Ενημέρωση

Πρόταση βιοκλιματικού δωματίου ξενοδοχείου «Ημιυπαίθριος βίος δίπλα στο νερό», στην έκθεση Greek Tourism Expo 2017

Πρόταση βιοκλιματικού δωματίου ξενοδοχείου «Ημιυπαίθριος βίος δίπλα στο νερό», που επιλέχθηκε από το ΤΕΕ μετά από ανοιχτή πρόσκληση και υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του, στην έκθεση Greek Tourism Expo 2017

 

«Ο βίος εν Ελλάδι είναι υπαίθριος», έγραψε κάποτε ο Περικλής Γιαννόπουλος, περιγράφοντας την ποικιλία των ανοικτών και των ενδιάμεσων χώρων στους οποίους μας επιτρέπει το ήπιο ελληνικό κλίμα, να ζούμε σχεδόν όλο το χρόνο. Οι καλύβες από καλάμι που στήνονταν στις ακτές, είτε σχηματίζοντας αυτοσχέδιους παραθεριστικούς οικισμούς, είτε ως στέγαστρα παραθαλάσσιων λαϊκών καφενείων, αποτελούν αέναες εικόνες από το ελληνικό καλοκαίρι.

Αυτές οι κοινές μνήμες συνέθεσαν την ιδέα του βιοκλιματικού δωματίου ξενοδοχείου θερινών διακοπών, που κατατέθηκε από την Ηλιοπούλου Ευτυχία- ECOtone architecture. Πώς δηλαδή ένα δωμάτιο υψηλών προδιαγραφών, μπορεί να προσφέρει την εμπειρία της ζωής ενός ημιυπαίθριου χώρου δίπλα στο νερό.

Προτείνεται λοιπόν ένα δωμάτιο με ελαστικότητα στα όρια του μέσα και του έξω έως και την πλήρη κατάργησή τους, ανάλογα με τα ερεθίσματα του μικροπεριβάλλοντος και τις επιθυμίες του χρήστη. Οι βιοκλιματικές στρατηγικές, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι  της αρχιτεκτονικής σύνθεσης, λειτουργούν πίσω από την δροσιστική ωφέλεια, καθώς και την οπτική και ακουστική ανακούφιση που προσφέρουν κατακόρυφες και οριζόντιες επιφάνειες νερού και μεταβαλλόμενα  μοτίβα σκιάς που δημιουργούν τα εσωτερικά και εξωτερικά φυσικά σκίαστρα.

Στόχοι ποιοτικοί όπως η φιλοξενία σε οικείο χώρο αλλά και με στοιχεία εντυπωσιασμού, η ισορροπία με το περιβάλλον και παράλληλα η επιδίωξη εξασφάλισης υψηλών ενεργειακών προδιαγραφών, συνεργάζονται για το αρτιότερο αποτέλεσμα.

 

Πλήρης περιγραφή της πρότασης και της υλοποίησής της στην Έκθεση Greek Tourism Expo 2017,  είναι διαθέσιμη στην παρακάτω ιστοσελίδα:

https://eeliopoulou.wixsite.com/bio-hotel-room

 

 

 


βιοκλιματικό δωμάτιο ξενοδοχείου

/home/sadaspea/sadas-pea.gr/wp content/uploads/2018/01/bal1071217

jpeg
57 KB