Περιοδική Έκδοση

“ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ” Περιοδική έκδοση του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Tεύχος 06 – Περίοδος Γ – Οκτώβριος 2013 – Θεσσαλονίκη

Σημείωμα της σύνταξης

Καθώς ένας από τους στόχους της περιοδικής έκδοσης είναι να θέτει τρέχοντα ζητήματα αστικού σχεδιασμού, και σε συνέχεια μιας σειράς τευχών αφιερωμένων στην πρωτεύουσα, επιχειρείται σε αυτό το τεύχος μια προσέγγιση ζητημάτων που αφορούν τη Θεσσαλονίκη.

Πόλη με πυκνή συνύπαρξη διαφορετικών καταστάσεων και εντάσεις ιστορικές, πολιτισμικές και κοινωνικές.

Πόλη με προβλήματα διαρκή και λύσεις της στιγμής, αλλά και το αντίθετο.

Πόλη με μια αύρα που σαγηνεύει τις μέρες και μαγεύει τις νύχτες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της Θεσσαλονίκης ως πυκνοδομημένου χώρου και συγχρόνως ως ιδιαίτερα φορτισμένου τόπου, τα σχετικά άρθρα θίγουν μια σειρά από μείζονα και τρέχοντα ζητήματα: οι νέες αναπλάσεις και η αναζωογόνηση του κέντρου της πόλης, η σχέση της με το φυσικό περιβάλλον, η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ και η αξιοποίηση της έκτασης στην οποία βρίσκεται τώρα, η θαλάσσια συγκοινωνία, και ακόμη το καυτό θέμα του σταθμού μετρό Βενιζέλου.

Η προσπάθεια του Συλλόγου να ασχοληθεί με τα προβλήματα της περιφέρειας θα συνεχιστεί, και έτσι στα επόμενα τεύχη θα επεκταθούμε και σε άλλα ζητήματα αστικού, περιαστικού καθώς και αγροτικού περιβάλλοντος.


Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην  Περιοδική έκδοση “αρχιτέκτονες”, τεύχος 06, Οκτώβριος 2013

[gview file=”http://sadas-pea.gr/magazine/arxitektones06.pdf”]


Oι «αρχιτέκτονες» διανέμονται δωρεάν στα βιβλιοπωλεία: ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ Αθήνα: Πανεπιστημίου 15, Γλυφάδα: Λαζαράκη 27, Kηφισιά: Λ. Κηφισίας 268, Φιλοθέη: Kαλλιγά 31 ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Χαλάνδρι: Aν. Παπανδρέου 11 FLORAL Αθήνα: Θεμιστοκλέους 80 IΑΝΟΣ Αθήνα: Σταδίου 24, Θεσσαλονίκη: Αριστοτέλους 7 ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ Αθήνα: Στουρνάρη 35 | Πανεπιστημίου 37, Κηφισιά: Κολοκοτρώνη 10, Βόλος: Δημητριάδος και Κουμουνδούρου ΠΛΕΙΑΔΕΣ Αθήνα: Σπ. Μερκούρη 62 ΠΟΛΙΤΕΙΑ Αθήνα: Ασκληπιού 1-3 ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Αθήνα: Γραβιάς 3-5, Θεσσαλονίκη: Λ. Νίκης 3. Επίσης, στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ Αθήνα: Πειραιώς 138, στο ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Αθήνα: Βασ. Γεωργίου Β´ 17-19, στο Τhe Black Duck Garden Αθήνα: Παπαρρηγοπούλου 5-7, Πλατεία Κλαυθμώνος, και στις Βιβλιοθήκες των αρχιτεκτονικών σχολών ή τμημάτων