Ο Σύλλογος

ΕλΕΜ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΕλΕΜ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί (ΕλΕΜ) θεωρούν αντιδεοντολογική και αντισυναδελφική την συμπεριφορά όσων Ελλήνων αρχιτεκτόνων συμμετείχαν στον επονομαζόμενο «διαγωνισμό» που προκήρυξε το ΥΠΠΟΑΤ με θέμα «την επιλογή μελέτης αρχιτεκτονικών προσχεδίων» για την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου».

Οι όροι που οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι, ως ιδιώτες μελετητές ή μέλη της κριτικής επιτροπής, απεδέχθησαν, προσβάλουν και απαξιώνουν τους μαχόμενους Έλληνες Αρχιτέκτονες και την όλη την επιστημονική παρακαταθήκη των άξιων δασκάλων της αρχιτεκτονικής στην χώρα μας.

Η πρόκριση εμπιστοσύνης, από την πολιτεία, των «μεγάλων γραφείων» σε βάρος των «ονείρων» και της «ελπίδας» των νέων αρχιτεκτόνων αποτελεί ηθικό πλήγμα για την Ελληνική Αρχιτεκτονική κοινότητα και οικονομικό πλήγμα για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες Αρχιτέκτονες.

Ο εξαιρετικά μικρός αριθμός μελετών που αποφασίστηκε να κατατεθούν, περιορίζει την συγκριτική αξιολόγηση και την αξιοπιστία του αποτελέσματος, ταυτόχρονα δεν επιτρέπει την καταγραφή των νέων κοινωνικών τάσεων ως στοιχεία διαμόρφωσης της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και του πολιτισμού της χώρας μας.

Πάγια θέση της Παγκόσμιας Αρχιτεκτονικής Κοινότητας, όπως έχει εκφραστεί μέσω της UIA και UNESCO, είναι ότι ο σχεδιασμός του «δημόσιου χώρου» ως «δημόσιο αγαθό» πρέπει να προκύπτει μέσω «ανοικτών διαγωνισμών».

Τις θέσεις υπερασπιζόμαστε καταστατικά στην ΕλΕΜ και αυτές οφείλουν να στηρίζουν όλοι οι Έλληνες Αρχιτέκτονες σε όποιο θεσμικό όργανο έχουν οριστεί ή όποιο ρόλο θέλουν για τον εαυτόν τους..