Ενημέρωση

Ημερίδα για τη μνήμη του Γιώργου Τριανταφυλλίδη “Το μυστήριο της ακέραιης μορφής”

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ . ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

 

Το μυστήριο της ακέραιης μορφής

Ημερίδα για τη μνήμη του Γιώργου Τριανταφυλλίδη

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π.Θ. σας προσκαλεί στην επιστημονική ημερίδα: “ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΚΕΡΑΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ” για την μνήμη του εκλιπόντα καθηγητή του Τμήματος Γιώργου Τριανταφυλλίδη.

Ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε το 1954 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Α.Π.Θ. και στο U.C.L.A.. Από τo 1999 μέχρι τον θάνατό του, το 2017, ήταν καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είχε πολυετή συνεργασία με τους αρχιτέκτονες Δ. Φατούρο και Π. Κουλέρμο και συνεργάστηκε με τον αρχιτέκτονα Mario Bellini για την υλοποίηση της Έκθεσης των Κειμηλίων του Αγίου Όρους. Την τελευταία 20ετία διατηρούσε γραφείο με την αρχιτέκτονα Δήμητρα Γουργιώτη. Το έργο του έχει δημοσιευτεί στον ειδικό αρχιτεκτονικό τύπο, σε έντυπα ευρύτερης κυκλοφορίας και διεθνείς εκθέσεις αρχιτεκτονικού έργου.

Ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης πάλευε σε κάθε του δουλειά να βγάλει το πιο διαυγές απόσταγμα και να ανασύρει από τα σύγχρονα σπαράγματα το φέγγος της ακεραιότητας. Βίωνε σε βάθος την ταλάντευση μεταξύ ορθού λόγου και μεταφυσικής, κι έψαχνε στην αρχιτεκτονική του την εσωτερική ραχοκοκαλιά που γεφύρωνε τέτοιες αντινομίες. Αναζητούσε επίμονα τον εσωτερικό ειρμό που συνέχει και ενορχηστρώνει τα συνθετικά μέρη και μέσω της εξαντλητικής επεξεργασίας έφτανε στα έσχατα όριά της την ρύθμιση και συνήχηση των τμημάτων της μορφής. Γι αυτό τα κτίρια του Τριανταφυλλίδη διαθέτουν μια ευγένεια και υποστασιακή ενάργεια που σπάνια συναντάμε στην σύγχρονη αρχιτεκτονική παραγωγή. Κι ακόμα, με την στοχαστική και συνάμα αισθαντική κατανόηση του παρελθόντος, κατάφερνε να συγκεράσει σε μια σύγχρονη γραφή διαχρονικά αρχιτεκτονικά κοιτάσματα συμπυκνωμένα στις πιο ουσιώδεις διατυπώσείς τους.

Η ημερίδα επιχειρεί να προσδιορίσει την διανοητική και αρχιτεκτονική παρακαταθήκη του Γιώργου Τριανταφυλλίδη και να την προβάλει στο παρόν της σχέσης μας με το χτιστό και άχτιστο του κόσμου.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, στο Αμφιθέατρο του Τμ. Αρχιτεκτόνων στον Βόλο. Η έναρξη είναι στις 17:00.


Ανακοίνωση

pdf
1 MB
12720744

/home/sadaspea/sadas-pea.gr/wp content/uploads/2018/11/12720744

gif
58 KB
12720770

/home/sadaspea/sadas-pea.gr/wp content/uploads/2018/11/12720770

gif
168 KB