στο άγαλμα του Κωστή Παλαμά δίπλα από τη Νομική, ακόμα και στο μικρό βυζαντινό εκκλησάκι της Καπνικαρέας, που και αυτό έγινε εσχάτως πολύχρωμο.

Ίσως άλλη μια εικαστική παρέμβαση;

Όχι, είναι σαφές ότι τα κίνητρα και τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά των βανδαλισμών που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες σε πανεπιστημιακούς χώρους, σε ιστορικά μνημεία και γενικότερα στους δημόσιους χώρους των πόλεων δεν είναι μεμονωμένα, αλλά αποτελούν μια έκφραση μερίδας της κοινωνία μας που λόγο ιδεοληψιών και προκαταλήψεων εκφράζεται με πρακτικές, που παραπέμπουν σε άλλου είδους νοοτροπίες, αντιμετώπισης και διαμαρτυρίας.

Από την άλλη πλευρά η κοινωνία με τους φορείς και του θεσμούς της παρακολουθεί αμήχανη ή στην καλύτερη περίπτωση προβληματισμένη, αδυνατώντας να αντιδράσει και να καταδικάσει ξεκάθαρα χωρίς επιφυλάξεις και αναστολές.

Δυστυχώς σε αυτή τη λογική εντάσσονται και επιστημονικοί φορείς όπως ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ που παραμένει αμήχανος θεατής.

Η ΔΚΜ – Αρχιτέκτονες θέλουμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σε αυτές τις πρακτικές, να τις καταδικάσουμε και να τις χαρακτηρίσουμε ως απαράδεκτες.

Καλούμε τη διοίκηση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων να πάρει θέση στα γεγονότα και να καταθέσει δημόσια την άποψή του.

Ως αρμόδιος φορέας να αναλάβει πρωτοβουλίες, να δημοσιοποιήσει και να τεκμηριώσει την αξία των μνημείων, αλλά και τις αρχές και πρακτικές για τη διαφύλαξη και την ανάδειξή τους.

 

 

ΔΚΜ – Αρχιτέκτονες