Περιοδική Έκδοση

“ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ” Περιοδική έκδοση του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Tεύχος 03 – Περίοδος Γ – Ιούνιος 2013 – Re-σκέψεις για την Αθήνα

Σημείωμα της σύνταξης

Re-σκέψεις για την Αθήνα

Μόνον η Αθήνα λοιπόν; Ο υδροκεφαλισμός, κοινωνικός, οικονομικός, χωροταξικός, την εγκαθιδρύει ως το επίδικο αντικείμενο της re-στόχευσής μας.

Re-think, re-launching, εντέλει re-συζήτηση.

Η Αθήνα ξεδιπλώνεται ως το ελληνικό «υπόδειγμα» επέμβασης, για μια νέου τύπου ερμηνεία του «τοπικού». Αναδιατυπώνει, με τις προτάσεις που αφορούν το σώμα της, τη νέα αστική στρατηγική για το χώρο.

Η Αθήνα οφείλει να εισέλθει στο Χάρτη των Παγκόσμιων Πόλεων. Το διαβατήριο εισόδου της εκδίδεται βίαια και εντός κρίσης με όρους παγκοσμιοποίησης. Developers, χρηματιστές, διαφημιστές, σύμβουλοι ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων, με τη συμμετοχή  της δημοτικής αρχής αλλά και τη χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων όχι και τόσο ιδιωτικών, όπως το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε για το Μεταξουργείο, αλλά και ό,τι προαναγγέλλεται για το Ελληνικό, ανακηρύσσονται ως οι νέοι ταγοί διαμόρφωσης στρατηγικών μάρκετινγκ για την πόλη. Η ιστορία, η κοινωνική γεωγραφία της πόλης υποτάσσονται. Η αρχιτεκτονική λειτουργεί εργαλειακά ως κερασάκι στην τούρτα, κάτι σαν τη re-δεντροφύτευση της Πανεπιστημίου.

Το «παράδειγμα», μόλις ολοκληρωθεί, θα είναι έτοιμο προς re-κλωνοποίηση και για τις άλλες πόλεις της επικράτειας, εφόσον προτίθενται να το ακολουθήσουν.


Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην  Περιοδική Έκδοση “αρχιτέκτονες”, τεύχος 03, Ιούνιος 2013


[gview file=”http://sadas-pea.gr/magazine/arxitektones03.pdf”]


Oι «αρχιτέκτονες» διανέμονται δωρεάν στα βιβλιοπωλεία: ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ Αθήνα: Πανεπιστημίου 15, Γλυφάδα: Λαζαράκη 27, Kηφισιά: Λ. Κηφισίας 268, Φιλοθέη: Kαλλιγά 31 ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Χαλάνδρι: Aν. Παπανδρέου 11 FLORAL Αθήνα: Θεμιστοκλέους 80 IΑΝΟΣ Αθήνα: Σταδίου 24, Θεσσαλονίκη: Αριστοτέλους 7 ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ Αθήνα: Στουρνάρη 35 | Πανεπιστημίου 37, Κηφισιά: Κολοκοτρώνη 10, Βόλος: Δημητριάδος και Κουμουνδούρου ΠΛΕΙΑΔΕΣ Αθήνα: Σπ. Μερκούρη 62 ΠΟΛΙΤΕΙΑ Αθήνα: Ασκληπιού 1-3 ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Αθήνα: Γραβιάς 3-5, Θεσσαλονίκη: Λ. Νίκης 3. Επίσης, στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ Αθήνα: Πειραιώς 138, στο ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Αθήνα: Βασ. Γεωργίου Β´ 17-19, στο Τhe Black Duck Garden Αθήνα: Παπαρρηγοπούλου 5-7, Πλατεία Κλαυθμώνος, και στις Βιβλιοθήκες των αρχιτεκτονικών σχολών ή τμημάτων