Ενημέρωση

Ενημέρωση του Προέδρου ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ σχετικά με την εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ κατά του ΠΔ 99/2018

Ενημέρωση του Προέδρου ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ σχετικά με την Αίτηση Ακυρώσεως κατά του ΠΔ 99/2018, που έχει υποβάλλει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά από σχετική ενημέρωση που έκανα ως Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ελλάδος στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, καθώς και όσων παρευρίσκονταν στο ΔΣ της 14 Ιανουαρίου του 2020, σας ενημερώνω για την εξέλιξη της διαδικασίας που εκκρεμεί στο ΣτΕ.

Την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020 παρακολούθησα τις εργασίες του Συμβουλίου της Επικρατείας επί 13 ώρες περίπου. Ήταν μία αρκετά επεισοδιακή και χρονοβόρα συνεδρίαση, λόγω άλλων θεμάτων που ήταν στο πινάκιο της ημέρας εκείνης.

Η αίτησή μας παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο γύρω στις 10:00 μ.μ., όπου ο εξουσιοδοτημένος δικηγόρος του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους αιτείται η ακύρωση συγκεκριμένων άρθρων του Προεδρικού Διατάγματος 99 /2018.

Να σημειωθεί ότι πολλοί από τους συλλόγους που είχαν προσφύγει κατά του ΠΔ, λόγω κόπωσης και μεγάλης καθυστέρησης κατά τη διαδικασία συζήτησης των λοιπών θεμάτων, είχαν αποχωρήσει με τους νομικούς τους συμβούλους, αφήνοντας βέβαια τα σχετικά υπομνήματα.

Παρέμβαση κατά των αιτημάτων ακύρωσης έγινε από τον δικηγόρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο οποίος πολύ συνοπτικά και γενικά αναφέρθηκε σε διαδικασίες που κατά την άποψή του έγιναν κατά τρόπο νόμιμο και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Ο δικηγόρος του ΤΕΕ δεν έκανε παρέμβαση στην εισήγηση του κ. Κωστόπουλου, δικηγόρου του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, αλλά αρκέστηκε σε ότι προηγουμένως είχε αναφέρει παρεμβαίνοντας σε άλλον εισηγητή, άλλου συλλόγου και άλλης επαγγελματικής ειδικότητας, θεωρώντας πως οι ίδιοι λόγοι ισχύουν για όλες τις αιτήσεις ακύρωσης που έχουν υποβληθεί.

Από τη διαδικασία που τηρήθηκε δεν μπορεί κανείς να εξάγει κάποια αποτελέσματα ή κάποια αίσθηση περί του αποτελέσματος, διότι πρόκειται για μία διαδικασία απολύτως και αυστηρά τυπική και που βασίζεται ουσιαστικά σε εισηγήσεις, παρεμβάσεις, πρόσθετους λόγους και υπομνήματα που καταθέτουν οι εμπλεκόμενοι.

Στις 13 Ιανουαρίου 2020 ο πληρεξούσιος δικηγόρος του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ κατέθεσε επίσης σχετικό υπόμνημα, ζητώντας εκ νέου να γίνει δεκτή η υπό κρίση Αίτηση Ακυρώσεως και οι Πρόσθετοι Λόγοι Ακυρώσεως που είχαν κατατεθεί προ μηνών.

Τέλος αναφορικά με την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, εκτιμάται πως αυτή θα ανακοινωθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου 2020 και προφανώς αν στο διάστημα αυτό υπάρξει κάποια βάσιμη πληροφορία θα ανακοινωθεί.

 

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ
Δημήτρης Ξυνομηλάκης