… αυτοί που φεύγουν

Έφυγε από τη ζωή στις 26-10-2023 ο συνάδελφος Ηλίας Μελετόπουλος

Γεννήθηκε στην Καλλιθέα το 1933. Πρωτότοκος  γιός του Μελέτη Μελετόπουλου και της Στέλλας Κούτση με καταγωγή και των δύο από Σπάρτη.

Το 1934 η οικογένεια μετοίκησε στην Φιλοθέη, της οποίας ο πατέρας του (μέλος του συνεταιρισμού υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας) υπήρξε εκ των πρώτων οικιστών και πρώτος Κοινοτάρχης μετά την Απελευθέρωση.

Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Φιλοθέης και στην συνέχεια στο Κολλέγιο Αθηνών (απόφοιτος 1951). Ενεγράφη στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Λωζάννης (EPFL), αλλά μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προπαρασκευαστικού έτους (CMS) μετεγράφη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που προέκυψαν από την  τότε υποτίμηση της δραχμής.

Στο ΕΜΠ είχε δασκάλους τον Πικιώνη, τον Μιχελή, τον Εγγονόπουλο, τον Χατζηκυριάκο-Γκίκα κ.ά. Κατά την διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε στην ανοικοδόμηση του Βόλου, που είχε ισοπεδωθεί από τον σεισμό το 1955.

Διετέλεσε βοηθός-επιμελητής στην έδρα της Αισθητικής του Μιχελή, ενώ συνδέθηκε ιδιαίτερα και επηρεάστηκε από τον Πικιώνη. Η διπλωματική του εργασία ήταν η αποτύπωση του παραδοσιακού οικισμού της Λίνδου στην Ρόδο.

Υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός του Μηχανικού στα έργα αποκατάστασης και επέκτασης του οδικού δικτύου στη περιοχή της Λαμίας με τη ΜΟΜΑ

Το 1959 μαζί με τον νεότερο αδελφό του επίσης αρχιτέκτονα Γεώργιο Μελετόπουλο, τον συμμαθητή τους πολιτικό-μηχανικό Άγγελο Κοκκώνη και τον γραφίστα Τάκη Σπηλιώτη, σύστησαν αρχιτεκτονικό γραφείο στην οδό Ακαδημίας 23.

Το γραφείο αυτό πραγματοποίησε κατά την δεκαετία του ΄60 και ΄70 πολλά εμβληματικά και πρωτοποριακά για την εποχή τους έργα, όπως τα εργοστάσια της KELVINATOR και της ΒΟΚΤΑΣ, το CLUB της Εκάλης (1970), την ΜΑΡΠΟΥΝΤΑ στην Αλόννησο (1969), από τα πρώτα τουριστικά χωριά στην Ελλάδα στο πνεύμα της  κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, το ξενοδοχείο ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ (1963) στην Σπάρτη στο πνεύμα του μοντερνισμού με εμφανές σκυρόδεμα, το ξενοδοχείο ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ στο Ναύπλιο (1970) και το ξενοδοχείο ΛΗΔΑ στην Σπάρτη (1976) στην ίδια άποψη.

Από τα τελευταία έργα του υπήρξε το ξενοδοχειακό συγκρότημα ΝΗΡΗΙΔΕΣ στην Σελινίτσα Γυθείου (1989) προσαρμοσμένο τόσο στο τοπίο όσο και στην τοπική αρχιτεκτονική. Αν και συμμετείχε δυναμικά στο έπος της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης, απείχε για λόγους αρχής από την κατασκευή εμπορικών πολυκατοικιών.

Ασχολήθηκε με την οικοδόμηση πολλών μονοκατοικιών κυρίως στα βόρεια προάστια, που τις χαρακτήριζε η επιρροή του Πικιώνη  και της Πηλιορίτικης  αρχιτεκτονικής.

Εκτός από την αρχιτεκτονική, είχε πολλά πνευματικά ενδιαφέροντα, διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΣΑΚΑ, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μυστρά κλπ.

Παντρεύτηκε με την Ειρήνη Σακελλαρίου και απόκτησαν δύο παιδιά  το Μελέτη και τη Στέλλα. Ευτύχησε να δει τον εγγονό του Μελέτη Μελετόπουλο να ολοκληρώνει κι εκείνος τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει…