Περιοδική Έκδοση

“ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ” Περιοδική έκδοση του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Tεύχος 08 – Περίοδος Γ – Δεκέμβριος 2013 – Κατοικία- Ιδιοκτησία

Στο τεύχος 08 γράφουν:

 

Σημείωμα της σύνταξης

Το ζήτημα της ιδιοκτησίας και της κατοικίας, πάντα επίκαιρο, ανακινείται έντονα τον τελευταίο καιρό, μετά την απόφαση άρσης προστασίας της πρώτης κατοικίας σε περιπτώσεις χρεών, που μεταφράζεται σε απώλεια και της τελευταίας δικλείδας ασφαλείας της μικρής ιδιοκτησίας.

Πέρα από την επείγουσα διάσταση του ανθρωπιστικού προβλήματος, το ζήτημα της απώλειας της μικρής ιδιοκτησίας αγγίζει άμεσα την αρχιτεκτονική, καθώς αλλοιώνει τη σχέση του ανθρώπου με το χώρο που τον περιβάλλει, τον άμεσο χώρο της κατοικίας και της πόλης. Η τακτική των κατασχέσεων, με το μεγάλο απόθεμα κενών κτηρίων που δημιουργεί, το πέρασμα των ιδιοκτησιών στα χέρια λίγων και την όξυνση του στεγαστικού ζητήματος, ανατρέπει τις ισορροπίες σε επίπεδο πόλης, αναδιατάσσει τις προτεραιότητες στο σχεδιασμό και καλεί για μια διαφορετική απάντηση σε όλες τις κλίμακες.

Στο τεύχος αυτό επιχειρείται μια προσέγγιση της σχέσης της μικρής ιδιοκτησίας με την αρχιτεκτονική και τη διαμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος. Για την Ελλάδα, με το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης, οι νέες εξελίξεις προοιωνίζονται μια μεταβολή στο μοντέλο παραγωγής πόλης όπως μας είναι γνωστό. Ήδη στο εξωτερικό τα ζητήματα με τα οποία τώρα ερχόμαστε αντιμέτωποι εδώ κάνουν τον κύκλο τους, δίνοντάς μας μια ιδέα για το τι πρόκειται να συμβεί και προδιαγράφοντας κάποιες λύσεις.

Οι λύσεις βέβαια ξεπερνούν σε πολλά την αρχιτεκτονική, είναι ρευστές και συνεχώς προσαρμόσιμες στα πρωτόγνωρα δεδομένα, αναπροσαρμόζουν την ίδια την έννοια της ιδιοκτησίας, της οποίας η ριζική αναδιάρθρωση εμπνέει πάντα την ουτοπική σκέψη, από τη μικροκλίμακα του οικοδομικού τετραγώνου μέχρι τη συνολική αλλαγή παραδείγματος.

Συμπληρώνοντας με έναν μικρό οδηγό για τις νομικές διαστάσεις του θέματος, το παρόν τεύχος ευελπιστεί να αναδείξει τελικά το βάθος και τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας για την ελληνική πόλη.


Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην  Περιοδική Έκδοση “αρχιτέκτονες”, τεύχος 08, Δεκέμβριος 2013

[gview file=”http://sadas-pea.gr/magazine/arxitektones08.pdf”]


Oι «αρχιτέκτονες» διανέμονται δωρεάν στα βιβλιοπωλεία: ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ Αθήνα: Πανεπιστημίου 15, Γλυφάδα: Λαζαράκη 27, Kηφισιά: Λ. Κηφισίας 268, Φιλοθέη: Kαλλιγά 31 ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Χαλάνδρι: Aν. Παπανδρέου 11 FLORAL Αθήνα: Θεμιστοκλέους 80 IΑΝΟΣ Αθήνα: Σταδίου 24, Θεσσαλονίκη: Αριστοτέλους 7 ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ Αθήνα: Στουρνάρη 35 | Πανεπιστημίου 37, Κηφισιά: Κολοκοτρώνη 10, Βόλος: Δημητριάδος και Κουμουνδούρου ΠΛΕΙΑΔΕΣ Αθήνα: Σπ. Μερκούρη 62 ΠΟΛΙΤΕΙΑ Αθήνα: Ασκληπιού 1-3 ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Αθήνα: Γραβιάς 3-5, Θεσσαλονίκη: Λ. Νίκης 3. Επίσης, στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ Αθήνα: Πειραιώς 138, στο ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Αθήνα: Βασ. Γεωργίου Β´ 17-19, στο Τhe Black Duck Garden Αθήνα: Παπαρρηγοπούλου 5-7, Πλατεία Κλαυθμώνος, και στις Βιβλιοθήκες των αρχιτεκτονικών σχολών ή τμημάτων