Ενημέρωση

Οι “Μαγεμένες” στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ)

Στις 11 Σεπτεμβρίου έγινε η επίσημη παρουσίαση των ”Καρυάτιδων της Θεσσαλονίκης” οι οποίες εντυπωσίασαν όσους βρέθηκαν στο περίπτερο 3 στην 80ή ΔΕΘ. Οι ”Μαγεμένες” επιστρέφουν 151 χρόνια μετά στη γενέθλια πόλη τους, έστω και με την μορφή αντιγράφων, μετά από συμφωνία με τη διοίκηση του μουσείου του Λούβρου.

Τα οκτώ αγάλματα των «Incantadas», όπως λέγονται στα σεφαραδίτικα οι «Μαγεμένες» κοσμούσαν τον 2ο – 3ο αιώνα μ.Χ. τη λεγόμενη στοά των Ειδώλων, εκεί όπου σήμερα είναι η Αρχαία Αγορά, μέχρι τον Νοέμβριο του 1864, οπότε και ο γάλλος Εμμανουέλ Μιλέ, με την άδεια του Σουλτάνου, αποκόλλησε και μετέφερε τα αγάλματα στη Γαλλία, διαπράττοντας την πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη κλοπή αρχαιοτήτων.

Πρόκειται για τέσσερις πεσσούς, στις δύο όψεις των οποίων υπάρχουν ανάγλυφες αναπαραστάσεις, κόρες από λευκό μάρμαρο σε φυσικό μέγεθος, ενώ το επιστύλιο που τις στήριζε είχε ύψος τριών μέτρωνν και κατέληγαν σε κιονόκρανα.

Οι «Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης», όπως είναι γνωστές, προσπάθησαν πολλές φορές να βρουν τον δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα, αλλά μέχρι τώρα δεν τα είχαν καταφέρει. Οι πρώτες προσπάθειες για την επιστροφή των οκτώ αγαλμάτων ξεκίνησαν το 1996 κατά την προετοιμασία της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 1997, ενώ επανήλθε πριν από τρία περίπου χρόνια, με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Οι προσπάθειες αυτές ναυάγησαν είτε εξαιτίας του κόστους, είτε εξαιτίας διαφωνιών σχετικά με τον χώρο έκθεσης των αντιγράφων.

Φέτος, η ΔΕΘ με αφορμή την εορτασμό των 80 ετών της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, επιτυγχάνει το στόχο της επιστροφής των «Μαγεμένων» στην πόλη, ενώ μετά το πέρας της Έκθεσης, τα αγάλματα προγραμματίζεται να εκτεθούν μόνιμα σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης.

Δείτε τις φωτογραφίες και τα βίντεο του Thestival συνημμένα.

https://www.youtube.com/watch?v=xNYf4qDWEJ8&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=pOuP1Rq7vHQ&feature=youtu.be

 

 


mag9

/home/sadaspea/sadas-pea.gr/wp content/uploads/2015/09/mag9

jpeg
38 KB
mag10

/home/sadaspea/sadas-pea.gr/wp content/uploads/2015/09/mag10

jpeg
28 KB
mag11

/home/sadaspea/sadas-pea.gr/wp content/uploads/2015/09/mag11

jpeg
34 KB
mag3

/home/sadaspea/sadas-pea.gr/wp content/uploads/2015/09/mag3

jpeg
45 KB
mag4

/home/sadaspea/sadas-pea.gr/wp content/uploads/2015/09/mag4

jpeg
35 KB
mag5

/home/sadaspea/sadas-pea.gr/wp content/uploads/2015/09/mag5

jpeg
30 KB