Ενημέρωση

Δελτίο Τύπου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου : Σε εξέλιξη η Προκήρυξη του μεγαλύτερου Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Αστικού Εξοπλισμού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

ΜΕΓΑΛΗ Η ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΑΥΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

 

Ο μεγαλύτερος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Αστικού Εξοπλισμού που έχει προκηρυχθεί ποτέ σε όλη την Ελλάδα ξεκίνησε να προκηρύσσεται την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

Με τον τρόπο αυτό επικυρώνεται και εδραιώνεται η 5η συνεχής πετυχημένη υλοποιημένη συνεργασία μεταξύ Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Συνοπτικά αναφέρονται:

 • Η στήριξη της ΠΝΑΙ στην πρωτοβουλία του ΣΑΔ να ανακηρυχθεί ο Οκτώβριος ως «μήνας Αρχιτεκτονικής Πολιτισμού και Τουρισμού» (Ιούλιος 2015), πρωτοβουλία που στήριξε το ΤΕΕ,
 • Η συνδιοργάνωση μεταξύ ΣΑΔ και ΠΝΑΙ στον «1ο Αρχιτεκτονικό Περίπατο» (4 Οκτωβρίου 2015), κατά τον οποίο 3000 συμπολίτες μας θαύμασαν για πρώτη φορά μετά από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου το Δώμα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου μαζί με τον Προμαχώνα του Παλατιού, πρωτοβουλία που στήριξε το ΤΕΕ.
 • Η συνδιοργάνωση μεταξύ ΣΑΔ και ΠΝΑΙ στο «1ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού» (24 Οκτωβρίου 2015 – 450 σύνεδροι) που επιμελήθηκε ο ΣΑΔ, πρωτοβουλία που στήριξε το ΤΕΕ, καθώς και
 • Η συνδιοργάνωση μεταξύ ΣΑΔ και ΠΝΑΙ στο «1ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Παιδείας» (22 Οκτωβρίου 2016 – 300 σύνεδροι) που επιμελήθηκε ο ΣΑΔ, πρωτοβουλία που στήριξε το ΤΕΕ.

Πρόκειται για 9 συνολικά Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς Ιδεών που έχουν ως στόχο την αναζήτηση πρωτότυπων σχεδιαστικών προτάσεων που αφενός μεν θα συμβάλουν στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων, αφετέρου θα αποτελέσει χαρακτηριστικό στοιχείο σηματοδότησης της πόλης ή του οικισμού.

Οι  8 διαγωνισμοί  αφορούν στον αστικό υπαίθριο εξοπλισμό πόλης ή οικισμού και είναι οι εξής:

 1. Σχεδιασμός καθιστικού εξωτερικού χώρου (παγκάκι)
 2. Σχεδιασμός φωτιστικού ιστού εξωτερικών χώρων
 3. Σχεδιασμός καλάθου απορριμμάτων εξωτερικών χώρων
 4. Σχεδιασμός πρότυπης στάσης μέσων μαζικής μεταφοράς

Οι παραπάνω Διαγωνισμοί θα διεξαχθούν παράλληλα και ξεχωριστά (4*2=8 Διαγωνισμοί) για τις Περιφερειακές Ενότητες Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Ο 9ος διαγωνισμός  με τίτλο Σχεδιασμός πρότυπου αναψυκτηρίου, αποδυτηρίου, πύργου ναυαγοσώστη και ντουζιέρας, αφορά τον εξοπλισμό των παραλιών και θα διεξαχθεί για την Περιφερειακή Ενότητα της Δωδεκανήσου.

Για τους  4 πρώτους (1. & 2.) η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων είναι η 20η Απριλίου 2017, ενώ για τους επόμενους 4 (3. & 4.) η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων είναι η 28η Απριλίου 2017.

Καταληκτική  ημερομηνία υποβολής προτάσεων του 9ου διαγωνισμού είναι η 12η Μαΐου 2017.

Στον καθένα από τους 8 Διαγωνισμούς που αφορούν τον αστικό εξοπλισμό θα απονεμηθούν 3 χρηματικά βραβεία (3*8=24 Βραβεία συνολικά) ως εξής:

 • 1ο Βραβείο 2.458,00 €
 • 2ο Βραβείο 1.800,00 €
 • 3ο Βραβείο 1.200,00 €

Στο 9ο Διαγωνισμό που αφορά τον εξοπλισμό των παραλιών θα απονεμηθούν επίσης 3 χρηματικά βραβεία ως εξής:

 • 1ο Βραβείο 5.400,00 €
 • 2ο Βραβείο 3.960,00 €
 • 3ο Βραβείο 2.640,00 €

Επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε:

 • Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ) και ιδιαίτερα την Πρόεδρο Τόνια Αικατερίνη για την άριστη και άμεση συνεργασία της.
 • Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) , την Προϊσταμένη του Τμήματος Μελετών Αστικής Αναζωογόνησης και Αναπλάσεων κ. Μαρία Πέππα και ιδιαίτερα τη συνάδελφο Ελβίρα Αλευροπούλου, υπεύθυνη του ειδικού Τμήματος για τους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς.
 • Τους Υπηρεσιακούς συναδέλφους της ΠΝΑΙ κ. Αγγελική Τσιμπούκη (Προϊσταμένη Τμήματος Μελετών στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων), τον κ. Τριαντάφυλλο Καραγιάννη (Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών, Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών) και τον κ Θεόδωρο Μαυρίλα.
 • Τους συναδέλφους αρχιτέκτονες μηχανικούς, μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου που αποτέλεσαν την αρμόδια επιτροπή σύνταξης των προκηρύξεων των διαγωνισμών, κ. Πάρι Παπαθεοδώρου, κ. Θεόδωρο Μαυρίλα, κ. Λίλα Μανωλά, καθώς και τον συνάδελφο μας κ Νίκο Οικονόμου (Ειδικός Σύμβουλος).

Η διενέργεια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμών έχει μεγάλη σημασία– όχι μόνο για όλους τους αρχιτέκτονες της Ελλάδας, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία, ειδικά λόγω των δυσμενών συνθηκών που διανύουμε και της ανάγκης αναβάθμισης του αστικού τοπίου και της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Επιπλέον, οργανώνεται μια πολυδιάστατη δημόσια διαβούλευση σχετικά με την εικόνα που θέλουμε να έχουν τα νησιά μας στο παρόν και στο μέλλον.

Οι αναλυτικές προκηρύξεις των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα www.pnai.gov.gr της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην κατηγορία: «Νέα Ανακοινώσεις».

 

Γιώργος Σκιαδόπουλος Πρόεδρος ΣΑΔ
Γιώργος Περνάρης Αντιπρόεδρος ΣΑΔ
Αναστασία Μαργιέ Γ. Γραμματέας ΣΑΔ
Νίκος Παπαγρηγορίου Μέλος ΔΣ ΣΑΔ
Γιάννης Ματσαμάς Μέλος ΔΣ ΣΑΔ

Συνάντηση για τους Διαγωνισμούς

<p>/home/sadaspea/sadas-pea.gr/wp content/uploads/2017/01/sinantisi gia diagonismous 11 3 2015</p>

jpeg
443 KB