… αυτοί που φεύγουν

Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Διονύσης Ζήβας

Με μεγάλη λύπη σας πληροφορούμε ότι έφυγε από τη ζωή ο αρχιτέκτων και ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ Διονύσης Ζήβας. Ένας αρχιτέκτονας που άφησε ισχυρό το αποτύπωμά του τόσο στο πεδίο της πόλης και της αρχιτεκτονικής όσο και στο πεδίο της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης. Για όσες και όσους είχαμε την τιμή να τον γνωρίσουμε και την τύχη να τον έχουμε δάσκαλο, ήταν επιπλέον ένας άνθρωπος που με υπομονή, ευγένεια και ουσιαστικό ενδιαφέρον, έσκυβε πάνω από κάθε θέμα και κάθε πρόβλημα που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 12:00, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Διονύσης Α. Ζήβας γεννήθηκε στη Ζάκυνθο. Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, από όπου έλαβε το δίπλωμά του το 1953. Η “Αρχιτεκτονική της Ζακύνθου” αποτελεί τη διδακτορική διατριβή του, που εγκρίθηκε από τη Σχολή το 1970. Το 1972 εξελέγη έκτακτος καθηγητής των Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων και το 1978 τακτικός καθηγητής στην ίδια Έδρα. Διετέλεσε διευθυντής του Σπουδαστηρίου Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων του Ε.Μ.Π. από το 1973 μέχρι το 1996. Εξελέγη Κοσμήτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόνων για δύο διετίες, από το 1979 μέχρι το 1983 και πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων για τρεις διετίες, από το 1989 μέχρι το 1995. Διετέλεσε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου κατά τα έτη 1984-89 και 1993-98.

Υπήρξε επικεφαλής ομάδων μελέτης για την προστασία και την αναβίωση της Πλάκας από το 1973 έργο το οποίο τιμήθηκε το 1982 με το μετάλλιο της Europa Nostra. Το 1993 εξ’ άλλου του απονεμήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης το Βραβείο Gottfried von Herder για το σύνολο του έργου του.

Ό Δ. Ζήβας είχε επανειλημμένα εκλεγεί στο Δ.Σ. του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος το 1965, στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ και την Επιστημονική Επιτροπή των Αρχιτεκτόνων του ΤΕΕ. Υπήρξε επίσης Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Αισθητικής (“International Association of Aesthetics”) για την τριετία 2001-2004 και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής και του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ

Η Πρόεδρος
Τόνια Κατερίνη

Ο Γεν. Γραμματέας
Γιώργος Πλατσάκης